Skoči na vsebino

SSC Tuatara: 500 na uro?


LordFebo

Priporočeni prispevki

 V začetku meseca je veliko galamo napravila ameriška delavnica SSC z rekordno vožnjo Tuatare. Kao produkcijski avto za na cesto (na malce boljši bencin) je v dveh vožnjah premaknil hitrostni rekord na 508 km/h! (Prejšnji 'uradni' je bil od Koenigseggove Agere RS - 447 km/h).

 

 

SSC stoji za delavnico Shelby SuperCars (nobene povezave s pokojnim Shelbyjem, ki je delal cobre). Tuatara je naslednik rekorderja ultimate aero. Zadnja kolesa (!!!) poganja 5,9-litrski dvoturbinski V8, ki razvije 1350 konj oziroma 1750 z etanolnim bencinom.

 

The SSC Tuatara is a beast, and here's proof - SlashGear

2020 SSC Tuatara Hypercar | HiConsumption


Nakar so ljudje finomehanično analzirali video in na podlagi mnogih elementov, od vidnih objektov ob progi do prikaza vrtljajev, pogruntali, da zadeva ni šla niti blizu 500, prej 450. Ko so pred parimi dnevi objavili prve dvome, so pri SSCju izdali sporočilo za javnost, da za podatke jamči merilna firma (avstrijski Dewetron), ti pa so se brž distancirali od rekorda, češ, da niso bili zraven in da niso ničesar overovili. Zdaj je šef SSCja podal izjavo, da so video pomotoma zmontirali iz dveh različnih posnetkov. Menda bodo v kratkem pripravili nov video, v katerem bo vse štimalo. 

 

 

Povezava do prispevka

Priznam da nisem niti malo podvomil, ampak ko pa berem tole, pa se potem spomnim nazaj kaj vse je delal VW da je dosegel magično 400, pa kolk je bilo okoli tega pompa.

Sej je tud SSC Aero bil "kao" najhitrejši avto na svetu, pa se tud ni o njemu nič kej govorilo. Mogoče iz podobnih razlogov?

Povezava do prispevka
GTA reče pred 6 urami:

Ali ni tud precej pomembno koliko avtov dejansko sestavis in prodas? Kaj niso naredili samo 20 Aero-tov?

 

Also, kolikor vem Tuatara sploh ni street legal, tako da je vse skupaj precej pointless.

 

20 je več kot dovolj in Tuatar kanijo sestaviti 100, menda vse za na cesto (povsod se omenja, da je road legal, drugače sploh ne bi bilo govora o rekordu).

Povezava do prispevka
LordFebo reče pred 1 uro:

 

20 je več kot dovolj in Tuatar kanijo sestaviti 100, menda vse za na cesto (povsod se omenja, da je road legal, drugače sploh ne bi bilo govora o rekordu).

Hmm, wiki pravi tole:

Navedek

 In addition the car has not been homologated for road use and is therefore at present not street legal.

 

Povezava do prispevka

Ne morem pametovat o zadevi, saj samo čitam internet. Ampak v večini člankov se omenja 'road legal', to je izustil tudi lastnik Jerod Shelby in zadeva ima navsezadnje smernike. Rekord navsezadnje šteje le v tem primeru. Trditev na wikiju pa nima vira, tako da zapis nima vrednosti. 

 

Bržda je pri tej 'legalnosti' mnogo raztegljivosti, glede na to, da ne gre za globalno pravilo. V ZDA nemalo avtov, superšportnikov ni street legal. Bill Gates in Paul Alen bosta znala marsikaj povedati na ta rovaš, saj deset let nista mogla voziti Porscheja 959. 

 

Polemike pa so pri teh dosežkih vedno. Leta 1955 je recimo mercedes 300SL s podaljšanim menjalnikom peljal 260 km/h in to poudarjal kot rekord. Aston Martin je oporekal, saj naj bi šlo za izvenserijski poseg in je zato kot najhitrejši tovarniški model oglaševal slavni DB4 GT, ki je Jamesu Bondu omogočal premikanje s hitrostjo 245. (Obema ga je potem orenk potegnila miura ...) Tudi veyronu super sportu (431) so oporekali, češ, da so mu za razliko od prodajnega modela odstranili blokado ...

 

 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...