Skoči na vsebino

Kje kupujete CD-je/vinilke?


Istvan

Priporočeni prispevki

Nah, ne skrbi, fizični mediji bodo ostali. Itak prodaja raste, tudi če pogledaš tisto, kar si nalinkal.

 

Je pa res, da velike korporacije težijo k temu, da postaneš naročnik online storitev. Skratka, da nenehno plačuješ in si nič ne lastiš. Tako te imajo pod kontrolo plus potiskajo ti vsebino. Zato namenoma tiskajo fizične medije v manjših količinah, kot je povpraševanje. Imaš na spletu cel kup razprav na to temo.

Po drugi strani pa gre vseeno za kapitalizem, in obstaja ogromen zbirateljski trg, zato je v porastu cel kup fizičnih zbirateljskih izdaj. 

 

In če se premaknem k filmom, ki jih precej zbiram, trenutno je zlata doba za zbiratelje. Toliko kot je letos že bilo in je še napovedanih vrhunskih releasov, ni bilo še nikoli. In zadeve gredo noro v promet. 

 

Potem je pa še nevarnost distopične sistemske cenzure (prav ne morem verjeti, da to postaja realnost), ki zopet boosta prodajo fizičnih medijev. Denimo, Disney je 14 dni nazaj potiho na streaming ponudbi cenzuriral signature klasiko sedemdestih, The French Connection Williama Friedkina, kjer igra Gene Hackman. In ti rezi v film so povsem amaterski, tako kot so župniki iz filmov rezali poljube v Italiji (no, če si gledal Cinema Paradiso, veš o čem govorim). Posledično je bil film na dvdjih in blurayjih najbolj prodajan film na spletnih štacunah, tudi na amazonu, ves teden. Vmes je bil film povsem razprodan, še rabljenih kopij se ni dalo nikjer dobiti. Ampak sedaj jim je uspelo zopet dobiti zaloge.

 

Podobno je tudi pri knjigah, kjer razni sensitivity readers povzročajo enega največjih posegov v umetnost v zgodovini s cenzurami klasičnih knjig, ker pač ne ustrezajo njihovi podobi sveta. James Bond, Agatha Christie, vse to izginja v izvirni različici, kar posledično boosta prodajo fizičnih knjig, ampak rabljenih necenzuriranih izdaj, kar pa na žalost dviga cene. Ampak hočem povedati to: če imaš knjigo le na kindlu, amazon avtomatično povozi besedilo s cenzurirano različico. Če imaš fizično, ti ta ostane. Nespremenjena. Tvoja.

 

Ne vem sicer, koliko založbe pri glasbi cenzurirajo besedila na streamingih, ampak že nevarnost tega je dober razlog imeti fizično izdajo.

 

Da ne omenjam nepremerljivo boljše kvalitete fizičnih izdaj napram streamingu.

 

Zato ja, fizične izdaje (tako glasbe, filmov in knjig) bodo ostale.

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...