Skoči na vsebino

P: Bogata zbirka knjig o filmski tematiki


Sadako

Priporočeni prispevki

Evo, to bi jaz vzel (zraven sem kar napisal max ceno, ki bi jo plačal z vključeno poštnino, da ne rabimo handlat levo desno, denar nakažem vnaprej). 

 

- Kaj je film? 20 €
- Svetovna zgodovina filma 40 € 
- Razumeti film 35 €
- Knjiga o filmu 35 € 

 

Za vse v kompletu si dam še 10 € popusta, tako da 120 € :P 

 

Če boš za, mi prosim kucni ZS, da ne spregledam v tej temi 

Povezava do prispevka

Pa sej knjige niso samo za brat, ampak so tudi neke posebne sorte dekoracija. Kot prvo dajo na splošno lep intelektualno-umetniški pridih in toplino v stanovanje, kot drugo pa si lahko obiski ogledajo malo kaj te zanima, kaj bereš, kaj morebiti veš o določeni tematiki, seveda je kle tudi malo fejkanja, hotenega ali nehotenega. Po drugi strani pa knjiga, v katero si vložil trud in čas, da si jo prebral, je potem na polici lahko kot medalja in opomnik, kje vse si porabljal čas in trud. Včasih ti določene knjige pomagajo v kakem težkem obdobju in te potem pogled na njih spomne na tisto ... Mislim da če si prebral eno tako zbirko je jurja evrov dobesedno nič, da jih zamenjaš za to. Jaz ne bi za noben denar prodal knjig na polici, ki sem jih prebral, razen če bi imel frke s prostorom. Je pa zdej tako, da zadnje čase berem večino na kindlu :/ Po drugi strani pa imam ta problem, da kupujem knjige, ki so kao zelo pomembne, pol pa ravno teh ne berem in jih imam na polici "za težke čase", ker so ziher, (tekom lockdowna sem to dejansko vnovču), berem pa zgolj tiste, ki jih lahko dobim v knjižnici. Smešen paradox, na ta način dosti pomembnih knjig nisem prebral heh.

 

 

uredilo bitje Heretik
  • Račka +1 2
  • Solzice 1
Povezava do prispevka

No jaz sem itak mnenja da širjenja filmskega obzorja ne dobiš iz knjig (do neke mere že), ampak iz umetnosti same in razumevanja duha časa.  Sicer pa da bi "razumel" umetnost, mislim da moraš bit sam do neke mere umetnik, enako je s filozofijo. Zato se jaz nikoli ne bi oklical za cinefila recimo, ker mislim da je to ravno kontra umetnosti. Mislim zajeti sploh umetnost je nemogoče in film je na podoben način neulovljiv, v bistvu ni zares metode, niti ni človeka, ki bi lahko rekel, da je prišel na cilj. Zame je bilo mogoče najbolj pomembno to, da sem skoraj vse filme redno gledal s prijateljem, s katerim sva imela dolge in globoke pogovore o vtisih, interpretacijah in analizah. Mislim da bi oba sama s knjigami ali kakorkoli že, ne mogla toliko odnesti kakor ravno z živim pogovorom in dejansko izkušnjo ob doživljanju filma, s tem ko imava tudi intimen odnos in se res poznava do kosti. Mogoče zaradi tega "življenjskega" pristopa do filma in umetnosti na splošno ne maram takih knjig, nekaj časa sva s tem prijateljem tudi hodila v Kinoteko in pol na Šprahove analize, ampak prvič ko se naju je en film res dotaknu sva oba avtomatsko preskočila predavanja, ker ne bi prenesla tega nasilja. Mimogrede, poigravam se z idejo, da bi začel svoj YT kanal, kjer bi šel čez svoje najpomembnejše filme z neko ekstistencialno analizo in sežetkom svojih doživljanj ob njem.

 

Enkrat sem na YT našel neko ameriško filofaks varianta predavanje o Hiroshima mon amour, ko je model prva stvar reku, da moraš film ene petkrat pogledat, pa začel nekako materialno interpretirat film sem mislu da bom monitor fuknu čez okno, kako grozno mora bit da si tak človek. Nikoli ne moreš dejansko pogledat nobenega filma, vse gre mimo tebe, kot da bi hotu z vilico jest juho.

uredilo bitje Heretik
Povezava do prispevka

Se vsekakor strinjam so pa knjige, ki pokrivajo bolj teoretičen del ali pa zgodovino odlični gradniki za postavljanje temeljev na katerih lahko potem gradiš naprej. Več teoretičnega znanja je v tvoji malhi lažje potem razglabljaš o filmski umetnosti, kar te spet žene naprej in širi razumevanje. Da bi pa v celoti doumel sedmo umetnost je pa itak utopija, ker pač umetnost, kot si že napisal.

 

Bi pa z veseljem pogledal tvoj razglabljanje o filmih, saj ti beseda dobro teče in znaš na nek poljuden način predstaviti tudi bolj kompleksne ideje pa čeprav sam nisem ljubitelj nekih poglobljenih filmskih analiz. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...