Skoči na vsebino

Predvajalniki 4K


Istvan

Priporočeni prispevki

Istvan reče Dne, 3. 4. 2023 at 10:11:

S čim gledate BR ploščke, oz filme v 4K ločljivosti? Rad bi nabavil nekaj filmov za arhiv, TV imam dober, rabim še predvajalnik.. 

 ja, z UHD playerjem :P. Se jih tudi pri nas da presenetljivo na easy dobiti, dasiravno nekatere trgovske verige ukinjajo oziroma so že ukinile dobavo predvajalnikov. 

 

Demogorgon reče Dne, 3. 4. 2023 at 10:55:

Malo offtopica, kje pa kupuješ BR filme? Tudi sam bi si ustvaril neko manjšo kolekcijo pa ne najdem nobene pametne strani, ki bi pošiljala v SLO brez carin in z angleškimi škatlami..

Iz nobenega amazona, niti angleškega niti ameriškega ni carine, pa cene so na amazonih v bistvu najcenejše. Vem, ker pogosto kupujem tam. Za redke in razprodane zadeve pa mi je najbolj kul ebay.co.uk.

Splača se pogledati tudi direktno pri izdajateljih (recimo par meni ljubih brandov, ki so razlog, da Evropejci, ki smo nekako pregovorno prikrajšani za top izdaje, dobimo boljše release kot Američani: Arrow, Eureka, Powerhouse Indicator).

Zelo dobre izkušnje imam tudi iz HMV-ja, in sicer preko outleta na ebayju.co.uk. 

Za rabljene zadeve sta nepogrešljiva musicmagpie in momox.co.uk (pri njiju vedno nabavljam preko amazona.co.uk ali ebay.co.uk, to sta tudi edini štacuni brez sledenja pošiljke, kjer kupujem, a je vedno prišlo do mene).

Animeje občasno kupim na All the Anime

Iz zgoraj naštetih štacun nisem imel nikoli problemov z dobavo, ali sploh kakih problemov. Se pa sedajle ne spomnim, če te kje dodatno »razveseli« carina. No, na All the Anime in musicmagpie je gotovo, na Arrow in momox.co.uk (teli pošiljajo iz Nemčije) gotovi ni, za Eureko in Powerhouse se pa ne spomnim, ker sem redko tam kupil. Na amazonu je bilo v bistvu vedno ceneje.

Sicer pa priporočam kupovanje le tam, kjer je sledenje s pošiljko.

 

Sodobna hollywoodska jajca so dokaj poceni, ker očitno nikogar ne zanimajo, razen casulcev, ki to streamajo na telefonu na WC-ju, medtem ko connoisseurji padajo na klasično in evropsko produkcijo, ki je posledično glavno področje zbirateljev (kar malo narobe svet, saj je danes lažje dobiti dobre release obskurnih, kultnih in evropskih zadev, kot mainstream hollwoodskih naslovov. No, meni je to zelo kul. :P ). Nekako 20–30 € za film za standardne izdaje in nekje 50 € pa tudi do 70, 80 € za film za zbirateljske ali omejene. So pa pogosto na volju tudi boxseti, kjer potem cena na film pade tudi na 10 € ali celo manj. Sploh boxseti od Powerhouse Indicatorja in Arrow-a so epic.

 

Sicer se pa spremlja razprodaje. Po mojih izkušnjah je v tem primeru najcenejši amazon.co.uk. Popuste lahko spremljaš denimo na Blu-ray.com (klikneš na angleško zastavico in Deals, če slučajno link neposredno ne pripelje tja.) 

 

Še izjemna stran za primerjavo releasov, brez katere praktično ne gre, če te prime zbirati home video zadeve: Rewind

 

Splača se vržti uč tudi na forum.blu.ray.com 

 

Fino je vedeti tudi to, da UHD-ji niso regijsko zaščiteni, in tudi ogromno ameriških blurayjev je regije ALL, čeprav so označeni z regijo A. Zgoraj omenjena Rewind in Blu-ray.com sta odličen vir informacij o regijski zaščiti.

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka
LordJimy reče Dne, 8. 4. 2023 at 14:44:

Sam gledam preko Sony UBP-X700.

 

Svoj čas sem kupoval 4K Blu Ray preko zavvi ampak sedaj že dobro leto ne pošiljajo v SLO tako, da sem svoj zadnji plošček nabavil prek amazon.de. 

Ali je cool ker jaz sem isto gledal ta 4k predvajalnik ali normalno poganja 4 k filme?

Povezava do prispevka

@MartinPocrezze itak, UBP-X700 tudi letos velja best buy budget nakup. Koliko se še spomnim od leta, dveh nazaj, ko sem sam nabavljal in prebral nemalo reviewjev, podpira praktično vse. Jaz sem sicer potem kupil Sonyja UBP-X800M2 in sem zelo zadovoljen. Saj v bistvu naj bi bila dokaj podobna, edina razlika je, da je UBP-X800M2 bolj robusten (je iz kovinskega ohišja), podpira tudi DVD audio (kar je praktično edina večja razlika napram UBP-X700, vsaj na papirju), ter podpira HDMI2.0b (UBP-X700 podpira HDMI2.0a, razlika je v tem, da HDMI2.0b doda podporo za HLG (Hybrid Log-Gamma HDR tehnologijo, ampak nimam pojma, če se to sploh rabi pri predvajanju ploščkov :P , kolikor sem takrat gledal, je to poleg HDR10 in Dolby Visiona še en standard, ampak je bolj namenjen broadcastingu).

 

Skratka predvajalnik je kul, diski se hitro nalagajo, tudi upscale za DVD-je je jako fin, iz nekaterih stisne res dobro sliko. Če ti je to pomembno, lahko malo po rivjujih pogledaš, nekateri omenjajo, da UBP-X800M2 bolje upscala od UBP-X700, nekateri pa to sploh ne omenjajo, ne vem pa, če je to res.)

 

Sicer pa velja predvsem to: nakup je odvisen tudi od TV-ja. Obstajata dva standarda HDR10+ in Dolby Vision, ki imata vsak svoj zaledje podpornikov (prvega fura Samsung z zavezniki, Dolby Vision pa Sony s somišljeniki). Ker sem se sam zapičil, da hočem imeti Sonyjev TV, mi je bila logična izbira Sonyjev predvajalnik, saj ti podpirajo Dolby Vision, NE podpirajo pa HDR10+. Torej, če imaš denimo Samsungov TV, potem je Sonyjev predvajalnik brez veze, saj Samsungovi TV-ji ne podpirajo Dolby Visiona in podpirajo le HDR10+. (Naj bi bil pa Dolby Vision hudejši od HDR10+ in tudi bolj future proof.)

 

Morda še to: če boš kupil Sonyja, moraš vedeti, da je na predvajalniku treba Dolby Vision ročno vklapljati in izklapljati (če zadnje pozabiš, bo morda SDR ali običajno HDR vsebino prikazoval v napačni barvni paleti.)

 

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Do sedaj sem pogledal 20 4K blu ray ploščkov in so vsi delali tekoče. Kot je bilo omenjeno je edini minus ta, da je treba dolby vision vklopit in izklopit ročno in to predenj se zažene plošček. Ampak večina filmov v 4K tako ali tako podpira dolby vision tako, da ne bi smel biti prevelik problem. 
Ko sem kupoval sem se odločal za ta model in tudi UBP-X800M2 ter nek model od Panasonic (se ne spomnim oznake). Po vseh primerjavah potem sem se odločil za UBP-X700, ker je bil ugoden za to kar dobiš in ima tudi najboljšo podporo, če bi si sam doma pekel 4K ploščke. 
Gledam pa drugače na Sony AG9 (master series) in je slika 4K (na kakem samsungu ali pa novejših OLED (lg, panasonic, sony, samsung) bi verjetno bila izkušnja še boljša z dolby vision). Na začetku me je malo motilo v načinu dolby vision, da so bili beli podnapisi zelo "svetleči" ampak sem se navadil (ali pa je mogoče celo odpravil kak update).

Če pogledamo stanje tehnologije HDR10, HDR10+ in dolby vision je podpora za dolby vision boljša in verjetno bolj future proof, ker to podpira netflix, apple tv, 4k ploščki, ..glede tega je tako ali tako že vse napisal uporabnik Flegma.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...