Skoči na vsebino

AI , ChatGPT, Copilot, DALL·E, Midjourney, Leonardo, ....


BuDi

Priporočeni prispevki

  • 3 tedne kasneje...
  • 2 tedna kasneje...
manakiin reče pred 6 minutami:

Računalnik nima logike. Njegova "logika" je posledica programiranja človeka. Kakor ga sprogramiraš, takšno "logiko" bo imel.

Ni tako enostavno. Kot mi je bilo pojasnjeno, najbolj pametni računalniki nimajo več sledljivosti, kar pomeni, da se proces računanja odvija (očitno) v človeku nerazumljivem področju. 

 

Ravno, ker ti AI stroji niso več zgolj programirani, ampak sami razvijajo svoj program, prihajajo do od človeka drugačnih rezultatov. 

 

vseeno pa je logično, da se vprašanje humanizma ne rešuje na način kot ga rešuje moderni človek. Ne pravim, da s tem ni nič narobe : ampak če bi požgali vse ghete v Ameriki, pobili vse brezdomce  .... bi na dolgi rok človek živel bolje. 

 

ampak tako računa računalnik. ne človek. 

uredilo bitje fauzić
Povezava do prispevka
manakiin reče pred 2 minutama:

In to je drugače od botov, ki mečejo nukice kako točno? 

 

To ti jaz hočem povedat - logika bota je "logika" človeka, ki ga je programiral. Človek da parametre in omejitve.

Ne. 

 

Bot ma svojo logiko, ki je potem po volji blokirana na točki kjer se ne strinja s PC. To je AI : da inteligenca "misli" sama od sebe. 

edino kjer je bot biased je, da se uči iz date, ki je človeška in kot taka že vsebuje človeško interpretacijo.

uredilo bitje fauzić
Povezava do prispevka
manakiin reče pred 19 minutami:

In zakaj se to ne da narediti z nukicami?

(sorry, zadet sem od protibolečinskih tablet in vidim da mi jezik ne teče kot bi mogel: naj živi babičin stash house) 

 

TRENUTNO se to še da. 

 

Boti, kot jih poznamo do sedaj, so zgolj ogromni analitiki date. Čeprav ne vemo kako pridejo do rezultatov in očitno je tu že nek element samostojnosti, so v osnovi še vedno zgolj orodja. 

TU pridemo do vprašanja - zakaj je človek zavedno bitje? Zakaj deluje po neki svoji "vesti"? Nekateri avtorji trdijo, da človek ni nič drugega kot neskončen analitik date in da je že v tem, da mu dovedemo dovolj informacij, že potencial ozavestenja. Spet drugi so bolj fenomenološko naravnani - človek je bitje-v-svetu in to, da je -v-svetu ni faktično ampak eksistencialno .. 

 

V glavnem. Problem teh botov ni, da bodo "končali svet", ampak je vprašanje kaj bi se zgodilo, če bi si eden od teh botov recimo v čisto humanitarne namene za svojo osebno nalogo vzel, da reši svetovno lakoto. (za to je potrebno ozaveščenje : jaz, ki MORAM to narediti) Pri tem bi bržkone sprožil vojno z zahodom, ki faktično gledano (in to bot vidi) krade hrano in resorse drugim narodom. Pa da ne bomo naivni : to ni tako nemogoče. Navsezadnje je šel zahodni človek v križarske vojne, da odreši ostali svet. 

 

Recimo, zakaj zahodni človek šteje žrtve po eno? Je to smotrno? Nam se zdi, tako smo bili vzgojeni, tako mislimo. Ampak a je smotrno pustit enega drug supplyjerja na cesti, če lahko pošljem bota, ki ga ubije in s tem prepreči 3 nadaljne od smrti? Hja, boš rekel vedno se bo našel nekdo, ki ... evo, pa smo pri doomsday scenariju kjer po mestu patrljuljirajo boti z ukazom shoot to kill na vse preprodajalce droge. In kako boš nekemu AI-ju pojasnil, da vsako življenje šteje? TO se zdi skoraj nemogoče, to je inheretno človeška lastnost in težko jo je pričakovati pri nečem kar primarno zgolj računa z dato. 

 

(to bi lahko bolje napisal, upam da se znajdeš)

 

v glavnem. ta preskok nam še vedno manjka - od "orodja" do "jaz sem, ki moram rešiti ljudi, ker jih ljubim" . Čeprav je bot prišel do neke svoje rešitve, lahko, ker je bot še vedno zgolj orodje, rečemo : ja, ampak tega ne smeš govoriti okol. Takoj ko bot ni orodje postane nevarnost (še posebej če misli tako kot misli človek), da si kakšno tako "nalogico" vzame kot osebni cilj. 

 

to je inherentni problem človeškega življenja : da človek ni (čeprav v 21. stoletju to zelo poskuša) zgolj nekdo, ki računa, ampak nekdo, ki razumeva. razumevanje pa ni skoraj nikoli matematično.
Človeško delovanje je v osnovi anti-logično. Matematično postane v 21. stoletju, ko se človek poleni. Ko se več ne sprašuje o sebi. Ampak v osnovi so skoraj vsi temelji humanizma antilogični

uredilo bitje fauzić
Povezava do prispevka
manakiin reče pred 12 minutami:

AI najverjetneje nikoli ne bo prišel do nivoja, da postane sentient. Tvoja cela trditev bazira na neki 0.0000001% možnosti.

Spomnim se kako je še v času, ko sem začel študirati, kar nekaj profesorjev uporabljalo kot dokaz temu, da računalnik ne more misliti, situacijo prevoda. Takrat so vsi po vrsti trdili, da za prevod mora biti neka povezava med biti-v-svetu in razumevanjem. Prevodi so bili celo tako zanič, da nam je bilo dovoljeno pri izpitu iz nemščine uporabljati prevajalnike. Poglej danes.

 

Problem je, da ne vemo kaj točno vodi naše ozaveščenje. V nekem smislu je AI danes zelo podoben otroku, ki je pravzaprav zgolj spužva, ki nabira in procesira dato : prve stopnje učenja so zelo podobne temu kar danes gledamo v AI razvoju. 

Vprašanje pa je kaj je tisto kar v otrokovem razvoju "napravi otroka osebo". Ti praviš : to, da je sentient. Kant bi rekel : da ima JAZ. Da ni več stroj, ki brezosebno procesira dato, ampak da se nekako umešča med vso to dato, da je v razmerju do nje. 

 

Nadalje. Večina znanstvenikov (predvsem pa filozofov) se strinja, da je človek "jezikovno bitje". Da s tem, ko ima jezik - ima svet. Tu je spet vprašanje kaj pomeni to, da ima jezik. Je jezik data? Je razumevanje date? Je kaj tretjega?

uredilo bitje fauzić
Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...
  • 2 tedna kasneje...
  • 3 tedne kasneje...
  • 2 tedna kasneje...

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   1 član

×
×
  • Ustvari novo...