Skoči na vsebino

Defekti


Krinđa

Priporočeni prispevki

Tole je bila postprodukcija, ker sem izkoristil ene stare tracke. Hotel sem stestirati koliko je latence in je je dovolj, da sem moral efektirane tracke pomikati nazaj, ker je bilo kar precej mimo.

 

Plan je bil, da bi snemal v en vhod od zvočne, hkrati pa v realnem času še tri dodatne tracke z efekti. Zaradi latence se je plan malo spremenil in bom signal kar pasivno, s pomočjo DI boxa, delil najprej med interface in efekt preamp, potem pa po preampu še v tri tracke s pomočjo splitterja.

 

Če spet uploadam slikco iz dejchovega topika

 

FF114421-B84F-4442-B3CF-C5A7654A5933.thumb.jpeg.c3bd00d34365836e72a4dc2d104c5a36.jpeg

 

Ene knobe za potenciometre še čakam :D

 

Ok, torej signal gre v preamp, to je škatlica desno zgoraj, ki vsebuje vezje kot v fender bassman ampu, samo da lampe nadomeščajo FET tranzistorji, kar je odkril kolektiv runoff groove, da se da najkvalitetneje simulirat.

Pol gre v splitter, to je tamala zadeva kjer piše IN OUT OUT OUT. V splitterčku je buffer, čeprav je v tem primeru overkill, ker ima itak preamp izhodni buffer in efekti vhodne. Signal bo šel na tri dele. En bo šel direkt zkozi DI v interfejs, to bo clean za center. Desni kanal gre v vrstico pod preampom, do luknje. Levi kanal gre v spodnjo vrstico in efekta na sredini levo. Na levem je malo več efektov, ker ga bom uporabljal za kompozicijo, ko bom snemal samo en kanal (+ surovo). Do zdaj sem vse komade naredil tako, da se ful preveč dogaja, ker sem snemal samo clean signal in mi je bilo dolgočasno. Nekak računam, da me bodo efekti pripravili do tega, da bom komadom pustil malo dihat.

 

Od spodaj navzgor, leva proti desni so: delay/echo, vibe, neka chorus/vibe optična varianta, envelope filter (porno sound); sredina od leve: tremolo, reverb, tremolo, vibe, neka pitch shifter crazy shit varianta na nizkofrečvenčnih oscilatorjih, ki jo moram še malo pogruntat ampak zna biti jaka; splitter, preamp.

 

Manjka še osem škatlic: phaser (ker me je prijelo, da bi dal še eno stikalo not za univibe mod), flanger, kopija ampeg preampa v bas glavi, italijanski vintage montarbo fuzz, rat, dva overdriva, zmoddan delay, ki omogoča vesoljske feedback oscilacije (reverb tudi z levim gumbom).

 

Na pedalbordu za live imam malo drugače, efekti gor so iz prve runde, edino tuner in 12string simulator sta z bolhe, ker tega res ne bi šel sam delat + kitarski synth z DIY switchem.

Pedalboard vsebuje: Tuner, 12string, preamp, auto wah (oz. v bistvu envelope), phaser, vibe/chorus, tremolo, kompresor, reverb, delay in en precej kompleksen cab sim s katerim se da nastavit marsikaj + DI box.

Pred cab simulatorjem občasno splittam signal in ga pošljem skozi poweramp v box za monitoring. Ampak realno ni potrebe, ker dobi itak lepo kitaro cel band v monitorje pa še direkt gre skozi stereo PA tudi v manjših placih, ker ojačevalec ne more nadvladat zvočne slike, če ga ni. Synth gre posebej v svoj DI box, reverb mi dajo kar z mikserja. Fajn pride za kake dele kjer želiš efekt kot da zraven še kaki horni pritisnejo. Iz tanove runde bo šel na pedalboard še kak delay, pitch oscilator in flanger. Mika me, da bi naredil še en cab simulator, splittal signal po reverbu in fural stereo rig direkt v mikser.

 

Razlogov zakaj v live najverjetneje ne bom šel v ta setup je ene par. Najbolj pomemben je obračanje faze. Eni efekti obrnejo fazo in to bi pomenilo kenslanje signala v stereo sliki namest bogatenje - v DAWu lahko to naredim ročno za vsak tejk z enim klikom. Druga zadeva je, da je potem treba za vsako spremembo kliknit dva efekta za dva kanala. Že zdaj plešem step na špilih in bi mi bilo to preveč stresno, dodatni switchboxi bi pa pomenili večji pedalboard in bolj štorast setup. Tretji razlog je ta, da bolj kot imaš kompleksen setup, večja šansa je da ti kaj crkne ali pa da ti tonc kaj zajebe. Če ima en kanal, nima kaj zasračkat. Sam imam dva zarad syntha in se potem včas že tle lovimo. Potem si lahko predstavljaš kako bi bilo s štirimi. Pa potem je treba vse dajat v monitor vsem in je cela zbrka. Mogoče nekoč, če bo tonc del banda in bo poznal setup. Prej omenjen stereo rig bi omogočil nekaj podobnega s ful bolj simpl setupom.

 

 

Povezava do prispevka
The Mothership reče pred 1 uro:

Glenn bi tukej svetoval, da vsak kanal posebej odigraj.


Ja, to je double tracking. Fajn je, ker potem delaš naravni chorus in je bolj debel sound. Meni je čisto tehnični izziv kako dobit z enim trackom čim več sounda, ker je potem to, vsaj teoretično, ponovljivo v živo.

 

uros678 reče pred 1 uro:

Fal ker wall.. tl;dr

 

pac tipicni kitarist… it’s not the gear, it’s the player.. :P

 

motika reče pred 1 uro:

to je ful res 

 

ta prvi multiefekt k sm ga mel sem ga po parih dnevih nesel nazaj, ko sem ugotovil da par dni samo efekte drkam, namest da bi igral


 

S to razliko, da jaz sploh nisem kitarist ampak tolkalist :D

 

Včas ne vem a delam efekte zarad igranja kitare al igram kitaro, ker mi je hudo delat efekte. Nekak je vse v simbiozi. Zato tudi igram izključno svojo muziko v svoji zasedbi, tolkala pa pač kjer me pokličejo.

 

Meni tudi niso multiči všeč, ker v resnici ne poštekaš kako naprava deluje. Narediš si neke presete in potem to goniš. Super uporabno, če si profi in igraš v kakem popiš ali cover bandu, te pa imo paradoks izbire ovira pri razvijanju lastnega sounda, kar bi imo moral biti končno cilj.

uredilo bitje Krinđa
Povezava do prispevka

@GigiGovedina

 

Navedek

Ej Krinđa, katero stran priporočaš za efekt kite? Gledal sem musikding, zgleda kr kul.

Izkušenj nekih strašnih, skillsov nimam, osnovno lotanje... Kabli pa tak.

Sem že nek looper/feedbacklooper pedal sam sestavil z dbtb switchem al kaj že je.

Pa kak kitarski boks zvočnike prelotal, kjer mi je ratalo plastično kapo od greenbacka malo stopit, kar sem nevedoč spajkalnik mel gor naslonjen, lol...

 

Sam nisem nikoli nabavil kitov, zgolj pcbje na pcbguitarmania in moonn electronics. Oboje se splača počakat na kak popust. Med drugim zato, ker sem prej delal na perfboard in sem imel precej delov že doma.

 

Če nimaš doma delov, se ti za par pedalov splača kit vzet od musikdinga, kjer tudi sam precej nabavljam. Cene so OK in Klaus je legenda, čeprav malo rabi, da odgovori na mail. Če boš sam sourcal dele, zna bit malo PITA. Jaz jih navadno sam ker delam po 10-20 naenkrat in je vseeno malo ceneje, vendar pa je to nazadnje pomenilo primerjanje cen v 4 trgovinah, čas in plačevanje poštnin. Včasih nimajo vsega in čakaš, ene potenciometre iz Nemčije npr. čakam od oktobra in bo očitno treba vračilo delat.

 

Če boš kupoval več knobov, vzami bulk z aliexpressa, ker je precej ceneje in se itak v EU samo preprodaja. ICjev raje ne kupovat od kitajcev, ker boš imel težave s troubleshootingom, če nisi izkušen. Ohišja ima musikding ugodno. To je dostikrat tudi najdražji posamezen element pedala poleg pcbja.

 

Če boš kupoval pcbje, ti lahko pomagam pri izbiri okol modulation efektov, ker sem jih naredil velik del z omenjenih strani.

 

Ne pozabit tudi na trgovine pri nas. HTE elektronika je super, tista v ind. coni črnuče ima pa ful ugodne upore.

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka
Navedek

Pa daj še eno vprašanje. Mam enga maxona 808x in je glasen, pač sliši se klik ko šaltam.

To je ponavadi na true bypass pedalih, ta pa kolkvem ni. Sem pa samo na enem setupu zaenkrat to zasledil, lampaš plus kitara z zlo high output pickupi.

Morm še doma probat na amplitube ali practice amp s kako drugo kitaro, če je tud tak glasen pop...

Ve kdo kaj bi lahko blo?

 

A je z bolhe in je bil kaj moddan v TBP? To preveri najprej mogoče. Če ima 3pdt stikalo so lepe šanse. Sam delam vse tbp in včasih je treba klik skulirat s kakim 1-2M uporom na output jacku. Sicer so mnenja o tem precej deljena. Če je buffered, potem ne bi smelo bit problemov s tem. Eni to rešujejo s stikali z releji, da čisto odstranijo stikalo iz enačbe. Probaj na practice amp. Morda imaš samo toliko gaina, da tih klik rata glasen.

Povezava do prispevka
Krinđa reče pred 1 minuto:

 

A je z bolhe in je bil kaj moddan v TBP? To preveri najprej mogoče. Če ima 3pdt stikalo so lepe šanse. Sam delam vse tbp in včasih je treba klik skulirat s kakim 1-2M uporom na output jacku. Sicer so mnenja o tem precej deljena. Če je buffered, potem ne bi smelo bit problemov s tem. Eni to rešujejo s stikali z releji, da čisto odstranijo stikalo iz enačbe. Probaj na practice amp. Morda imaš samo toliko gaina, da tih klik rata glasen.

Kupil sem ga rabljenega ja 😅

Povezava do prispevka
GigiGovedina reče pred 1 minuto:

Zame kot nooba je so verjetno kiti kr najboljša stvar. Rad bi kak fuzz sam nardil.

So mi te zadeve zanimive, gledam recimo tistega look mum no computer tipa na youtubu in me motivira.

Samo vsaj zame je tisti tip res zlo zlo advanced.

Je pa super kaj vse dela in njegovo znanje.

 

Ja, hud je ko ne vem kaj :D skup s celim adhd punk pristopom. Mene je navdušil, da bom probal synth naredit.

Povezava do prispevka

Ma ja.

Kao bil je čas ko je bil buffer kao direkt hudič 😅

Zdaj pa kontra. Trendi pač, lol.

Pred 10 plus leti sem kupil bad monkeya, ker kao poceni tubescreamer klon. Moj je clo made in usa, kar je isti shit sicer, ampak ja, hype.

In pol nardi jhs al kaj en video in gre vrednost desetkrat gor 🙃

 

Zato pa ga več nočem met na pedalboardu na vajah. Ker je vmes od cheap but good shit postal več vreden ko novejši orginal tubescreamer, lol.

 

 

 

Povezava do prispevka
Krinđa reče pred 15 minutami:

Aja, tako misliš. Precej pedalov je klonov enega od začetnih s par tweaki. Tudi dragih butičnih.

To je kao novejša verzija za hi gain od maxona.

Meni je boljši kot tazeleni, ta je rdeč.

Še vedno tubescreamer, torej nima neke distorzije sam po sebi.

Ma pa več volume boosta, in kar je meni kul, več sweepa al kako bi rekel na tone potenciometru.

Uporabljam itak kot boost v highgain ojačevalec in za rife je meni boljši.

Je pa res, da sem ga sprobaval samo z eno kitaro, kjer mam že itak ful high output pickupe...

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...