To je priljubljen prispevek. pocast Objavljeno 29. julij 2024 To je priljubljen prispevek. Share Objavljeno 29. julij 2024 Letos sva se odpravila na Jukatan. Ker je punca učiteljica, sva morala med poletnimi počitnicami, kar ne velja ravno za idealno obdobje (deževno), vendar je bilo vreme več kot odlično, sicer vroče, s kakšno minimalno nevihto (orkan je divjal kak teden prej). Sva se pa posledično dodobra izognila gneči. Potovala sva s Turkišem, prvič in od sedaj naprej najbrž vedno! Po lansko letnem zajebavanju z Lufthanzo (izgubljena prtljaga, ter dolgotrajna terjatev odškodnine), je bilo s Turki vse BP!. Za tja sem izbral 12 ur med letoma in posledično dobil še zastonj voden ogled mesta z večerjo. Res nimam pripomb! Ok, sedaj pa malo o Jukatanu, pod vsako slikico bodo opisi, pa kaka zanimivost, ki sem jo videl na poti Tole je začrtana pot, ki sva jo določila. Vmes sva imela rezervirane nastanitve, praktično sva vsak dan migrirala. Razen na 3 koncih sva bila po 2-3 dni, da sva se malo spočila. Kilometrov sva naredila malo, kar na njihove ceste ni presentljivo. Tole je na primer cesta do počitniškega kompleksa v Tulumu, kjer imajo sigurno 300 nastanitev. 2 km v prvi + kurjenje sklopke. Tudi asvaltirane ceste imajo ogromno velikih lukenj, kjer komot odtržeš kolo. Imela sva rentan avto, tako da sem moral kar dobro paziti Tudi vozni park je podoben cestam...Tole je drugače vozno, uporabno vozilo... Tudi ostala infrastruktura ne zaostaja, tukaj imamo štrom med dateljni Ljudje so izjemoma prijazni. Pa sva bila na kar nekaj ne-turističnih krajih. Nikoli nisem začutil kake nevarnosti. Živijo zelo v izi, skromno... hrano jim narava praktično podarja. So pa relativno počasni v vseh storitvah. Ogledala sva si kar nekaj njihovih ruševin. Tole je 7. čudo sveta; Chichen itza. Na piramide se v večini ne da več hoditi, pa vstopnine so v zadnjih letih kar konkretno zasolili. Dotična pride za dva (Taksa, vstopnina, parkirišče) cirka 70€...Ravno tako zaračunajo vse vstopnine v cenote. Cenote so njihove kraške jame. Kot trivia, če pogledate zemljevid Jukatana, boste videli, da nima nobene reke. Celotna regija pridobiva vodo iz cenot, ki je pa ne pitna. Sicer zelo čista in omogoča prijetno kopanje in osvežitev. Razno razno džungelsko življe se napaja ravno preko cenot, tukaj vidite koreninski sistem črpanja vode. Se tudi zgodi, da cenote popustijo pod silo korenin in se zrušijo same vase. Modra agava iz katere delajo tekilo. Tekila je sicer regijsko zaščitena (kot šampanjec, konjak...). Vse kar ni delano v določenih regijah je mezcal. Mezcal dopušča tudi uporabo drugih vrst agav. Po vodenem ogledu proizvodnje, sledi degustacija, kjer te tako našemijo. Degustiraš 5 vzorcev, različno staranih mezcalov Al pastor. Gre za tacose, sam princip je sličen kebabu. Gre pa tukaj po večini za svinjino. Na vrhu se cedi ananas, ki dodatno omehča meso. Glede embalaže se oni ne obremenjujejo... Pravica zakona je dodobra opremljena in oborožena. Pregovora o buzirajočih policajih nisem doživel. Ustavili so naju ene 5X, ker imajo stalne kontrole (ne prometa, ampak kaj je v avtu). Ko vidijo da si turist, se ne ukvarjajo s teboj in te spustijo. Je pa prvič kar izkušnja, ko stojijo pred teboj 2-3 do zob oboroženi policisti/vojaki. Legvanov je malo morje, pustijo se sicer slikati na kaka 2m, potem pa se umaknejo. Ravno tako je malo morje tudi komarjev, zatorej taka mreža reši marsikatero noč. So pa njihovi piki manj nadležni kot od naših... Domačini na polno nažigajo slot machine v takih pajzlih Dragon fruit. Splača se kupiti tudi kak sadež na ulici in ga pozobati po poti. Zajtrki so večino sestavljeni iz jajc s takšnimi in drugačnimi prilogami, ter obveznimi tacosi ali tortiljami Chaya maya. Glavna surovina je drevesna špinača. ostalo dodajo po želji: ingver, limeto, ananas...Dobimo ultra osvežilno, brezalkoholno pijačo Žara ne dam! Inox je pač drag Busi zgledajo malo...tetanusno To sem prvič videl, okrašene žive ščurke... Flamingoti so kot mladiči bele barve. Kasneje se obarvajo roza, ker žrejo samo roza rakce Mangrove svoje tanine spuščajo v vodo, zato je ta rdečkasta, posledično rakci in posledično flamingoti Po močvirjih nas je vozil DannyTrejo iz TEMU-ja Ker sem se izi lagerjev malo prenajedel, sem bil nadvse vesel, ko sem našel craft pivovarno Tam sem tudi jedel Birrio. Tacosi s trgano govedino, ki jih pomakaš v juho, ki ostane od procesa priprave govedine Imela sva gromozansko srečo, da sva uzrla valjenje jajc želv velikank. To se dogaja ponoči, in je silovit prizor. So pa jajca lahek plen za predatorje, zato sva imela čast, da sva pomagala domačinom pri zakopavanju. Tole zeleno je grilan kaktus, odlična priloga! Chicharrone prodajajo kar v vrečkah, na veliko Pokopališča imajo zelo barvasto urejena Večinoma sem pil cheladae. Se pravi, enemu lokalnemu piru dodajo sol po robu kozarca, led in limetin sok. Zelo osvežilna in dobra reč. Precej manj dobra mi je bila michelada, kjer dodajo še tabasco in paradižnikovo mezgo Tradicionalna majevska jed. Divji puran, v 4ih različicah Imajo tudi prašičjo plažo, kjer se 3X na dan mini prasci sprehajo, kopajo itd... Haccp lahko tukaj umre. Te velikanske polike, so kar lepo na sobni temperaturi Drevesni termiti Sopa de lima. Nekakšna piščančja juha z limeto. Zelo osvežilna zadeva Dasiravno je vse zelo varno, imajo po vaseh vse zelo ograjeno, na takšne in drugačne načine Hitro so pogruntali, da lahko bogatim Američanom prodajo boga in pol 21 6 Navedek Povezava do prispevka
Kruz Objavljeno 30. julij 2024 Share Objavljeno 30. julij 2024 (urejano) od kod sta letela? pa kje sta pristala, kje je bil prestop, kolk je korona v gostilnah also zakon danny trejo 30. julij 2024 uredilo bitje Kruz Navedek Povezava do prispevka
pocast Objavljeno 30. julij 2024 Avtor Share Objavljeno 30. julij 2024 Brnik- Istambul- postanek v mex city (brez izkrcanja)- Jukatan Nazaj: Jukatan-istambul- brnik Malo ti je bedno, ker letiš najprej v obrano smer, sam se splača Piri imajo vsi tam-tam ceno: 0,3 v trgovini slab evro. V gostilni 2-5 evra, odvisno kok je feansi 1 Navedek Povezava do prispevka
Gogy Objavljeno 30. julij 2024 Share Objavljeno 30. julij 2024 Quanto dineros, odokativno? Dobre slike. Navedek Povezava do prispevka
pocast Objavljeno 30. julij 2024 Avtor Share Objavljeno 30. julij 2024 Po navadi ne računam v detajle, da nebi bil slabe volje slučajno Ampak v grobem, za dva: Karte 2000€ Avto z bencinom 700€ Nastanitve 700€ Hrana: 700€ Vstopnine in ostale zadeve: 500€ V grobem bi rekel nekaj med 4500-5000€ za 14 dni 4 Navedek Povezava do prispevka
Kruz Objavljeno 30. julij 2024 Share Objavljeno 30. julij 2024 (urejano) pocast reče pred 1 uro: Brnik- Istambul- postanek v mex city (brez izkrcanja)- Jukatan Nazaj: Jukatan-istambul- brnik Malo ti je bedno, ker letiš najprej v obrano smer, sam se splača Piri imajo vsi tam-tam ceno: 0,3 v trgovini slab evro. V gostilni 2-5 evra, odvisno kok je feansi Uf, to je pol kr dolg let, iz IST Jaz sem že v Denver iz Švice umiral (oz. moje noge) 1 € in 2 € pa sploh ni tolk poceni, kot sem si predstavljal Mehiko drgač pa kul tripe delaš, very nice Za hrano sta hodila po gostilnah, sta si kdaj kje sama skuhala? 30. julij 2024 uredilo bitje Kruz Navedek Povezava do prispevka
pocast Objavljeno 30. julij 2024 Avtor Share Objavljeno 30. julij 2024 Hvala enako Moja je tud neki jamrala z nogami, jaz sm vajen . Za tja je blo 16 ur sedenja. Ne, Jukatan ni poceni... Nič nisva kuhala, večino pozen zajtrk v nastanitvi ali kakem lokalu, zgodnja večerja v kaki cantini. Se pa da poceni jest streat tacose, sam z našo floro se da tam kar zaplest Navedek Povezava do prispevka
Kruz Objavljeno 30. julij 2024 Share Objavljeno 30. julij 2024 pocast reče pred 1 uro: Hvala enako Moja je tud neki jamrala z nogami, jaz sm vajen . Za tja je blo 16 ur sedenja. Ne, Jukatan ni poceni... Nič nisva kuhala, večino pozen zajtrk v nastanitvi ali kakem lokalu, zgodnja večerja v kaki cantini. Se pa da poceni jest streat tacose, sam z našo floro se da tam kar zaplest Navedek Povezava do prispevka
To je priljubljen prispevek. pumpahhh Objavljeno 30. julij 2024 To je priljubljen prispevek. Share Objavljeno 30. julij 2024 (urejano) sori ker se mešam v temo, dodajam še mal svojih fotk, sva bla s punco februarja/23 pa se mi takrat ni dalo nalagat ker ni blo dost sovjetsko zame.... ampak mogoče se pa komu zdi vredno pogledat overall je bilo men kul ampak filing da so američani vse skupaj malo zjebali za nas ostale, skos hočejo napitnino, večino dobrih plaž je za plačat, cene so za tak ciganaraj kot ga vidiš dosti previsoke to ti kar na račun napiše kok ji morš dat napitnine tle sva šla neke želve gledat, ful dobr ampak tut kr dobro zasoljena cena smo mel mal šoka ko je padla z drevesa dol kača z veverco ki je še migala v gobcu te cenote so mi bli najbolša izkušnja takle krog sva pa obrnila v 14 dneh 30. julij 2024 uredilo bitje pumpahhh 13 3 Navedek Povezava do prispevka
pocast Objavljeno 30. julij 2024 Avtor Share Objavljeno 30. julij 2024 Kruz reče pred 7 urami: Jaz se najem, ruknem 2-3 vinčke in zalavfam kak generičen film z Liam Neesonom...zbudim se, ko začnejo streči zajtrk 😁 Navedek Povezava do prispevka
Kruz Objavljeno 30. julij 2024 Share Objavljeno 30. julij 2024 pocast reče pred 16 minutami: Jaz se najem, ruknem 2-3 vinčke in zalavfam kak generičen film z Liam Neesonom...zbudim se, ko začnejo streči zajtrk 😁 To že, sam mene ubija ta skrčenost. Ko sva priletela iz Denverja nazaj v Zurich in potem od tam v LJ, je imelo letalo ZU-LJ več faking placa za noge, kot čezoceanski je bil pa tja na pol prazen in je lahko vsak sedel v svoji vrsti, tisto je bilo kar znosno. 1 Navedek Povezava do prispevka
ana Objavljeno 31. julij 2024 Share Objavljeno 31. julij 2024 (urejano) pumpahhh reče pred 20 urami: sori ker se mešam v temo, dodajam še mal svojih fotk, sva bla s punco februarja/23 pa se mi takrat ni dalo nalagat ker ni blo dost sovjetsko zame.... ampak mogoče se pa komu zdi vredno pogledat overall je bilo men kul ampak filing da so američani vse skupaj malo zjebali za nas ostale, skos hočejo napitnino, večino dobrih plaž je za plačat, cene so za tak ciganaraj kot ga vidiš dosti previsoke Jaz sem bila okoli leta 2000. Namesto v Cancun sva s kolegom sla na Isla Mujeres, kjer je bilo takrat eno backpackersko gostisce, kjer si poceni spal v visecih mrezah in skoraj nobenih drugih hotelov. Skozi Cancun sva se samo peljala na avtobusu in je bil precej obup stran od luksuz hotelov. Mika me it nazaj v Mehiko, da vidim kako se je spremenilo. V mexico Citiyu smo pa sli na kosilo S tremi Svedi, ko smo placali je natakar ven priletel za nami, ce kaj ni bilo vredu. Mi ga debelo gledamo in nam rece, da nismo dali napitnine. Ironico je bila hrana slabsa kot na poulicnih stojnicah, kjer smo ponavadi jedli. 31. julij 2024 uredilo bitje ana Navedek Povezava do prispevka
Bessie Objavljeno 31. julij 2024 Share Objavljeno 31. julij 2024 (urejano) Mi smo lahko še plezal po piramidah (2004) 31. julij 2024 uredilo bitje Bessie 6 1 Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno 31. julij 2024 Share Objavljeno 31. julij 2024 (urejano) ana reče pred 5 urami: Jaz sem bila okoli leta 2000. Namesto v Cancun sva s kolegom sla na Isla Mujeres, kjer je bilo takrat eno backpackersko gostisce, kjer si poceni spal v visecih mrezah in skoraj nobenih drugih hotelov. Skozi Cancun sva se samo peljala na avtobusu in je bil precej obup stran od luksuz hotelov. Mika me it nazaj v Mehiko, da vidim kako se je spremenilo. V mexico Citiyu smo pa sli na kosilo S tremi Svedi, ko smo placali je natakar ven priletel za nami, ce kaj ni bilo vredu. Mi ga debelo gledamo in nam rece, da nismo dali napitnine. Ironico je bila hrana slabsa kot na poulicnih stojnicah, kjer smo ponavadi jedli. Isla mujeres je kr fino pozidana, sicer ni se tako kot plaža pri cancunu, ampak da bi rekel da je za backpackerje pa lih ni To je bolj Isla holbox Vsaj tku je blo 2018 31. julij 2024 uredilo bitje Me3do Navedek Povezava do prispevka
pocast Objavljeno 31. julij 2024 Avtor Share Objavljeno 31. julij 2024 Cancun, isla mujeres, Tuluum to je vse faking miami...stolpnica pri stolpnici z lokali/diskači Holboxa nisva obiskala... MI je bil pa top Celestun, ribiška vas, ne vem če nas je bilo 10 turistov. :) Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno 31. julij 2024 Share Objavljeno 31. julij 2024 Ja, celestun, campeche, Merida, valladolid so meni tudi bli vsi bolj usec od cancuna/tuluma Rio lagartos je bil tudi hud Isla holbox ma problem z morsko travo Ne vem če je kera plaza bla brez nje Smo pa potem spodnji del yukatana precej izpustili Pod tulumom je bil bacalar tudi kr fina postaja Navedek Povezava do prispevka
vrtavka Objavljeno 31. julij 2024 Share Objavljeno 31. julij 2024 (urejano) Fak carske slike, brings back memories pa res neverjetno kaksne kripe se vozijo po cestah, enim glih mal manjka za kremenckov nacin pogona. Mi smo bili tam 2018 in so bile cene precej nizje, za 14 dni smo zapravili precej pod 2k/osebo, kolikor se spomnim. V spominu imam 1600€/osebo, smo pa res sli 2 para in se potem nekateri stroski, kot npr najem avtomobila, porazdelijo. Sli smo pa novembra. Res pa je, da se v Cancunu sploh nismo zadrzevali, pa tudi Tulum bolj na hitro. Verjetno so tam na splosno drazje nastanitve. Na koncu smo 3 dni odlenarili na isla mujeres in tam sem najbolj dobila obcutek, da so ‘americani vse pokvarili’, pac neki sports bari na vsakem koraku, na glavni ulici ti drogo ponujajo, itd. Vseeno res carskih potovanj, cel kup zanimivih dozivetij. V posebnem spominu mi je ostala trznica v Meridi, ki smo jo obiskali v okviru cooking classa, pa gigantski kupi soli pri rios lagartos, pa plavanje z zelvami v…mislim da Chetumalu? Vse skupaj dobro zacinjeno s srkanjem tekile 31. julij 2024 uredilo bitje vrtavka 1 Navedek Povezava do prispevka
pumpahhh Objavljeno 1. avgust 2024 Share Objavljeno 1. avgust 2024 evo tap ima akcijo minhen - cancun https://www.secretflying.com/posts/european-cities-to-cancun-mexico-from-only-e366-roundtrip/ tako sva tudi midva šla, + 24h layover v lizboni v eno smer za okrog 450€ 2 Navedek Povezava do prispevka
Ezoterik Objavljeno 6. avgust 2024 Share Objavljeno 6. avgust 2024 (urejano) Jst isto minhen do amerike, mislim da atlanta, nč layoverja, isto 450e. Men se ni zdel super drago, za 14 dni z dvema frocoma isto okol 5k. Najel smo tud avto za ne vem polovico. Turistični busi so tud novi, pa precej pocen, te lokalni so pa zaston (ne vem 20 centov al kok), ampak škatljivi. Načeloma že takoj vidš, če je draga restavracija. Drugač je blo pa men ful všeč, cenoteji, ruševine, plaže, razna mesta kot je valladolid. Prou šel bi še enkrat, ker ene stvari niso šle optimalno 6. avgust 2024 uredilo bitje Ezoterik Navedek Povezava do prispevka
Avion Objavljeno 6. avgust 2024 Share Objavljeno 6. avgust 2024 @pocast imaš chat 1 Navedek Povezava do prispevka
MIHA_IS_GOD Objavljeno 7. avgust 2024 Share Objavljeno 7. avgust 2024 Ko sem bil jaz na Jukatanu je bla Playa del Carmen za backpackerje kjer obala ni pozidana z visokimi stavbami in z malo bolj relax sceno. Na poceni pivo/chelado/michelado se gre v cantino. Kar je lokalni pajzl kjer sedis na plasticnih stolih, vse mal razpada, pa trijo ti igra banda glasbo na kitari s tremi strunami. Michelade se je definitivno treba navadit, ker prva gre bolj tezko po grlu. Ponavadi dajo not clamato (clam+tomato juice). 1 Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.