Skoči na vsebino

Sony Playstation (1994)


XEcutIor

Priporočeni prispevki

Ćamir (izbrisani) reče pred 4 urami:

 

Čez praznike bom si na vikend nesel PS1. Imam namen realno malo nažigat, iščem kakšne naslove — lahko klasike ali pa hidden gem

 

Edino, kar si želim/imam pogoj je, da so dolge nekje 6-8 ur. Skratka ogromni RPG-ji odpadejo. 

 

Še najraje imam platformerje, tudi kakšen shoot em up bi sedel

 

@XEcutIor, kaj boš kaj priporočal :) 

 

Mislim, da sva si glede izbire iger kar precej različna.
Moji najljubši žanri za na PS1 so streljačine, dirkačine in občasno tudi kakšen RPG.
Imava pa vsaj to skupnost, da rada igrava tiste starodobne igre, ki so z današnjega vidika pravi skriti biseri ("hidden gems").
Zatorej bom najprej omenil ene par zelo šponskih iger, ki se jih sam probal na originalni PS1-ki, nato pa bom omenil še kakšnega večinoma 2D platformerja in verjetno tudi shoo-em-up varjanto.

Pa začnimo:
Moji favoritneži
Auto Destruct (1994, Electronic Arts)
Zvrst: 3D akcijska Driver wannabe igra.

Tale reč je res huda. Igraš namreč v nekem navideznem svetu, kjer se boriš proti neki teroristični organizaciji. Najbolj hvalevredno je grafika v tej igri. Nisem bil prepričan, da je tovrstno prikazovanje kvazi open-worlda - pa čeprav je povsem linearno držanje za rokice - sploh možno v kakršnikoli igri za Playstaton 1. Čez čas sicer dobiš tak Driver wannabe vibe, ampak ena razlika je med obema igrama - in to je orožje, ki ga lahko vihtiš v njej :devil:. Vsekakor se splača jo probat

 

 

 

Sled Storm (1999, Electronic Arts)

Zvrst: Motornosaniška simulacija
Razen v pred kratkim izdanim Steep-u, kjer si lahko se vozil z motornimi sanmi (nisem prepričan, ker jo še nisem igral?), je tale žanr bolj kot ne že izumrl. Še dobro, da obstaja Sled Storm za PS1. Od uvodnega komada dalje, v katerem nam poje vsem znani Rob Zombie (!), dobiš tako res uporni občutek 90-ih let prejšnjega stoletja. Tudi igralnost te kar hitro povleče vase. In nenazadnje je pri tej igri potrebno poudariti še zunanjost, kako je videti "realna", če jo gledaš s strani skorajmilenijskega mulca (snežinke med vožnjo!). Se splača probat.
 

 

 

Vib-Ribbon (1999, SCE)
Zvrst: melodična 2D platformščina, zmešana skupaj z ritmičnimi mehaniki
To je eden izmed skrivnih biserov, ki ti morebiti bi bil zelo všečen. Gre namreč za povsem ritmično igro, s kančkom 2D platformščin v sebi. Si predstavlješ, da si lahko že pred letom 2000 vtaknil notri svoj CD z glasbo in po njem se sprehajal po tej igri? Tudi jaz si nisem mislil. In dejansko je zakon za tiste, ki bi na malo drugačen način poslušali svoje naljubše komade.
 

 

 

LSD: Dream Emulator (1998, Asmik Ace Entertainment)
Zvrst: Raziskovalna igra, simulacija sanj v času pod vplivom LSD-ja?
Tale igra je pa res kot kešna črna ovca med belimi ovcami. Namreč, v njej se sprehajamo po sobi v prvoosebni obliki in kar pač dobiš, pač dobiš. Nikoli ne veš, kaj te čaka vnaprej. In to je tudi poseben čar te igre, ki jo nisem zasledil na nobeni naprejšnji izdaji npr. sodobnih videoiger. Mogoče se najde tudi na PS4 kakšen tak biser, ampak močno dvomim. Res je, da je povsem japonska, a mene to ni motilo niti za sekundo, ker v njej pravzaprav ni nobenih japonskih pismenk notri.

 

 

Klonoa: Door to Phantomile (1997, Namco)

Zvrst: 2D platformščina
In za konec še ena izmed tistih iger, ki bo tebi tudi zares všečna in to je Klonoa. V njej se gibljemo v desno/levo/navzgoršnjo/spodnjo stran neba in se izogibamo bolj-kot-ne sovražnikom, ki nas kje pa sem obdajajo. V tej igri pride še posebej do izraza tole 2.5 dimenzionalna okolica. Sicer se igra kot 2D platformščina, ampak kje in sem najdeš tudi kakšen predmet v 3D obliki.
 

 

 

 

Potem so tukaj še ostale dobre platformščine: Castlevania: Symphone of the Night, Crash Bandicoot, Tomba!, Rayman 2: The Great Escape, originalni Rayman, Mega Man X4, itd.
In tudi dobri shoot-em-upi obstajajo: Einhander, G-Darius, Thunder Force V: Perfect System, R-Type Delta, itd.

To je pa je tudi vse, kar se trenutno spomnim in se splače preigrat :)
Meni so pred kratkim odposlali njihov PSIO proti Evropi, tako da pričakujem, da bo okrog februarja/marca 2021 že pri meni ^^

uredilo bitje XEcutIor
  • Račka +1 4
  • Na jagodo +1 2
Povezava do prispevka

Syphon Filter sem sprobal neki časa nazaj, pa mi ni preveč sedel

 

Soul Reaver bom raje na PC-ju ali Dreamcastu, imam pa v mislih it celo serijo enkrat skozi (oziroma vsaj taboljše dele) 

 

Drugače pa @XEcutIor saj ne, da apriori ne bi maral PS1 JRPG-jev, samo zdi se mi, da skoraj ziher ne bi končal PS1 RPG-ja, ki bi se ga lotil. Premalo potrpežljivosti imam. Konceptualno so mi sicer kul igre. Še enkrat tnx za predloge, carski post, če boš imel še, kar predstavljaj :) 

Povezava do prispevka
Ćamir (izbrisani) reče pred 3 urami:

En blast from the past za fane platformerjev :) (ni zares spoiler, samo je dosti sličic)

 

  Razkrij skrite vsebine

 

9vqnwyqgy0m41.jpg

 


Večina od tega že imam na moji 256 gb SD kartici :)
Zdaj pa samo še na PSIO čakat, pol malo spajkat ke in semle.
In potem jih bom lahko končno probal te špile :limona:

Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...

Drugače zdaj ko sem igral malo več PS1 čez praznike, sem ugotovil eno grafično anomalijo PS1 iger, ki mi res ne sede, in to je brutalno manjhna distanca izrisovanja. V Tenchu to recimo nekako da pojasnijo z zgodbi, češ da se misije dogajajo ponoči in da naš ninja vidi samo 3 metre pred sabo. Ampak nadležno je, ker zgleda AI ne sledi tem zapovedim: večkrat so me sovražniki zaznali, ko jih sploh še ni bilo na ekranu, ker jih je še vedno zakrival fog-of-war. Isto je zadeva res problematična pri kakšnih kart racerjih. Moram reči, da mi je to edina grafična omejitev, ki me pri PS1 odbija, saj se na njo nikakor ne navadim. A ostalih ne moti? 

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Danes, točno po 2h mesecih, odkar sem naročil svoj PSIO, je zadeva vendarle prispela. Prišla je malce prej, kot sem pričakoval. In priprava ali spajkanje tudi ni bilo tako težavno. Matično ploščo za spajkanje sem preuštimal že kake 5 dni prej, ker se mi res ni dalo čakati :D
Ker je moja zvesta PS1-ka izdaja SCPH-7502, je žal odpadla kakšna alternativa tej napravi za branje (ODE - Optical DiscDrive Emulation) preko SD kartice (npr. XStation, ki dela samo na matičnih ploščah med SCPH-100x, 5xxx in 700x serijah).

img-0431.jpg

img-0430.jpg

img-0433.jpg

Ko je pošiljka prišla k meni, sem naprej prilepil Switch Board k moji plejki. Nato sem dal gor še malo voska na SB in matično ter začel s spajkanjem. Vse skupaj sem seveda vsakič, ko sem pripel kakšen kabel na matično, še testiral z multimetrom, če res dela. No, na koncu sem še enkrat šel z multimetrom čez in je delalo vse brez problema.

Tako da zdaj lahko igram katerekoli igro za Playstation 1ko! :mafija:

In še ena slika za tiste, ki mi ne verjamete, da mi naprava dela: 

img-0441.jpg

 

Pa tudi kratek video sem naredil:

 

Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...

za mene:

 

Diablo: zakon spil, ta vikend se ga bom spravu nazaj spilat po letni pavzi

 

Castlevania SOTN: najbolsa castlevania, 

 

Tarzan: hidden gem, lahka za obrnt, ne tako lahka za 100%

 

Nfs 3: meni najlljubsi nfs za originalnim most wanted. Muska mi je kul, ce se prav spomn je dinamicna tako da se spreminja glede na dogajanje

 

pa se kaka se najde 

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Tale petek je bil kar pester! :)

Včeraj se je namreč pripeljal poštar in mi prinesel še tri (3) PSIO Switch Boarde (SW), ki sem jih počasi, a vztrajno spajkal skupaj v mojo skromno bero PS1 sistemov.

 

Za vse tiste, ki niste slučajno videli - tako zdaj zgleda moja originalna “Playstation 5ka”! :D
 

27F810DA-0ECA-4BCE-A08E-E2A64C5C1DEA.thumb.jpeg.dfceb4e5869da8ea4a3a48a48e03ca99.jpeg

 

Na večini teh naštetih primerov, gledano od najbolj in vse do najmanj rumenega, specifično modeli SCPH-1002 (2x) z l. 1995, SCPH-5502 (1x) z l. 1997in SCPH-7502 (2x) z leta 1998, sem se lotil dodatnega spajkanja za inštalacijo SD-bralnika. Razlog? Da si ustvarim backup za nasledna bodoča leta, ker je zabavno spajkat tile SB skupaj in ker imam rad PlayStation 1 igre! :)

 

Kljub temu, da že imam eno povsem delujočo 7502-ko, sem si za vsak slučaj uštimal še eno, povsem delujočo 7502, na kateri deluje ta poganjalnik SD kartičnega režima. Za vsak slučaj, če ena PS1ka crkne, jo bom lahko vsaj s ta drugo zamenjal.


https://ibb.co/vkzRJGM
 

https://ibb.co/ftcL02v

 

Po uspešni prvi inštalaciji, sem se lotil še drugega PlayStation 1 in sicer 5502. Zelenih kablov mi je zmanjkalo, zato sem se lotil kar uporabe modrih kablov. Tisti čip na levi je modchip, ki ga pogosto uporabljajo uporabniki PS1 za igranje piratskih špilov. Je bila kar precejšnja zahtevnost prispajkat SW v to matično ploščo, predvsem zaradi omenjenega modchipa, ampak mi je vseeno uspelo. Slednja bo uporabljena še za kakšen drugi, bolj zahtevnejši mod. Več o tem kasneje :) 

 

https://ibb.co/8NhCN9J

 

https://ibb.co/xSrFxXf

 

Na koncu sem se še lotil inštalacije PSIO SW na 1002 (1995), vendar mi nekako ni uspelo, ker se sistem sicer prižge, ampak po nekaj sekundah zaide direktno v BIOSe. Možno, da ne pride do kakšnega kontakta ali kaj podobnega. Se bom kasneje se še enkrat lotil dela, mogoče celo prešel na “rezervno” 1002. Bomo videli. Modchip je na desni strani (črni izolir trak). Vsaj kablovje je lepo za pogledat ;)

 

https://ibb.co/mXRWSFt
 

Takole, to je to, kar se tiče uštimavanja mojih plejstešnk.

Ali pač? Verjetno ne! :) 

Namreč, v načrtu imam v bližnji prihodnosti si uštimat famozni PS1Digital na 5502 oz. na matično ploščo PU-18. Kolikor je meni znano, je to namreč edina matična plošča, na kateri je možno si inštalirat dodatni vtičnik za HDMI. Baje je kar zahtevna rešitev. Ampak jaz imam rad izzive! :mafija: Zatorej sem si kasneje, ko sem že naredil fotografije, odstranil tisti sprednji metal shielding na vrhu matične plošče in še tisti “Serial Port I/O”. Tegale ni bilo ravno lahki spraviti ven, ma mi je vseeno ratalo. Prostor za HDMI vtičnik je pripravljen.
Nekateri bi rekli, češ, “uštimaj si emulator, pa igraj na njem preko HDMI-ja.” Vendar sem jaz čist boomer(rang) in rad počnem takšne stvari. Lepo je, če ima človek nek skriti konjiček. Popestri življenje.
Tako da zdaj vse pripravljeno za naslednjo novodobno periferijo. Samo še na možna prednaročila bo treba počakati :D

uredilo bitje XEcutIor
Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...

Nekaj novega za babico konzolico :fun:

https://castlemaniagames.com/products/memcard-pro

Navedek

Launch Features:

OLED display that shows the mounted memory card, read/write access indicators and network information
Supports any microSD card, from 1GB to 1TB. Every GB of storage has enough space for approximately 8000 cards
WiFi connectivity and remote features through a WebUI

PSX-MCP-box-back_1024x1024@2x.png?v=1613683670

 

IMG_6143_1024x1024@2x.jpg?v=1618855375

 

IMG_6137_1024x1024@2x.jpg?v=1618855375

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Tegale MemCard Proja že imam!

In moram priznati, da je kar luštna reč :innocent: bom kaj več o tej napravi napisal kdaj drugič.

 

Medtem, ko čakam na dobavo PS1Digitala ali HDMI priključka za mojo SCPH-5502, vam lahko dragim mn3njalnicarjem napisem krajšo zgodbo o tem, kako sem se lotil "restavracije" neke odnucane in hudo poškodovane PlayStation 1ke z leta 1997.

 

Namreč, včeraj sem jo dobil od prijatelja, ki se bo kmalu odpravil žvet k nordijskim državam čisto pravo, avtentično PS1ko, ki jo je dobil od fotra za rojstni dan.

 

Ker je potem kmalu dobil Nintendo 64 od taistega očetja, poleg tega pa čez čas pozabil na svojo PlayStation 1ko, kajti poznavalci vedo, da lahko tudi na 2ko igraš taiste PS1 igre, no, tedaj pa je na njo kar naenkrat pozabil.

 

In zdaj, 25+ let kasneje, ko je odprl svojo omaro in iskal stvari, ki jih bo nesel v deželo jelenov, opazil to zapuščeno škatlo, se je odločil, da mi jo bo podaril.

 

Vse lepo in prav, si misliš. Vendar v kakšnem stanju je ta konzola? A vam povem?!? V prokleto poraznem stanju, seveda!

 

Toliko enega prahu še nisem videl na konzoli! :o Prav na gosto se je nabiral na napajalniku. In kljub temu, da je bila zadeva zaprašena kot moje nogavice s 3. razred OŠ, je zadeva še vedno čudezno brala CD-je! Neverjetno!

 

Še dobro, da sem imel rezervne dele na razpolago za SCPH-7502! Ko sem konzolo odprl, sem jo valda v celoti spihal, s poudarkom na matični plošči, nato odprl ON/OFF stikalo na napajalniku in jo ščetkal z že uporabljeno zobno ščetko, se lotil CD-pogona, ki sem ga namazal z mastjo in na koncu sem vse skupaj spravil v novo ohišje. Od starega ohišja sem pustil samo originalne gumbe na miru, ker kljub temu, da so porumeneli, so vsaj brez kakšnih prask ali podobnega.

 

Cel postopek in rezultate pa si lahko pogledate na tej spletni strani:

https://imgur.com/gallery/mgD9IdT

 

Mislim, da se je na koncu popolnoma splačala "restavracija" te konzole! :)

In se hkrati čudil, kako malo pozornosti potrebuje takšna PS1ka, da nam daje obilo ur igričarskega užitka.

 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...