Skoči na vsebino

[Playstation 5] Top špili na polovici lajfa PS5, mid-gen talk, PS4 primerjave itd

Galko

Priporočeni prispevki

fric reče Dne, 7. 9. 2024 at 10:16:

Zakaj je Returnal v A tier namesto v S?

To me res zanima kaj je tisti minus, ki špil premakne v A tier.

Bolj to, da ni tistega plusa, ki bi špil potisnilo v S :D Returnal mi je drgač popoln roguelite špil. Vse ima, vključno s tem, da endless repetition mehaniko mojstrsko osmisli in združi z zgodbo. Da ne omenjamo ostalega, od gameplaya do lora / zgodbe, akcije, bossov, haptike itd. Ampak mu subjektivno vseeno zmanjka še tisto neki, kar bi špilu dalo God-tier status. Ne vem, ko nek vibe pri igranju, da igraš neki edinstvenega, neprimerljivo ambicioznega, neki zares velikega. Uno, ko špil prebije vse za kar si mislil, da ti žanr lahlo ponudi, al neki. Enako velja za Hades. Isto mi je popoln špil v svoji roguelite skupini, nor špil mi je - pa ga ne bi dal na S tier. Bi dal pa Hollow Knight, recimo, pa je tudi iz dosti ozkega žanra.

Težko pojasnim. Zakaj mi je Dead Space R "samo" A-tier, recimo za 91, Resident Evil 2 R mi je pa 93 S-tier? Oba sta remaka, oba sta brezhibna survival horrorja, oboje je delal folk, ki je RES vedel kaj počne in ki je imel svoje delo rad. Pa vendar mi je RE 2 R za pol stopničke boljši. Ima mi še boljše in bolj "comfy" (lol) vzdušje, boljše in bolj raznolike lokacije, bolj sem vesel weapon upgrada, bolj deluje kot "popoln" survival horror, čeprav je tudi DS R izreden in ima verjetno še za dve stopnički bolj napeto vdzušje. Uno ko sem ta drugič obrnil RE 2 R me je zadelo, da mogoče bolj popolnega survival horrorja ne bom več špilal. In da bi bil podobno navdušen skoraj vsak gamer? Torej da je nek špil v svoji zvrsti tako dober in "easy to consume", da se prebije v nek splošen gamerski mainstream? A je to mogoče to, kar dela S tierje tako posebne?

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka

@GalkoGlavna razlika med RE4R in DSR, je da je prvi zabaven za igrat. Pa s tem ne mislim, da ima DSR duhamoren gameplay. Fora je samo v tem, da se RE4R ne jemlje resno in jo lahko dojemaš kot nekakšen arcade game, DSR pa skuša biti edgy in resna igra in imaš zaradi tega ful bolj resna pričakovanja, ki mimogrede spodletijo. Čisto drugi kategoriji imo.

uredilo bitje ke_kit
Povezava do prispevka

WTF lol. Se pardoniram. Meni R2R nima za  burek tko proti RE4R kot DSR.

@GalkoPizda se počutim debila. Ves čas sem imel v glavi, da govoriš o štirki.

Evo, da te malo potolažim, mal prej sem spil 4 deci Rona ZaCapa, ki si ga priporočal zadnjič. Tole je fenomenalno dobra zadeva. Also, imaš na vesti novega slo alkoholika. :D

No sej, kar govorim translatea dobro tudi v R2R, samo da je meni štirica dosti boljša igra.

uredilo bitje ke_kit
  • Račka +1 1
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka
  • 3 mesece kasneje...

evo, ker je imel PS5 od avgusta dalje same jebene bombe od AAA naslovov (AstroBot, Silent Hill 2 R, Wukong, Metaphor ReFantasio), me je zanimalo, kok zadeva kej spremeni celo sliko.

Pričakovano: ne veliko :D  

Povprečna ocena PS5 top hita se je sicer lepo dvignila za 0,5%, iz 87.5 na 88.

Ampak je zaradi velikega števila dobrih B-tier špilov na PS5 še vedno ful razlika v primerjavi s prejšnjo generacijo, ki je imela manj B-tier Polica hitov ter več pravih S-tier in A-tier bomb.

Navedek

Povprečna ocena PS4 top hita je 89,2.

Povprečna ocena PS5 top hita je 88.

Navedek

PLAYSTATION 5

S Tier (93+)

- Elder Ring + DLC

- Baldurs Gate 3

- Resident Evil 4 R

A Tier (90-92)

- Cyberpunk 2077

- Dead Space R

- Returnal

- Demon Souls R

- Armored Core 6

- It Takes Two

- Astro Bot

- Silent Hill 2 R

- Metaphor: ReFantasio

- Black Myth: Wukong

B+ (86-89)

- Resident Evil Village

- Sifu

- God of War Ragnarok

- Chants of Sennaar

- Hitman World of Assassination

- Tunic

- Lies of P

- Alan Wake 2

- Rogue Legacy 2

B (80-85)

- Persona 3 R

- Stellar Blade

- Cocoon

- System Shock R

- Psychonauts 2

- Prince of Persia: The Lost Crown

- The Forgotten City

- Windjammers 2

Navedek

PLAYSTATION 4

S Tier (93+)

- Bloodborne

- Persona 5 Royal
- Hollow Knight
- Witcher 3
- The Last of Us 2
- Resident Evil 2 R
- Red Dead Redemption 2

A Tier (90-92)

- Cuphead
- Prey
- Uncharted 4
- Doom
- Dark Souls 3
- Xcom 2
- Rayman Legends
- THPS 1 + 2 R
- Hades
- Streets of Rage 4 GOTY edition
- Doom Eternal
- The Witness
- Outer Wilds
- Disco Elysium
- Sekiro
- Slay the Spire
- God of War
- Shadow of the Colossus R
- Monster Hunter World
- Diablo 3 Eternal Collection

- Titanfall 2

B+ (86-89)

- Divinity: Original Sin 2
- Nex Machina
- What Remains of Edith Finch
- Horizon Zero Dawn
- Yakuza 0
- Nioh
- Resident Evil: Biohazard
- The Last Guardian
- Limbo
- Until Dawn
- Snowrunner
- Death Stranding
- Control
- A Plagues Tale: Innocence
- Devil May Cry 5
- Tetris Effect
- Wreckfest
- Kingdom Come: Deliverance

B (80-85)

- Ace Combat 7

- Hellblade: Seunas Sacrifice
- Nier Automata
- Uncharted: Lost Legacy
- Abzu

lq7I8A.jpg

Bomo videli, če bo 2025 obrnil trend. Pride kar ene par hitov, ki obetajo, da bodo konkretno A-tier roba in da znajo zvišat PS5 Polica povprečje, a la Ivan Šprajc za PS5, Hades 2, KCD 2, MH Wilds, Doom Dark Ages, GTA 6, Max Payne remaki, MGS 3 Remake, itd...

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka

Bi rekel, da si iz obeh er spustil veliko indie naslovov, ne vem a je to namerno - če so na seznamu Limbo, Hades pa Tetris Effect, bi lahko ble gor tud igre, ki jih vidim na PS5 Metacriticu - Dave the Diver (91), Rogue Legacy 2 (90), Balatro (90), The Talos Principle 2 (90), Animal Well (88), Hi-Fi Rush (88), Sea of Stars (87),...

Al pa od težkokategornikov še kak Tekken 8 (90), Like a Dragon: Infinite Wealth (89), Guilty Gear Strive (87),..

Povezava do prispevka

hja tale moja "Polica" je subjektivna as fuck, kle nimaš kej :D prov uno, IMO the Polica :D 

Zakaj ni tvojih bangerjev, by the logic of Galko

- Dave the Diver, Balatro, Animal Well in Sea of Stars: pixel pomaranča, nisem niti sprobal. Nimam pixel bomb niti iz PS4 ere, tam so šele insane pixel petarde, in praktično vse imajo retail release (Celeste, Obra-Dinn, Dead Cells, Stardew Valley, Papers Please, Enter The Gungeon, Binding of Isaac, Rainworld, Into The Breach itd itd itd). Pizda to bi šele nagnilo lestvico v PS4 korist, to so potencialno sami S-tier naslovi. To sicer bolj vejo indy pixel loverji, ampak imam filing, da so v PS4 eri izhajale pixel bombe, ki jim nič v PS5 pixel svetu ne pride blizu.

- The Talos Principle 2: ni mi bil všeč, imam špil drgač. Imam tudi TTP 1, ma mi tudi ni všeč :D 

- Hi-Fi Rush: igrica nima physical izdaje :(  Je bila sicer s ful pompa napovedana s strani LRG, ampak je očitno obtičala v legal hellu (Tango Works so bili najprej od MS-ja, potem so vmes propadli, zdaj so od Korejcev - zdej se pa ti jebi in rasti in v teh pogojih podpisuj retail publishing pogodbe)

- Tekken 8, Guilty Gear Strive: na polico ne dajem športnih igric, pretepačin in podobnih zadev, ki izhajajo periodično in kjer je vsak naslednji del samo nadgradnja prejšnjega. Sem totalen Tekken in GG fan, ma sploh Tekkeni so vsi od enke naprej samo upgrade na upgrade. Tko da če maš na polici sicer fenomenalni Tekken 7, ga lahko samo fukneš v smeti, ko pride T8, in isto potem narediš s T8, ko bo prišel T9. Edina pretepačina, kjer je pa res vsak del ful unikaten in ga naslednji del ne "izrine", je Street Fighter. Tam je pa OGROMNA razlika v mehanikah med vsakim delom (SSF2T, SF 3: 3rd Strike, SF4, SF5, SF6), tko da stari del vedno ostane nekakšen unikum, vreden Police. Če kdaj izide SF6 Ultimate edition, ga zih dodam.

- Liek a Dragon: Infinite Wealth: nisem igral, ker me moti to, da bi kar nekje na sredi uletel v na polno razvito Yakuza vesolje in igral, ne vem, 20 del al neki, poznam pa samo Yakuza 0. Sem pa prepričan, da bi mi bil zelo verjetno Polica material. Tko kot FF 7 Rebirth, ki se ga pa izogibam špilat, ker upam na ULTIMATE FF 7 Remake release, kjer bodo vsi trije remaki združeni v en špil :D 

- Rogue Legacy 2: pozabil dodat na seznam (pa Alan Wake 2 tudi), sem že popravil. Legenda od špila itak, tnx da si opazil.

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka

Tudi meni bi bil Liek a Dragon pomoje hud, samo me preveč moti, da sem nekje prebral, da ima res jadne DLC-je/mikrotransakcije in da NG+ zaklene za DLC. Sicer je možnost, da bi šel igrat new game plus nekje blizu 0 %, samo vseeno mi je to tako slaba praksa, da je ne morem podpret, da mi je enkrat ne uturijo v špile, kjer bi dejansko igral NG+

uredilo bitje Hernire
Povezava do prispevka

Ja, to je cel community pohejtal napolno.

Kar se pa tiče zgodbe, je pa v glavni vlogi en drug lik (prvič v Like a Dragon, ki je bil zastonj na PS+ in je bil lušten špil), tako da je tudi zgodba malo oddaljena od Kiryuta in main storya, ampak vseeno se pojavi v zgodbi

Povezava do prispevka
  • 3 mesece kasneje...

evo pičke, kakšno se vam zdi kaj gaymersko leto 2025 v primerjavi z 2024 in 2023, če pogledamo JAN - FEB - MAR - APR?

če gledam izključno iz svoje perspektive pa ga še malo razširim s popularnimi Meta naslovi

2023

- Dead Space R

- Resident Evil 4 R

- Dredge

- Hi-Fi Rush

2024

- Final Fantasy 7 Rebirth

- Prince of Persia: Lost Crown

- Persona 3 R

- Stellar Blade

- Balatro

- Dave the Diver

2025

- Monster Hunter: Wilds

- KCD 2

- Split / Fiction

- Clair Obscur: Expedition 33

- Khazan the First Berserker (za hardcore soulslike fane)

- Blue prince

U bistvu smo v 2025 razen z MH Wilds, ki je IMO fenomen, brez bilokakih norih ekskluziv ali odličnih AAA must play hitov (sorry, Assassins creed: zamorec to ni). Ponovno sceno rešujejo nišni ali celo ekstremno nišni dobri naslovi. 

Bi znalo biti pa ful jako leto, če bo šlo tkole naprej. Pač nišna roba, ampak močna.

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka
Galko reče pred 9 urami:

2023

- Dead Space R

- Resident Evil 4 R

- Dredge

2024

- Final Fantasy 7 Rebirth

- Prince of Persia: Lost Crown

- Persona 3 R

- Stellar Blade

- Balatro

- Dave the Diver

2025

- Monster Hunter: Wilds

- KCD 2

- Split / Fiction

- Clair Obscur: Expedition 33

- Khazan the First Berserker (za hardcore soulslike fane)

- Blue prince

2023: Sicer carska rimejka (Dead Space še nisem igral, ampak 100 % bom in mi bo carsko), ampak vseeno nista dovolj nova, dovolj edinstvena, da bi govoril o neki novi interpretaciji ali čisto izvirni igri. Dredge je sicer super za par urc, ima nek hookable moment na začetku, ampak se slabo razvije. 

Število carskih igric zame brez rimejkov: 0 

2024: Okej, če damo rimejke proč (Persona 3 pomoje ne bom igral, bom rajši počakal na Persono 6), nam torej ostane POP, Stellar Blade, Balatro in Dave the Diver. Slednji mi ima podobno foro kot Dredge, zelo hookable na začetku, ampak se ne razvije. Balatro je itak TOP. Stellar Blade mi je en najbolj overrated big bduget špilov generacije. Razen dobre bejbe se kar ne morem prepričat, da bi ga obrnil in mi je maksimalno 7 roba. Princ mi ima ogaben art style, ampak mi je igra super, tako da Princ in Balatro prideta v naslednji krog.

Število carskih igric zame brez rimejkov: 2

2025: Okej, ga konkretno trgamo, nobenih rimejkov, nobenega ološa. KCD 2, Split / Fiction, Blue Prince nisem še nobenega igral, ampak mi bodo fix vse dobre. Monster Hunter Wilds ne vem, dobršen del foruma ful hypa, Galko spušča taunte in je igrico degradiral iz police. Žal po njegovi izkušnji predvidevam, da tudi meni ne bo všeč, ker sem bolj "story" player aka preigram glavno zgodbo igre (tudi Monster Hunterja) in taglavne side queste in če je ta osnovna izkušnja tako povprečna, mi ne bo všeč, razumem pa, da po 200 urah igranja postane vrhunska al neki :D. Clair Obscur mi bo pomoje všeč, Persona 5 mi je ena najboljših iger prejšnje generacije, to res deluje sweet in cool, bom kar dal na seznam. Khazan mi je najbolj siva miš tukaj, grafično in po art designu mi je zadeva res lame in obolevam, da folk tipa Kočevc kurca piksle in pol hvali to žalost, samo hkrati ima igra nek cool vibe s protagonistom, orožji, bossi. Ne vem, je vseeno ne bom umestil na svoj seznam.

Število carskih igric zame brez rimejkov: 4

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...