Skoči na vsebino

Trip to London


mumbo360

Priporočeni prispevki

Verjetno vas je 3/4 že bilo v Londonu zato odpiram temo da napišete kaj vam je blo najbolj zanimivo in kaj se splača it pogledat. Morda kaj takega kar ni samoumevno kot npr Big Ben. Vidim da je ful enih muzejev, pa morda bi šu na kak mjuzikal na West End.. London Eye? Mam 4 dni na voljo za lutat. 

 

Oyster card je a must? So verjetno cenejši prevozi kot da vsakič plačuješ? 

 

Še neki za spat si morem rezervirat - lahko tudi tukaj kak predlog, izbire je vidim ogromno. Tam eno 300 do 400 eur bi dal max. Avijon mam plačan, ryanair iz Zagreba za 120 eur s 10 kg dodatne prtljage. 

 

Kaj je najbolj cheap varianta prit v mesto iz Stansted airport?

 

 

Navedek

TOP 5 najbolj priljubljenih turističnih destinacij by ChatGPT:

 

  1. Buckingham Palace: To je uradna rezidenca britanskega monarha v Londonu in ikonična znamenitost, znana po menjavi straže in čudovitem predstavitvenem dvorišču. Obiskovalci lahko uživajo v razgledu na palačo in park iz zunanjosti ter občudujejo arhitekturo.

  2. Tower of London: Stari srednjeveški grad, ki je bil nekoč trdnjava, kraljevska palača in zapor. Obiskovalci lahko obiščejo znamenitosti, kot so Crown Jewels (kronski dragulji), White Tower (beli stolp) in Yeoman Warders (strži).

  3. British Museum: Eden najboljših muzejev na svetu, ki hrani obsežno zbirko umetnosti in arheoloških predmetov iz vsega sveta. Med najbolj znanimi eksponati so Rosetina kamna, Egipčanski kipci in Elginove marmorne skulpture.

  4. London Eye: Veliko kolo na vrtiljaku, ki nudi čudovit razgled na London iz zračne perspektive. To je eden najbolj prepoznavnih simbolov mesta, priljubljen med turisti zaradi svojih panoramskih razgledov.

  5. Westminster Abbey: Znamenita cerkev, kjer potekajo kronanja, poroke in pogrebi britanskih monarhov. Poleg tega je tudi pokopališče in spomenik mnogim slavnim osebnostim, vključno z znanstveniki, pisatelji in politiki.

Te znamenitosti so le nekaj izmed mnogih, ki jih ponuja London, vendar predstavljajo vrhunec obiskov za večino turistov, ki obiščejo britansko prestolnico.

 

 

Povezava do prispevka

Stansted Express je verjetno najboljša varianta do centra Londona. Za Oyster ti ni treba skrbeti, če jo rabiš sako za podzemno. Mi smo uporabljali Google wallet za tap in/out za podzemno in je bilo poceni kolikor se spomnim. Kot priporočilo je Thames cruise vedno ok varianta. Imajo dobre govornike in še hop/off je. Londonski parki so vredni obiska  ob lepem vremenu.

 

Kar se hotelov tiče so razmeroma dragi. Mož je lani septembra izbrala nek 3 zvezdice hotel zraven Paddington-a. Izkazalo se je, da je bil hotel mogoče 3 zvezdice leta 1980. Bilo je vroče in tako malo zraka, da ni nihče spal. Mislim, da je bilo tudi nekaj brezdomcev nastavljenih tam.  Naslednjo noč smo se selili v Hiltona čez cesto in za to plačali primerno ceno. Osebno bi raje kot cheap hotel izbrala kak hostel. Bo verjetno boljša kvaliteta sobe.

 

V vsakem primeru ne rezervirat Ascot Hyde Park Hotel. Bil je tak obup, da sta mulca možu prepovedala rezervacije hotelov. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka
ana reče pred 14 minutami:

Stansted Express je verjetno najboljša varianta do centra Londona. Za Oyster ti ni treba skrbeti. Mi smo uporabljali Google wallet za tap in/out za podzemno in je bilo poceni kolikor se spomnim. Kot priporočilo je Thames cruise vedno ok varianta. Imajo dobre govornik in še hop/off je. Londonski parki so vredni obiska  ob lepem vremenu.

 

Kar se hotelov tiče so razmeroma dragi. Mož je lani septembra izbrala nek 3 zvezdice hotel zraven Paddington-a. Izkazalo se je, da je bil hotel mogoče 3 zvezdice leta 1980. Bilo je vroče in tako malo zraka, da ni nihče spal. Mislim, da je bilo tudi nekaj brezdomcev nastavljenih tam.  Naslednjo noč smo se selili v Hiltona čez cesto in za to plačali primerno ceno. Osebno bi raje kot cheap hotel izbrala kak hostel. Bo verjetno boljša kvaliteta sobe 

 

V hostlu še nisem bil (v Londonu), ker se mi je vedno airbnb zdel kul alternativa - cenejši kot hotel, imaš pa vso udobje stanovanja. Pa še lokacijo lahko izbiraš. Minus je da si moraš naročat al delat zajtrk sam :D

 

Povezava do prispevka

Jaz tudi ne. Vedno sem bila v hotelih, samo trenutno so cene tako visoke, da je 300 evrov bližje ceni na noč kot za, predvidevam, 3 noči. Air bnb je verjetno tudi ok možnost, samo jaz se jim iz načelnih razlogov izogibam. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

jaz sem bil 2019 v temle hostlu/hotelu

The Stay Club Willesden, London | Amber (amberstudent.com)

zadovoljen, soba cool, dvoposteljna. Praktično pod hotelom subway postaja.

 

V treh obiskih Londona (dvakrat športni dogodek, 1x familjarno) recmo, da sem videl, kar sem želel in še več. Imam posneto celo kraljico, ko se je 2015 peljala na doček kitajski delegaciji...

Splača se pogledat galerije in muzeje, ampak rabiš čas.

 

Osebno imel največjo željo in tudi šel tja - Abbey road z znamenitim prehodom. :wub:

 

funfact - Se mi zdi, da sem 2014 bil nastanjen celo v hotelu, ki ga omenja Ana. :) Meni se ni zdel grozen, smo pa itak s kolegi samo uleteli spat not.

 

Povezava do prispevka

Takrat, ko si bil ti, verjetno ni bilo 30 stopinj. :D v sobi je bil en ventilator, ki smo ga ugasnili sredi noči, ker je bolj grel kot hladil sobo. Pa nisem tako izbirčna, bila sem v vse sorted poceni nastanitve v hostlih, hotelih in spala celo po železniških postajah. V življenju sem dvakrat zamenjala nastanitev. Tisti hotel v Londonu in neko luknjo v Bangkoku, ki smo jo zamenjali za malo bolj znosno luknjo v Bangkoku.:rofl: Ne vem kako je bilo 2014, ampak tokrat je bilo kar nekaj sosedov v hotelu očitno tam dalj časa in ne na dopustu. 

 

Da ne bom čisto off topic. Tate se splača obiskati. Tudi, če te umetnost ne zanima je od tam super pogled na Temzo in tisti nihajoči most.  Vstopnine v galerijo ni, izjema so nekatere razstave. 

 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

Nazadnje bil januarja. Ker sem priletel na Gatwick, sem izbral hotel zraven Victorie, da nisem kovčka okol vlekel (Z Hotel). Ker nisem ravno muzejski, sem tokrat šel pogledat samo notranjost Tower bridga. Me pa mika enkrat iti do pomorskega muzeja v Greenwichu.

Oyster ni več obvezen, lahko uporabljaš kartico ali mobilni wallet, cene so enake, itak je pa dnevni maksimum.

Must see je Camden town. Malo pogooglej za food markete, jih je veliko. Recimo https://secretldn.com/street-food-markets-halls-london/ Meni osebno je kul tudi pub hrana.

 

Povezava do prispevka

Sem hotel napisat prej, pa pozabil in ni bilo časa - ja, za prevoze ne rabiš skrbet - plačuješ lahko z navadno BA kartico. Imajo dnevni limit, ki se, zdi se mi, razlikuje vikend/teden, ampak je znosen in po neki vsoti ne odbija več. Preizkušeno 2019 in je top.

 

 

 

Povezava do prispevka

Aja, glede na vprašanje iz OP - mi smo sicer 2014 s Stansteda šli z busom. Bi pa zdaj resnično preveril še vlak.

 

https://www.stanstedexpress.com/https://www.stanstedexpress.com/

 

https://www.nationalexpress.com/en/destinations/london/stansted-to-london

 

Moje izkušnje... 2014 Stansted - London, bus. Kar dolga vožnja, padeš v gužve na cesti. Ob odhodu smo šli s taksijem, ob 2h ponoči, ni blo pene.

2015 Ista relacija, do Londona in nazaj bus. Ob povratku groza, ker smo zaradi ure leta aviona vpadali v gužve in smo skoraj zamudili let.

2019 Luton - London in London - Stansted obakrat z vlakom. Milina.Vse po planu, vlak praktično ni zamujal in sva s kolegom umirjeno speljala vse po planu.

 

Povezava do prispevka

Jaz sem samo na kratko skočil v London lani decembra.  airbnb v Batterseau, iz Zagreba na Stanstead. Od tam pa vlak do Londona ( postaja Totenham hale) potem pa podzemna in avtobus do airbnbja. vlak je 20 funtov al tam nekje.  podzemna ali avtobus pa okoli 2 funta na  furo do katerekoli postaje na eni liniji.


Oyster je ok, ampak je začetni strošek 5 funtov za samo kartico + kar je gor. Pol pač moraš spremljat koliko imaš še gor, ko plačuješ, da ne ostaneš brez.  

 

Najboljša stvar pa je ga lahko  zaupaš stricu googlu, ko planiraš poti po londonu. samo izbereš destinacije in potem izbiraš tebi najljubšo variatno busa/podzemne/peš/... .  In ker UK ni v EU je fajn nabavit (  ne na letališču) tudi prepaid SIM z par giga podatkov, da se ne boš zanašal na zastonjske wifije in drago plačeval podatke za naše operaterje, če bodo ti sploh delovali. 

 

edit: aja jaz sem imel čas si ogledat samo British Museum ( 4 urce)  in Natural History museum na hitro ( 2 urci). Oboje zastonj, kao je fajn, da si rezerviraš karte preko neta, ampak dejansko potem tam nihče nič ni gledal. Oboje vsekakor vredno ogleda, če te vsaj malo zanima zgodovina oz. dinozavri in ostale kosti. 

uredilo bitje Majek
Povezava do prispevka

Na mjuzikl nujno The Book of Mormon! Res vredno ogleda 😁

kot ze receno, natural history museum, science museum, tate gallery, camden town, borough market, buckinghamska palaca (menjava straze), tower of london & tower bridge, westminister abbey, parlament (ko smo sli s solo, smo sli celo neko razpravo gledat notri, ne vem ce se se vedno da), pa seveda bolj znani trgi - leicester square, picadilly, imas nekaj zelo lepih parkov... Kljub popularnosti bi ti odsvetovala London Eye, drago in brezveze. Tudi nisem fan raznih wax figure muzejev. 

Jaz vedno rada obiscem kaksno njihovo knjigarno - npr waterstones na leicester square. 5 stukov srece 😁

Ena ideja je tudi kaksen tea service, veliko hotelov prireja popoldanski caj s prigrizki. Lustna izkusnja, ki morda ni cisto na prvo zogo.

 

No, ce gres prvic v London, imas res veliko za videti in bos 4 dni z lahkoto napolnil! Jaz si v novih mestih ponavadi najdem kaksne selfguided walke, ki zajamejo dobrsen del znamenitosti, hkrati pa vidis tudi veliko mesta. Malo pobrskaj po spletu.

uredilo bitje vrtavka
Povezava do prispevka

Hotel sem napisati danes updejt kje sem vse bil in kaj se vse videl a so mi danes ob 11.30 uri sredi belega dneva ukradli telefon na ulici. 😭

 

Bil sem na pločniku da grem preko Bloomsbury Square Gardena do British muzeja. Šetam in gledam v telefon ko se kar naenkrat ful na hitro pripeljeta 2 modela na biciklih in en mi iztrga telefon iz rok. Nič mi ni blo jasno. Mi je ena punca iz bližnje knjigarne poklicala policijo, čakam ko budala 2 ure in jih ni. Pol sm šel ker itak ne bo nič od njih in sem potem dobil mail da bi radi govorili z mano. Apple Find my isto ne dela kot bi mogu, ker kaže lokacijo od včeraj zvečer. 

 

Pol se menim s par folka tam okoli in vsi pravijo da se to non stop dogaja v Londonu. Mi reče ženska iz Airbnbja da so že enemu njemu turistu spizdli telefon, da ji je žal da mi ni povedala. Da bo vsakega zdej opozorila na to. Itak ko pol malo poguglaš zadevo vidiš kako obsežna je ta zadeva v Londonu.  Berem članke in ugotovim da sem eden izmed povprečno 250 "srečnežev" ki se jim to zgodi dnevno. Lokalcem in turistom.

 

Tak da moj advice za London: PAZTE NA TELEFONE! , vzamejo ti ga iz rok na ulici ali pa iz mize, so pa na kolesih, motorjih in peš.

 

Me je minilo danes malo pol sploh kam še it po Londonu. Bom se potrudu ko bom mel voljo da napišem kje sm bil in kako sliko nalepim (vsaj te so v google cloudu)

Povezava do prispevka

hm beda. Živel v Londonu nekaj časa in ga (prej in kasneje) večkrat obiskal pa nisem nikoli mel nobenih takih slabih izkušenj. Mogoče se pri meni že na daleč vidi, da imam pocen kitajskega androida v rokah :D

 

Poglej na amazon.co.uk ali Carphone Warehouse če boš kupoval nov telefon, so načeloma cene krepko nižje od cen v Slo.

 

Ker boš zdaj moral šparat (: , ti napišem pa svojih najljubših zastonj/pocen zadev za počet v londonu:

- muzeji seveda. Toliko svetovnih muzejev z brezplačnim vstopom je v Londonu, da imaš lahko več obiskov preden obdelaš vse in plačuješ za kakšne turistične bedarije ala Wax muzeji... Moji najlubši so British Museum, Natural History museum , Science museum, V&A muzej, Tate Modern in Maritime museum (Greenwich)

- še en brezplačni muzej, zakaterega pa skoraj noben ne ve: Hunterian Museum! Muzej medicine, delov teles v steklenih kozarcih,...itd. Več let so ga obnavljali, sedaj je ponovno odprt.

- sprehod na lep dan po Southbanku. Štartaš pri Big Benu, greš čez reko mimo London Eye, mimo ulične prodajalne knjig se sprehajaš vse do Tate Modern, skočiš čez reko do St. Pauls catedral, nato pa naprej do Borough market na kosilo. Nadaljuješ naprej proti Tower Bridge-u in Tower of London

- Vožnja z double deckerji. Z malo sreče si v prvi vrsti zgoraj, greš na kakšno ruto, ki se pelje čez centralni london in imaš poceni sightseeing bus turo

- Sky Garden : Stolpnica z tropskim vrtom na vrhu in seveda fantastičnimi razgledi. Brezplačno, amora bukirat vstopnico (ki seveda hitro gredo): https://skygarden.london/booking/

- Različni ulični marketi. Del Camden towna so porušili , da so zgradili blok ampak je vseeno za videt..pa še nekaj ostalih je

- Mjuzikal: Les Miserables, Book of Mormon, Bat out of hell...fantastično. Za Book of mormon so imeli (mogoče imajo še vedno, ampak ne najdem na netu) vsak dan loterijo za poceni karte. Ob določeni uri si izpolnil listek in nato prišel nazaj ko so žrebali. Z malo sreče si dobil pravico za nakup karte za 20 funtov (drugače so hitro 100+) za predstavo tisti dan! S punco sva enkrat zadela. Drugače pa preveri na TKTS.

- Mr WU beznica v China town! 9.90 (al neki tazga) all you can eat kitajske hrane!!!

- Kakšna free walking tura, če ti to sede ( ni čisto free, saj "moraš" dat vsaj malo napitnine modelu, pa vseeno poceni). Pred leti šel na neko Jack the Ripper walking turo od modela, ki je napisal knjigo o tem morilcu in je bilo zelo zelo fajn. Ta je sicer nekaj stala in ni bila free, ampak priporočam.

- Greenwich je meni zelo všeč, lahko greš do tj  z ladjico (uber skipper ali nekaj takega) ki ni ful draga, ali pa s podzemno. Muzej je itak fajn, pa food market, ulice, sprehod do observatorija... Lahko greš potem še peš do O2 arene in z gondolo čez Temzo za lepe razglede. Ali pa se sprehodiš čez peš tunel pod samo reko, če nisi klavstrofobičen.. :)

- različne trgovine - pa ne ravno za dejanski šoping, ampak za si pogledat kaj vse je na voljo - imaš ogromen Waterstones za knjige ter Forbidden Planet za g33k stvari, pa druge velike trgovine in seveda množico majhnih zanimih štacun po Soho-tu, Regent streetu, 7 Dials in Oxford streetu

- ako si Ted Lasso fan, lahko greš do Richmonda pogledat ulico, kjer je imel stanovanje in se sprehajal. Če si že tam lahko skočiš na bus še do Kingstona, zelo lep del (predmestja) Londona, ob Temzi

- drugače pa se pač sprehajaj veliko po mestu, za tako ogromno kraj je presenetljivo walkable mesto - večino zanimivosti lahko dejansko obdelaš peš pa še bolj zanimivo je!

 

 

Verjetno še kaj pozabil, London je  res ogromen in zanimiv. Hoteli pa so dragi in večinoma pač totalne stare in male luknje. jebat ga

 

 

uredilo bitje Vincent
Dodal Forbidden planet štacuno
Povezava do prispevka

Ako nimaš e-sim podprtega telefona, imajo kar ok cene angleži neta. Dobra fora je Giffgaff, naročiš simko in ti jo pošljejo v Slovenijo, in jo samo aktiviraš, ko pristaneš v UK : https://www.giffgaff.com/freesim-international

 

Pa pozabil sem še na njihova kolesa. Po vzoru Ljubljanskega BicikLJ ( :D ) imajo tudi v Londonu Santander Bikes. deluje podobno, torej vzameš kolo na eni postaji in ga vrneš na drugi. Poceni, 1.65funta za 30 minutno vožnjo oz. 3funte za cel dan neomejenih 30 minutnih voženj.https://tfl.gov.uk/modes/cycling/santander-cycles/what-you-pay?intcmp=2315

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...