Skoči na vsebino

Tema o e-mobilnosti

Priporočeni prispevki

Skynetz reče Dne, 5. 6. 2024 at 15:57:

Tole tabelco mi je enkrat en mojster iz evsvet poslal:

image.thumb.png.b7da4a6412d6db6f3efa61c0e1c22fb5.png

Me zanima kaj se s tabelo zgodi ko nisi pripravljen filat na eni fazi po vec kot 8ur in raje po cenikih hitrega polnjenja:

se pravi med 35 in 40 centi za KWh do 22KW

45-50 centov med 22,01 in 50KW

in pa 70 centov nad 50KW

https://www.petrol.si/mobilnost/zasebni-uporabniki/javne-elektricne-polnilnice/cenik-polnjenje

https://www.gremonaelektriko.si/vozniki#Cenik

Povezava do prispevka
DaMachk reče pred 11 minutami:

Me zanima kaj se s tabelo zgodi ko nisi pripravljen filat na eni fazi po vec kot 8ur in raje po cenikih hitrega polnjenja:

se pravi med 35 in 40 centi za KWh do 22KW

45-50 centov med 22,01 in 50KW

in pa 70 centov nad 50KW

https://www.petrol.si/mobilnost/zasebni-uporabniki/javne-elektricne-polnilnice/cenik-polnjenje

https://www.gremonaelektriko.si/vozniki#Cenik

Preverim ko pridem domov, sicer pa tega itak nočeš oz. ni smiselno. Če filaš samo zunaj, potem se ti nakup EV ne splača nikoli, ker ne boš prišparal tako rekoč nikoli.

Povezava do prispevka
DaMachk reče pred 3 urami:

Za mene npr, ko zvim v bloku nekak niti nimam druge moznosti :D 

Če si v bloku brez druge možnosti se ti nikoli ne splača. Jaz bi imel pol elektrike zastonj, pa delam cca. 25k km letno, pa se mi ne splača.

Sem ti poslal file na zs, pa se poigraj malo s tabelo

Povezava do prispevka

Navedek

"We counted 40 car transporters per hour in the village," reports Harald Ebeling (67) from Gusow-Platkow, "300 to 400 trips a day. It roars constantly, the houses are cracking, the road is breaking down." In Wulkow, a citizens' initiative successfully fought against the Tesla trucks. Now they are taking the detour via the B1 to Neuhardenberg.

:pinch:

Povezava do prispevka

Meni je ze smesen cel argument: "se ne splaca". Avtomobil je v osnovi luksuzna dobrina kje ga novega iz salona odpeljes ze z izgubo vrednosti. Ce si pri jurju izgube na leto si se itako dober

Pri avto z ceno 40k, "prisparal" ne bos nic. Zraven das se ene 15 jurjev za 14kw soncno elektrarno, ki postane glih rentabilno cez 8 let seveda le ce dejansko strom tudi porabis.

prednost EVjev je le ena, samooskrba al pa ce ti firma nudi da zastonj polnis. V trenutku ko uporabljas javne polnice pa zadeva itako postane nerantabilna. v Avstriji in Hrvaskem ze vidim po ojro na kw kar pomeni da te na 100km pride drazje kot benz

ameri so vsaj pametni in je vse do 7kw se vedno zastonj

uredilo bitje VonGriffin
Povezava do prispevka

Jah glej, zakaj pa misliš da večina kupi EV, zaradi ekologije? Zakaj se daje sončne elektrarne? Sigurno ne zaradi ekologije. Daš, ker se ti splača. Če se ti ne, pač ne daš. Razen če imaš preveč denarja, ki ti nekje leži in ne veš kaj bi z njim. 

Avtomobil je luksuzna dobrina morda v kakšni drugi državi, v Sloveniji pa je vsem izven Ljubljane dokaj nuja. 

Pri sončni elektrarni pa si failal na polno. Jaz sem vzel sončno elektrarno na kredit z obrestno mero 0%. Kolikor je bil prej letni strošek za elektriko, imam zdej strošek za kredit. Torej se ti splača že takoj, ker cena elektrike itak hodi gor, po 7 letih, ko je od plačano pa imaš elektriko tako rekoč zastonj. 

Povezava do prispevka
Skynetz reče pred 1 uro:

Pri sončni elektrarni pa si failal na polno. Jaz sem vzel sončno elektrarno na kredit z obrestno mero 0%. Kolikor je bil prej letni strošek za elektriko, imam zdej strošek za kredit. Torej se ti splača že takoj, ker cena elektrike itak hodi gor, po 7 letih, ko je od plačano pa imaš elektriko tako rekoč zastonj. 

splaca se ti ker imas netmetering. Odkupna cena je mizerna ali je sploh ni ce nimas velike porabe senkavas strom omrezju. Vem iz prve roke da je vlog za 2024 vsaj za 80% manj

Sam SE ne bi delal ce se ne bi padel v netmetering

uredilo bitje VonGriffin
Povezava do prispevka
VonGriffin reče pred 6 minutami:

splaca se ti ker imas netmetering. Odkupna cena je mizerna ali je sploh ni ce nimas velike porabe senkavas strom omrezju. Vem iz prve roke da je vlog za 2024 vsaj za 80% manj

+1

Brez net meteringa na letni ravni je brezveze.

Ajde mogoče če daš samo ene par celic gor, pa da imaš avto čez dan doma in ga uporabljaš kot baterijo za viške. Nakup baterije pa poveča investicijo x2 in ni niti približno tako dober kot net metering.

Največji drek je, da je avto največji porabnik. Ampak avto ne boš mogel polnit na viških. Ker 90% šansa da takrat ko najbolj sije sploh ni avta doma ampak prideš popoldan ko gre že dol/ga ni izven visoke sezone.

Povezava do prispevka
VonGriffin reče pred 7 urami:

Seveda. Se strinjam, po netmeteringu se je splačalo, zdej se pač ne več. Zato kdor je imel namen je dal, zdej je mimo. 

Povezava do prispevka
jlpktnst reče Dne, 21. 6. 2024 at 12:54:

Največji drek je, da je avto največji porabnik. Ampak avto ne boš mogel polnit na viških. Ker 90% šansa da takrat ko najbolj sije sploh ni avta doma ampak prideš popoldan ko gre že dol/ga ni izven visoke sezone.

batka

Povezava do prispevka
bainit reče Dne, 22. 6. 2024 at 15:10:

batka

Vodokotlič reče Dne, 22. 6. 2024 at 20:42:

Kaj pa ko si bom naredil baterijski zalogovnik doma. Oz naslenje leto če bo hiša. Cca 70-100kWh.:D

baterija ki ima nekje 2x tolk kapacitete kot avto je kolk? 20k€? Manj kot dvakratnik avta pomoje ni dost, ampak ajde, še enkrat tolk kot avto. Dobre 10k€.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...