Skoči na vsebino

Doom za 21. stoletje


Priporočeni prispevki

Govorimo o igrici Doom, ki je izšla leta 1994 in v istem trenutku definirala svoj žanr prvoosebnih streljačin. Ni bila prva, bila je pa najjačija. Tekla je v DOS-u, upravljala se je samo s tipkovnico. Bila je na polno razširljiva, tako glede grafične in zvokovne podobe, kot tudi glede map, po katerih se strelja pošasti.

Potem so bile še razne izdaje kot npr Doom 3 in verjetno še kaj kasnejšega, ampak to ni predmet starinarnice.

Originalna igrica je uspešno prestala zob časa - tudi skozi oči človeka, ki je dal čez zadnjih 20 let, Doom ponuja čisto v redu igralno izkušnjo. Dobro zamišljene mape in sovražniki, kombinacija divjega streljanja, ugankarjenja po mapah (iskanje ključev do vrat in podobno) in nekaj malega taktiziranja za trše orehe in večje zalogaje.

Istega pa ne moremo trditi za njen motor. Poleg tega, da je to dosovski program, ki se ga ne da več poganjat brez jajcanja z raznimi emulatorji, je grafično zastarel in tudi doomačina samo na tipkovnico, brez miške, je zastarel koncept.

Zategadelj so vrli ljudje iz interneta na novo nakucali motor, ki teče na sodobnih sistemih in ponuja sodobno grafično, zvokovno in upravljalno izkušnjo za dobro nam znano vsebino.

Portov je kar nekaj, osebno bi priporočil ZDoom in GZDoom. Obstaja še Zandronum, ki omogoča sodobno večigralstvo. S tem motorjem poganjate WAD-e, v katerih je vsebina igrice. Bodisi si priskrbite originalne wade, lahko pa dobite tudi odprtovirno zamenjavo, recimo freedoom.

 

Poznavalce tematike torej vabim, da še sami povejo svoje izkušnje s sodobnimi predelavami Dooma in povejo, keri so kej dobri wadi.

 • Račka +1 1
 • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Moje dojemanje Dooma se zadnje mesece vrti precej okrog Freedooma. Prvič ko sem poskusil Freedoom se mi je zdelo ok pač nek wad, dela folk ki ni čist profesionalno pri stvari in zraven še kaj pokadijo. Ampak celotna sfera vzdušja teh skladišč, vojaških baz, na splošno stopenj samih mi je sčasoma postala boljša kot Doom 1, Doom 2 ter Final Doom. Več cyberpunka se čuti, stopnje se opazno spogledujejo z Amiginimi FPSji.

 

Zgodnje Doome sem kot OŠ klinac pač dojemal kot najboljšo stvar kar obstaja. Zaradi Doom 2 (moj prvi Doom) sem prodal Gameboy z legendarnimi Battletoads za nek majhen denar (danes se takšen paket na ebayu vrti po mojem okoli 100 eur). Toda sčasoma spoj marsovske baze z ljigavimi satanističnimi demoni iz druge dimenzije deluje malo peveč neresno in premalo otipljivo. Edino akcija v Freedoomu se lahko skrije pred epskimi spopadi v Final Doomu z Brutal Doom modom.

 

Nekaj upanja, da obstaja čisti cyberpunkerski Doom, mi je vlilo igranje Brutal Doom 64, ampak v drugi polovici igre si že skoraj v nekem Hexen 2 okolju. Id Software so res neka paranormalno usekana grupa.

 

ZDoomu dajem prednost pred GZDoomom. GZDoom je sicer gor na disku, ampak kot da ne bi bil.

 

Za vrhunsko akcijsko vzdušje najbolj priporočam:

Brutal Doom 64

Brutal Doom Final Doom

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

Freedoom je mene zaradi grafične podobe sprva mal odbijal, ker je na prvi pogled res vse krneki,ampak mape so dobre, nimaš kej. Igralska izkušnja je na nivoju originala, če ne še boljša, vsekakor pa daleč nad ostalimi paketi levelov. Npr tnt (ne spomnim se natančnega imena), kjer so določene mape totalno brezvezne (nepremično postavljeni demoni, ki jih komot sklatiš). Okej, brutal doom je tudi dober sveženj map za enoigralsko izkušnjo. Čeprav, evo, freedoom je, za razliko brutala, ki uporablja originalna orožja in pošasti, kompleten remont igrice, pri čemer so gotove pošasti boljše kot v originalu. (dasiravno jadnejšega izgleda in zvoka)

uredilo bitje The Mothership
tvoja mtka
Povezava do prispevka
 • 5 tednov kasneje...
 • 1 mesec kasneje...

Fajn je met original špil na steamu, gog-u, ali kera druga štcuna., Ako ti je res tko zlo škoda piškavih 2€ lahko najdeš na travnikih GOG verzijo. 

Sam sprobal Brutal doom, in obrnu Brutal doom 64, zdaj na zandronumu špilam ‘Quake Champions: Doom Edition’ in Death Foretold, uglavnem dobrih, carskih in nadcarskih modov je še pa još. 

uglavnem preveč da bi našteval, tudi če prečekiraš samo one naj. naj.boljš.. najjaće

 

za kasneje me še čaka

Doom Remake 4 mod (katerega razvoj je sicer ustavljen)

Zion doom

Slayers testaments

Bloom (demo)

uredilo bitje Zaphod_B75
Povezava do prispevka
Dono reče Dne, 19. 7. 2020 at 22:50:

A lahko porte dooma špilam, če mam original špil na steamu? 
za nekatere rabeš original game, ka-li?

 

V glavnem je tako, da so porti - predelave pogona - ločeni od predelave vsebine.

 

Lahko špilaš porte, od originala vzameš .wad fajle.

ĆAMIR reče pred 20 urami:

Kateri pa so res top in completed modi? (pa da je res izšla verzija 1.0, ker to se mi zdi pri modih redkost, velikokrat se v zelo zgodnji alphi dropa vse)

Pa piše ti fino v tej temi:

 

freedoom (1 in 2)

brutal doom 64

brutal doom final doom

 

Za freedoom ne vem, a je res verzija 1.0 al ni, ampak odigraš lahko vse od začetka do konca.

Povezava do prispevka
 • 2 mesca kasneje...

Sprobal v ZDoomu in zadeva je taka, da smo vsi tukaj v tem topicu obični n00bi, ker teh dveh wadov še nihče ni omenil. Tole je svetlobna leta boljša stvar od Freedooma in Brootal Dooma.

 

Ta dva wada sploh ne bi smela biti zastonj. Oba prva Dooma bi morala biti ravno takšna.

 

https://www.moddb.com/mods/back-to-saturn-x/downloads/episode-1-get-out-of-my-stations

https://www.moddb.com/mods/back-to-saturn-x/downloads/episode-2-tower-in-the-fountain-of-sparks

 

@The Mothership

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka
sadhu sequencer reče pred 11 urami:

Sprobal v ZDoomu in zadeva je taka, da smo vsi tukaj v tem topicu obični n00bi, ker teh dveh wadov še nihče ni omenil. Tole je svetlobna leta boljša stvar od Freedooma in Brootal Dooma.

 

Ta dva wada sploh ne bi smela biti zastonj. Oba prva Dooma bi morala biti ravno takšna.

 

https://www.moddb.com/mods/back-to-saturn-x/downloads/episode-1-get-out-of-my-stations

https://www.moddb.com/mods/back-to-saturn-x/downloads/episode-2-tower-in-the-fountain-of-sparks

 

@The Mothership

Hvala za info.

 

Povej prosim, kako si usposobil zadevo za ZDoom. Meni ne pokaže wadov na meniju pri zagonu, pa ni prvič, da mi ZDoom ne prepozna wadov.

 

Skopiral sem datoteke v isti direktorij, kjer se nahaja zdoom.exe, ampak evo, eni primejo, drugi pak ne.

 

edit: na internetu sem prebral, da ZDoom takole v začetnem meniju pokaže samo IWADe, kar sem jaz snel so pa PWADi. Zaenkrat lahko igram tako, da drag&droppam enega (ali oba) wada na zdoom.exe, kar je malo štorast način igranja. če zaženem zdoom.exe -wad {ovo ono}.wad žal ne prime.

uredilo bitje The Mothership
Povezava do prispevka

Tudi sam sem imel iste probleme, zato dobro da si vprašal.

 

Stvar je taka: ne odpakirat zipov. Ročno primi en zip (btsx_e1.2.zip ali btsx_e2.zip) in ga nesi na exe fajl od Zdooma. Tiste odpakirane fajle lahko pobrišeš, ker so smeti, če so zunaj.

 

Zdoom te bo vseeno vprašal katerega od najdenih wadov želiš pognati: glede na to katerega izbereš se bodo inicializirali zvoki v igri, kar je fenomenalno. Če boš izbral Freedoom wad, bodo imeli nasprotniki freedomove zvoke, v primeru da zaženeš Doom2.wad bodo zvoki originalni Doomovi. Osebno preferiram Freedoomove, ker potem zadeva deluje bolj sveže.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

Obstaja tudi enostavnejša rešitev. Pogledal sem si Command line parameters za ZDoom in naredil takle .bat fajl:

 

zdoom.exe btsx_e1a.wad btsx_e1b.wad -deh btsx_e1.deh -iwad doom2.wad

@sadhu sequencer

ti pa poskusi, kaj se zgodi, če daš .zip fajl kot parameter.

 

 

edit: lepe mape so, ni kej. Edino skok mi ne dela, a tebi tudi ne?

uredilo bitje The Mothership
Povezava do prispevka

@The Mothership

Ne dela skok, mislim da so ga namerno skenslali, čeprav mi je nenavadano da dosti lokacij v stopnji deluje kot da lahko skočiš nekam. Projekt je trajal 2012-2014, zato je ta poteza hvalevredna retro zvestoba originalu.

 

Ukaz z zipom dela.

 

Doom zvoki:

zdoom.exe btsx_e1.2.zip -iwad doom2.wad

 

Freedoom zvoki:

zdoom.exe btsx_e1.2.zip -iwad freedoom2.wad

Povezava do prispevka
 • 3 mesece kasneje...

Tudi original ima svoj čar. Sem ravno preigral prvo epizodo v originalni obliki, vendar se tale HD mod precej boljše igra: sovragi se gibljejo bolj tekoče, orožja so bili v originalu malo preveč podobna railgun je skoraj enak kot brzostrelka, podpira več resolucij in quicksafe.

 

Torej bolj modern izkušnja, ki pa skoraj v celoti ohrani gameplay feeling originala, tako da po mojem 10/10 mod, ker igro polepša, a ji obenem nič ne odvzame pri gameplayu. 

 

Sam sicer quake 1 nisem nikoli igral, niti dvojke, ampak enka se je res dobro postarala - praktično nimam pripomb.

Povezava do prispevka
atomic reče pred 8 urami:

Haha

 

dej ti povej en igro, kjer ti je remaster lepši od originala :)

Ne vem za lepše, so mi pa rimejki/rimasterji všeč v nekih primerih:

— da ni nadgrajena samo grafična podoba, ampak je močno redefinirana tudi igralnost (Resident Evil 2), tako da igra izpade v bistvu kot nova interpretacija iste snovi, ne pa neka fake filter, ker imamo zdaj malo boljši hardware

— ko imaš opcijo takoj preklapljat med oldshool in remaster videzem (npr. Secret of Monkey Island). Tole mi je všeč, ker lahko človek igra z novo grafiko, če tako želi, ampak hkrati vedno preveri, kako je zadeva delovala in funkcionirala v originalu

— ko je original imel res ogromno nekih DLC-jev, ki jih je nemogoče nabrat na kup, ker so že ali izven prodaje ali ne vem kaj, remaster pa jih vse združi "pod eno streho" in vkomponira v igro, kot da vsebina ne bi bila nasilno razrezana

Povezava do prispevka

Remaster je k makeup na babi. Moral bi samo poudarit lepoto. Če se pa preveč praska, pa izpade over engineered. Ravo sem naletel na eno zanimivo zadevo.

Odkril so original sample super mario worlds SNES in ker je bil SNES zelo omejen so moral sample in efekte zmanjšat, da ni preveč samploh hkrati igralo in kak reverb.

Zato so fantje naredil, kako bi zgledal theme song brez hardware omejitev s tem isti sampli.

 

in pa še original:

 

 

 

Ampak lej. Folk je navdušen nad remakom :)

 • Račka +1 1
 • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka
 • 4 mesece kasneje...

uporablja kdo chocolate doom/crispy doom?

 

malo me moti, da gre kurzor vertikalno samo do določenega thresholda, lahko morda spremenim, da bi šel po celotni vertikali? pa še težavo imam pri vanilla doom 4 wadu - ne morem rebindat keya za USE  s space na E, cfg file ne prime, dos config app ne prime, na doomworld forumih mi pa ne odgovarjajo, ker sem noob. Tudi cursor je prevelik in me zanima, če se ga da zmanjšati.Trenutno igram kombinacijo baculus-doom4vanilla-crispy_doom(iwad doom2), widescreen in force aspect ratio. Sicer je še nekakšen default.cfg file, ampak mi ni jasno, za kateri kb layout so tisti key code values (space ima tam 57, na us-english je recimo povsem drug)

uredilo bitje jazbinec
Povezava do prispevka
 • 1 mesec kasneje...

Alien Breed 3D za GZDoom imenovan Project Osiris:

 

Download igre:

https://www.mediafire.com/file/th0iqmzjuqvba0z/osiris-1.0.3.zip/file

 

Tema na forumu:

https://forum.zdoom.org/viewtopic.php?t=67666

 

V bistvu v tem paketu je že vključena emulacija z GZDoomom in seveda GZDoom, tako da klasični moderski manevri odpadejo in pač samo klikneš osiris.exe.

 

Carski soundtrack in orgazmičen FPS.

 

 

Povezava do prispevka
 • 1 mesec kasneje...

Super bi bilo imeti dostop do teh tekstur v Project Osiris in celotnega modding paketa, da se naredi kaj zabavnega. Multiplayer razširitev bi bila na mestu.

 

Sicer to je Doom 2 pogon in ne vem ali so Doom 2 source do zdaj že crackali do te mere, da bi se udarila kakšna veselica v stilu Quake.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Nedavno brska   0 članov

  • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
 • Ustvari novo...