Skoči na vsebino

Stephen King


DaCapo

Priporočeni prispevki

TISTO
Stephen King

Prevod: Marko Košan
Založba: Beletrina
Datum izdaje: 2019

IT.thumb.jpg.75b14e75fd78dc8c9259ba165a28a711.jpg

Ne bom dolgovezil in pisal neke konkretne recenzije, si pa želim, da steče kakšna debata.
Namreč, v času karantene sem se končno odločil in (skoraj na dušek) prebral knjigo. Rečem lahko, da Kinga kaj dosti nikoli nisem bral, razen SLO prevoda Mačjega pokopališča in Cuja (to sem bral že kot mulc), ter Zelene milje in mogoče še kakšne, ki mi je ušla iz spomina. Sem pa gledal veliko filmov (in tudi serij) posnetih po njegovih romanih. Tisto (It) sem seveda gledal že original film (v dveh delih) v 90-ih, sedaj pa tudi obe novodobni priredbi. No, odkrito rečeno,  filmi me niso kaj posebej navdušili in tudi nobenih nočnih mor in strahu pred klovni nisem imel (gledljivo, kul, ok in to je to). Sem pa bil nekako prepričan oz. sem vsaj upal, da bo knjiga res "tisto tapravo". In dejansko sem imel prav. Ampak ne toliko v smislu "horrorja", kot bolj v smislu, da gre za dobro in večplastno čtivo.  
(+ to, da je bila e-verzija res poceni, ker so jo v začetku korona-karantene-krize dali v akcijo za borih 5 € :)

Ok, načeloma nas skoraj večina pozna Kinga, ki zna kar dolgoveziti in napredati. Ob količini strani me je mogoče res malce zaskrbelo, nenazadnje gre za kar konkreten "špeh" (1.138 strani). Ampak zadeva se bere gladko, zgodba vleče, vse (s prva mogoče nepomembne) podrobnosti delujejo in samo še bolj prispevajo k vzdušju, odlična gradnja in karakterizacija likov, vsi podtoni in pa predvsem "ideja sama", ki da veliko v razmislek tudi po tem, ko knjigo odložiš (zgodba o odraščanju in strahu, ki ga v bistvu "skrivamo" sami v sebi itd.) … pač vse, kar v filmih enostavno ni bilo mogoče prikazati. Zadevo sem požrl dobesedno na dušek, celo sam sem bil presenečen. O sami zgodbi seveda ne bom govoril, to vsi poznamo. In verjamem, da vas je tudi veliko, ki ste knjigo prebrali. Ali pa jo vsaj nameravate. V glavnem, zame ena boljših zadev, ki sem jih prebral v zadnjem času in definitivno neke vrste "klasika", ki jo bom čez par let ponovno prebral. Ali pa vsaj priporočal v branje, kar itak počnem že zdaj. 

Toliko z moje strani, zaenkrat. Zdaj se pa kar razpišite. Vsak komentar je dobrodošel, ker, kot že v uvodu zapisano: naj steče debata. Pa tudi kakšna mnenja o SLO prevodu me zanimajo (meni se sicer zdi povsem na nivoju, ampak nikoli nisem bral originala).

 275680914_king.thumb.jpg.f238b6bc978be0184cecdc94dfeccf2e.jpg

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

@DaCapo, daj spremeni potemtakem ime topica v Stephen King. Mislim, da si pisatelj, ki je napisal 61 romanov (kaj šele ostalih zadev) zasluži imeti svojo splošno temo in ne samo na temelju ene knjige. :) 

 

Sam sem se s Kingom prvič srečal pri 9 ali 10 letih, se ne spomnim čisto točno, vem pa, da sem si v knjižnici izposodil enega redkih njegovih romanov, prevedenega v slovenščino: Mačje pokopališče. Iskreno povedano, ne morem lagati o nekih močnih čustvih ob branju in da me je knjiga zaznamovala, je pa dejstvo, da je v meni vzbudila zanimanje za njegova dela, ki pa so mi, takrat še zelo slabo angleško govorečemu Avionu, bila skorajda nedostopna. Konec koncev je še danes, 20+ let kasneje, od teh 61 romanov le peščica prevedenih v slovenščino. Na cobissu mi najde 26 zadetkov, od tega je par "podvojenih" oziroma ponatisov / elektronska oblika ... Recimo, da imamo prevedenih 15 knjig. Zdajle, ko sem šel skozi seznam, sem videl, da sem v osnovni šoli prebral tudi dve krajši noveli iz zbirke Four Past Midnight, in sicer Izterjevalec ter Aparat. Hujšaj in Cujo sem velikokrat videl na knjižnih policah v knjižnici, vendar me je vizualna podoba knjige bila tako zelo odbijajoča, da se jih nikoli nisem lotil (Thinner in Cujo sploh še nisem prebral).

 

Ker sem imel to srečo, da sem del otroštva preživel tudi na hrvaškem, sem na voljo imel več prevodov. Tako sem v hrvaščini konec osnovne šole prebral Nesanica oziroma Insomnia, ki mi je še danes eden izmed najljubših Kingovih romanov. V tem romanu sem res užival v tem, kar King naredi najbolje (pa istočasno tudi najslabše): zgradil je otipljivo mesto, otipljive like in noro atmosfero. Žal pa sem opazil, da je v marsikaterem romanu to tudi njegova šibka točka. Tako vsi hvalijo, da je The Stand eden izmed njegovih najboljših romanov, vendar je meni bil izjemno dolgočasen in sem se komaj prebil skozi 3/4 tega špeha, še zdaj pa lahko celotno zgodbo povzamem v treh povedih. Ogromno grajenja neke atmosfere, zgodba pa se kar nikamor ni premaknila. No, to je res le moje mnenje, ker se mnogi ne strinjajo z menoj. 

 

V srednji šoli sem v škofjeloški knjižnici naletel na The Gunslinger oziroma prvi del Dark Tower serije, ki je definitivno nekaj najboljšega, kar je King napisal. Celotna saga obsega zdaj 8 knjig, eno kratko zgodbo (Little Sisters of Eluria), stripovsko različico ter katastrofalno slabo ekranizacijo, ki ni vredna omembe. Prvi del najbolj odstopa od preostanka serije, saj ga je King napisal v času študija, je pa predvsem zelo nenavaden uvod v celotno dogajanje. Že z drugo knjigo, The Drawing of the Three, Kingova vizija postane bolj koherentna in odlično izpelje celotno sago. Sam sem celotno sago bral predolgo, ampak je definitivno primerna za osebe, ki šele spoznavajo Kinga, kot tudi za osebe, ki so že seznanjene z njegovimi knjigami, saj je Dark Tower nekakšen gromozanski preplet njegove celotne bibliografije. Tukaj je mogoče vredno omeniti, da imamo prva dva dela tudi prevedena v slovenščino, Revolveraš ter Premik trojice

 

Mimogrede, kar se tiče Dark Tower knjižne zbirke: le ta dosega vrtoglave vsote na Ebayu, sploh, če je prva (in še podpisana) izdaja. Že samo 4. knjiga, The Wizard and the Glass, za katero mi je še danes žal, da je nisem kupil v Konzorciju, ko so jo imeli na zalogi, saj je z lahkoto vredna vsaj 200 €.

 

V naslednjih letih sem prebral kar precej Kingovih zadev. Nekatere so odlične, nekatere nekatere malo manj, vmes je tudi dosti "šrota", ampak Kingu še vedno ni zmanjkalo idej. Ravno nasprotno, njegova Bill Hodges trilogija, ki je tudi prevedena v slovenščino, je bojda zelo dobra, njegova zadnja dva romana, The Outsider ter The Institute pa se bereta bolje kot večina njegovih špehov. Ta mesec je izšla tudi nova zbirka kratkih zgodb If It Bleeds

 

Sam sem prebral:

 - The Dark Tower (priporočam)

 - The Shining (prebral leta za tem, ko sem videl film, lahko priporočam, saj je v knjigi poudarek na drugih stvareh kot v filmu, le s tem pa King ni bil najbolj zadovoljen)

 - The Stand (meni ni dogajal, čeprav mnogi pravijo, da je to ena izmed njegovih najboljših knjig. Veliko bolj sem užival v branju Swan Song Roberta McCammona.)

 - The Long Walk (priporočam, nedolgo nazaj smo dobili prevod v slovenščino)

 - Pet Sematary 

- It (tako kot The Stand tudi It uživa status ene izmed najboljših Kingovih knjig, meni je bila ok knjiga, priznam pa, da bi mi bila veliko bolj všeč, če bi jo bral v nekem drugem obdobju. Ravno zato lahko bolj priporočim Summer of Night Dana Simmonsa; na mojem seznamu se je znašla ob pravem času.)

 - Needful Things

 - Insomnia (priporočam)

 - The Green Mile (priporočam)

 - Dreamcatcher

 - Cell

 - Under the Dome

 - 11/22/63

 - The Outsider

 - The Institute

 - Different Seasons

 - Hearts in Atlantis

 

Par njegovih knjig imam že leta na polici, pa se jih še nisem lotil. Tako me doma čakajo Salem's LotDesperation, Mr. Mercedes ter Revival.

 

 

 

Povezava do prispevka

Super. Sem spremenil naslov. Sprva sem mislil, da bi bila debata o posameznih prebranih knjigah, ampak imaš prav. King ima tak opus, da si res zasluži svojo temo. 

Da omenim še Mačje pokopališče. Mogoče je bila moja prva Kingova knjiga, seveda v slovenščini, takoj ko se je pojavila v knjigarni, in me je kar zaznamovala. Bral sem jo namreč v res mladih letih in tista srhljivost je kar puhtela iz listov. Kasneje, ko sem bil že sam foter, pa mi je bilo branje še celo težje, ker... Ne vem, izguba otroka se mi zdi nekaj najstrašnejšega, kar se lahko nekomu zgodi. 
Knjiga.thumb.jpg.44bea3987a3fd5c44305e5de938a071f.jpg

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

S Kingom sem se srečal v četrtem razredu OŠ, zares sem ga začel brat v petem. Kot strasten bralec sem "uničil" vso mladinsko leposlovje in po priporočilu bratranca prešel na Kinga (pa ajde, ime je pomagalo). Prebral sem vse knjige, ki so jih imeli v naši knjižnici

Mačje Pokopališče, ki je na zgornji sliki in s katerim sem si naredil bruke, ker sem profesorju na faksu dejal, da je okorel prevod, ki je spustil par besednih iger in navezav na ostale kraje iz Kingovega univerzuma. Hec je, da je bil on prevajalec. Še dobro, da je res car in ni zamerljiv

Hujšaj, Langolierji, Cujo, Aparat in Christine. Kasneje pa še Skrivno okno - skrivni vrt ter Zeleno miljo. Na faksu sem potem dal skozi še Buick 8 in Deklico, ki je oboževala Toma Gordona. Poizkusil sem brat še nekega s telefonom na naslovnici vendar mi ni potegnila in sem obupal.


Glede prevodov je tako. To kar prevaja Hiša Knjig je za zapor, ... kako gredo skozi tako nizki standardi ne vem, vendar itak ni kaj več za pričakovati od založbe, ki se je bolj ali manj specializirala za Višavske bojevnike in druge ljubiče. IT mi tudi ni najbolj stekel, deluje precej ljubiteljsko in vidi se, da je prevajalec, drugače umetnostni zgodovinar, to prevedel, ker je ostale knjige piratsko prevajal za svoje domače. Ita je pa potem po spletu okoliščin (težave z avtorskimi pravicami) na željo založbe, ker je bilo pač popularno. Vsekakor pa na vrhunskem nivoju v primerjavi s Hišo Knjig. 

 

v angleščini sem šel skozi Needful Things, Dark Half, prva dva dela Dark Towerja, ITa, pa Firestarterja (mi ni bil všeč) ter seveda Shining ter Mačje Pokopališče

 

Also, če vam je King všeč priporočam avtorja pulp horrorja Johna Saula. V slovenščini sta bila v Jugoslaviji prevedena dva dela in sicer Peklenski ogenj (kul) ter Druga najboljša stvar (ki je pustolovščina in nima veze z njegovim žanrom), so pa njegova dela ful poceni za kupit oz enostavna za spiratizirat

 

 

 

 

Povezava do prispevka

Sleipnir, mislim, da si probal brati Cell oziroma Mobi, ki je dokaj slab roman, ja. Nekaj za 5G zarotarje :) In ko si ravno pri priporočilih za podobne avtorje, bi jaz omenil Petra Strauba, s katerim je Stephen King tudi napisal dva (?) romana, Dana Simmonsa, Roberta McCammona (od njega imamo tudi eno knjigo prevedeno v slovenščino, kdo bi si mislil, originalni naslov je Boys Life), Richarda Laymona (zelo trashy verzija Stephena Kinga, ampak vseeno do neke mere zabaven), Clivea Barkerja, od mlajše generacije pa kar njegovega sina Joea Hilla (njegova knjiga NOS4A2 je dobila tudi tv ekranizacijo, baje da ni slaba. Props sinu, da uporablja psevdonim!).

 

DaCapo, Outsiderja sem prebral. Če si gledal serijo, potem veš, o čem je beseda. Dosti bralcev je motil ta element nadnaravnega, nekako so pričakovali, da bo King šel v bolj klasične vode krimi romanov, Kingovi fani pa s(m)o kar precej zadovoljni. Kot sem že rekel, sta njegovi zadnji dve knjigi zelo berljivi, ker sem dobil občutek, da je ali sam ali pa njegov editor malce vrgel ven desetine strani opisov ter grajenja atmosfere. 

 

Serija je zvesta knjigi, tako da če poznaš zgodbo, v knjigi sami ne boš izvedel ničesar novega. Mogoče je malo bolj poudarjena Holly Gibey, ki se je prvič pojavila v Kingovi trilogiji o Billu Hodgesu, v njegovi novi zbirki kratkih zgodb, If It Bleeds, pa se ponovno pojavi v istoimenski kratki zgodbi, ki naj bi bila najdaljša v celotni zbirki. 

 

uredilo bitje Avion
Povezava do prispevka

Meni je Wizard and Glass, četrti del serije Dark Tower, ostala v spominu kot ena izmed najboljših Kingovih romanov. Prav tako mi je prva trdoplatnična izdaja ena izmed najlepših, ilustriral pa jo je Dave McKean:

 

Buy The Dark Tower IV: Wizard and Glass by Stephen King at ...

Celotna Dark Tower zbirka, prva izdaja, se prodaja tudi po par tisoč dolarjev, samo prvi del, The Gunslinger, podpisana "lettered" prva izdaja se prodaja tudi po 10,000$. Lettered edition ponavadi pomeni, da je na voljo samo 26 kosov (kolikor je črk v abecedi) oziroma 52. Vedno več je tudi manjših založb, ki se ukvarjajo z bolj luksuznimi rezidajami knjig, dostikrat pa ponatisnejo Kingova dela. Tako so pri založbi Suntup ponovno izdali Misery v treh različicah, najbolj luksuzna podpisana izdaja pa je dosegla uradno ceno 3,950$. Neuradno, na ebayih, je ta cena še parkrat višja. 

 

Suntup Editions Releasing Limited Edition Signed Copies of Stephen ...

 

In ko smo ravno začeli z It, Cemetary Dance so izdali luksuzni ponatis It ob njegovi 25. obletnici, trenutna cena te razprodane knjige pa je okoli 2,000$. 

 

It: The 25th Anniversary Special Edition: Stephen King, Glen Orbik ...

 

Tudi pri Dragon Rebound so se odločili za luksuzni ponatis, začetna cena pa je bila okoli 1,800$. 

 

Stephen King, Dragon Rebound Series, Leather Bound Matching Signed ...

Povezava do prispevka

Mhm, pa sploh, da dobiš možnost direktnega nakupa prek založbe (ne preko posrednikov na ebayu) je loterija. 

 

Najdražja Kingova izdaja naj bi bila Salem's Lot prva izdaja, ki ima na platnici napačno označeno ceno. Govori se, da naj bi bila na dražbi za cca 60,000$. Drugi ponatis je pravtako imel napako, ampak tokrat ni bila napačno napisana cena, ampak ime enega izmed glavnih junakov. Ta verzija se prodaja za okoli 20,000$.

 

 Od teh malo bolj posebnih izdaj pa naj bi bila najdražja različica knjige Firestarter, ki je "oblečena" v azbest. 15,000$. 

 

Seveda je tu še ogromno enih faktorjev, ki jih opazijo pravi zbiratelji. 

Povezava do prispevka

Čisto nov svet se ti odpre. No, vsaj meni, ko to berem. Knjige poznam, vsaj po imenih, pa po ogledanih filmih. Ima pa moja Zelena milja (mehkovezani SLO prevod) tudi neko tiskarsko napako. Tam kjer se skupaj pojavita črki fi je natisnjen T. Npr.: goljuTvo (namesto goljufivo). Šala: bi bilo to kaj vredno za zbiratelje?  Na srečo ni preveč pogosto in sem se res hitro navadil. Ker knjiga je res top (in film eden mojih najboljših sploh). 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

@Avion

Res je! Mobi! Preveč očitno, da bi si zapomnil, ....


Če že omenjamo avtorje s Kingovskim vibom bi dodal še eno avtorico in sicer Jennifer McMahon, prebral zgolj roman Winter People bi pa lahko bil King iz zgodnjih 80 pod psevdonimom. Od settinga, do likov in suspensa

 

 

 

Povezava do prispevka

@DaCapoHehe, dvomim :D Bi pa recimo slovenske izdaje verjetno bil vesel kakšen Kingov zbiratelj. Na Instagramu ter podobnih omrežjih je cela skupnost "bookstagrammerjev"; eni se bolj posvečajo določenemu žanru, nekateri določenemu avtorju. Spoznal sem eno uporabnico iz Finske, ki zbira Kingove knjige iz celega sveta, recimo, sploh Cujota. 

Evo, ravno zdajle sem videl tole:

 

Fotografija osebe Kris Webster.

 

Nekdo je kupil Shining od Subpress (predvidevam, da gre za Subterranean Press) za 3,500$, točno ta izdaja pa pri kolekcionarjih doseže vrednost tudi do 15,000$. Zakaj? Ker je iz Kingove osebne zbirke. Subpress so naredili 10 izvodov te knjige, prvi izvod je bil podarjen Kingu, le ta pa ga je podpisal in posredoval naprej. 

 

Fotografija osebe Kris Webster.

 

Čisto na dnu piše "this is a copy I/X". Se pravi, najbolj omejena izdaja že tako zelo omejene izdaje. :D

 

Meni je ta zbirateljski svet res fascinanten :D

uredilo bitje Avion
Povezava do prispevka

Zbirateljski svet je res fascinanten ja. Je pa kar drag hobi.

 

Ni pa lepšega občutka ko uspeš dobiti neko to luksozno/omejeno izdajo knjige. Sploh če direkt od založbe. Meni je nazadnje recimo tako uspelo dobit Misery od Kinga. :w00t:

IMG_6192.jpeg

IMG_6195.jpeg

 

3192719cefb9479f3c06f3cd6de30919.jpeg

IMG_6199.jpeg

Screenshot_2020-05-18_at_15_46_31.png

Screenshot_2020-05-18_at_15_49_07.png

uredilo bitje Dante
  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka
Avion reče pred 3 urami:

@Dante  opa! Te lahko vprašam, kako si dobil to izdajo? Je bil kakšen predpogoj od založbe? 

Suntup Press je pred Misery izdal ArtPortfolio Eyes of The Dragon. Vsi tisti ki so bili lastniki, so imeli predkupno pravico do izdaje Misery - tako numbered kot lettered stanja, odvisno pač katero verzijo ArtPortfolia si imel (dobiš privat mail in lahko opraviš nakup). Lettered stanje je v obeh primerih bilo 26 kopij in je vse šlo v predprodaji že. Za numbered izdajo je pa naklada Misery presegala naklado EotD za okoli 200 kopij. Teh 200 kopij je šlo v splošno prodajo.

Sem imel srečo, da sem eno izmed teh kopij uspel kupit. Bile so razprodane v 3 min. (Se spomnim da sem si budilko naredil okoli pol štirih zjutraj po našem času da sem lahko poskusil srečo. In uspelo je:D)

 

Je pa pri večini teh izdaj treba imeti več sreče kot karkoli drugega (sploh če govorimo o Kingu) ker so povečini takoj razprodane. Moraš točne vedet kdaj bodo šle v prodajo, se že v naprej prijavit v tgovino, PayPal,... da nakup/plačilo čimprej steče skozi. Sploh pri Kingu so pomembne res sekunde. Večkrat se zgodi da se zaradi navala celo sesuje spletna stran.

 

Imam tudi nekaj drugih, ki sem jih uspel kupiti po originalni ceni. Sekundarni market pa zna biti precej drag. Za omenjeno Misery (numbered) je bila cena ob izidu okol 500 EUR (knjiga + poštnina + carina), sedaj se pa prodajajo za okoli 4-5k. Precejšnja razlika.

 

V začetku maja je recimo podpisal okoli 250 komadov svoje nove knjige If It Bleeds v lokalni knjigarni. Ta jih je prodajala po redni ceni 30 USD, na sekundarnem marketu so sodaj vredne okol 700. Žal so pošiljali samo v USA :(

uredilo bitje Dante
Povezava do prispevka

Sicer je tole delno za v tole temo, delno za v Nizike, ampak glede na to, da se tu itak pogovarjamo o Kingu ... 

 

https://bloody-disgusting.com/tv/3617425/first-images-cbs-access-stand-highlight-alexander-skarsgard-randall-flagg/?fbclid=IwAR3Xn9TCjQViS3t8Wu53J0m5tHuEZxLYtZtqu-RVOSUjFnJb-BXo4y4vcfE

 

Skratka, delajo novo ekranizacijo The Stand in ven so prišle prve fotografije zasedbe. Me prav zanima, kakšna bo ta ekranizacija, prvo imam v simpatičnem spominu, je pa res, da je že kar precej let od prvega ogleda.

Povezava do prispevka
  • 7 mesecev kasneje...

Veliki pohod, je to The Long Walk?

 

To in Dark Tower sta dva popolnoma različna svetova, prvi je distopični roman, presenetljivo ni med najbilj znanimi tega žanra, vsaj glede na njegovo popularnost zadnjih nekaj let.

 

Dark Tower je pač King magnum opus. 7 knjig + 1 vmesni roman + 1 krajši roman, nekakšna mešanica med westernom, fantasyem ter splošno Kingovim horrorjem. Prvo knjigo, ki je tudi najkrajša in služi kot nekakšen uvod v serijo, je napisal pri 18 letih, kar je tudi opazno v samem slogu, ampak meni je knjiga sila carska. Ravno lani sem ponovno prebral prvi del, počasi imam v planu narediti še eno branje.

 

Drugače je King znan po svojem dolgovezenju, ki mu kdaj gre na roko, kdaj pa ne, vendar ljubiteljem to kar ustreza. Čeprav sam nisem fan dolgovezenja moram priznati, da King res zna ustvariti atmosfero in ta je v Long Walk fenomenalna. Meni je roman bil super, pač, realno gledano in tako tudi povedano, 300 strani je malo za Kinga in če se ti že tu zdi ,da dolgovezi, haha, boy do I have bad news for you.

Povezava do prispevka
  • 5 mesecev kasneje...
Avion reče pred 1 uro:

Ej kakšni so prevodi Hiše Knjig?

Po pravici povedano ne vem. Veliki pohod ter trilogijo o Hodgesu sem bral samo slo verzijo. Dark tower pa še nisem v slo, ta koda zaenkrat ne morem primerjati.

Lahko pa ti povem za ostale:

DZS, MK in Beletrina so se mi zdeli dobri, Učila pa bolj tak-tak.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.

×
×
  • Ustvari novo...