Skoči na vsebino

Pravica do zakonske zveze in posvajanja izenačena


Priporočeni prispevki

Kako je to, da ima nekdo namesto ženska v dokumentu napisano moški, tako life shattering zate? Kolikor vem za to ne zadostuje se identificirat kot drug spol, pač pa spol operativno spremeniti. Se strinjam, da moramo nekatere pozicije še premisliti (šport itd.), to z osebnimi dokumenti pa mi je prav iskanje problemov, kjer jih ni

Povezava do prispevka

Zakaj je omejeno samo na nasprotni spol, kako diskrimantorno. Pač ko enkrat daješ v dokumente neke subjektivne podatke, potem postanejo nesmiselni, zakaj nekomu piše, da je star petdeset let, če se počuti kot dvajsetletnik.

uredilo bitje maksi
  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Poroke: da. Posvojitve: ne. Glede na to, da sem velik pristaš psihoanalitske teorije, ki je po mojem mnenju najbolj zaokrožena in dodelana teorija o človekovi duševnosti in družbi, se v skladu z njo ne morem strinjati, da bi bilo dobro, da se LGBT dopušča posvajanje. Zadeva je preveč tvegana najmanj zaradi psihosocialnega vpliva procesa razreševanja ojdipovega kompleksa skozi temeljne faze odraščanja in socializacije. Glede na druge praktične longitudinalne raziskave družin in oblik skupnostnega življenja se zaveda, da PA ni poslednja resnica, in da ne moremo ostajati na nekih okopih vednosti, ker se ta iz leta v leto eksponentno povečuje kvantitativno in kvalitativno. Najboljša rešitev bi bila trden družbeni konsenz. Torej pravni, javnopolitični in strokovni z vsemi aspekti ideologije in duha časa. Nemogoče se je pri nekih ključnih ureditvah zanašati samo na koncept diskriminatornosti, ker enostavno ni zadosten. Zaenkrat imamo torej samo ustavnopravni dogovor oz. imperativ, nimamo pa političnega in strokovnega, kar je samo po sebi ogromen problem, ki se bo nadaljeval v prihodnost. Totalne implementacije enakosti in enakopravnosti v pravu se po mojem ne da izvesti zaradi strukture družbe in trenutnih vladajočih ekonomskih modelov. Problem tako še zdaleč ni rešen, kot mislijo nekateri. Osebno mnenje: posvojitev se mi zdi dopustna v primeru, ko lahko otrok s privolitvijo in izkazom naklonjenosti sam sodeluje v procesu in ima možnost, da takšno posvojitev zavrne, in se odloči za raznospolno družinsko življenje. Takšno vključevanje otroka je seveda samo po sebi kar precejšen problem, ker se ne moremo zediniti niti glede tega, do katere mere je lahko človek v določenem obdobju avtonomen glede mišljenja in uveljavljanja lastnih interesov (pravno ni oseba samostojna do 18. leta itd. itd...).

uredilo bitje jazbinec
Povezava do prispevka
maksi reče pred 2 urama:

Ja, legalizirano potvarjanje listin, ne moreš za nazaj spreminjati realnosti. Očitno imajo trans osebe eksluzivno pravico do tega.


pri rojsten listu imas izvod iz knjige rojstev in imas “arhiv/log” kjer so zabelezene vse spremembe. Ce si spremenis ime ali priimek in nardis nove dokumente, to ni potvarjanje. Tudi, ce vzames nov izvod rojstnega lista, pise tvoje altualno ime. 
 

vedno pa lahko dobis “zgodovinski izvod” kjer so zabeleze spremembe. 
 

Smotano je to, da ocitno lahko spreminjas tudi fiksne kategorije kot je spol (datum rojstva, barva oci?). 

Povezava do prispevka
kmjr reče pred 1 uro:

a zato ker hocem bit helikopter? Naciji niso meli helikopterjev. 

 

Nisi razumel.

Tvoje mnenje o trans ljudeh da so bolniki te naredi nacionalnega socialista.

 

Noben od tebe ne zahteva karkoli, ljudje gredo na hormone in to je to. S trans osebo nikoli nisi imel problemov, ampak bi jih pa veeno zelo rad imel. Dobesedno si napisal, da ne bi smeli na hormonsko terapijo in menjat ID, ker ti nekak ni ok in bi raje videl, da gredo k psihiatru. Ko začneš diktirat stvari, ki se te ne tičejo, potem imaš za sabo socialno idejo o tem kako bi družba morala funkcionirat, da bi tvoja ideja bila realizirana. 2022 je upravljanje s kapitalom in resursi, da je narod zadovoljen in na koncu dneva imaš pred vladnimi hišami 10 nebinarnih s transparenti in ne 10,000 delavcev in kmetov z molotovkami.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka
sadhu sequencer reče pred 2 urama:

Tvoje mnenje o trans ljudeh da so bolniki te naredi nacionalnega socialista.


to so tvoje besede, ne moje. Vsak odklon se ni bolezen, to se konzervativna WHO pravi od leta 2000, ko je homoseksualnost umaknila s seznama bolezni. in jaz verjamem WHO, da to ni vec bolezen. 
 

14-letniki pac nimajo pojma o skoraj nicemer, a da bodo “vedeli” da so se rodili napacnega spola, lol. 
 

Ne vedo niti kaj bodo poceli v lajfu, niti kaj bi radi poceli v lajfu, a ocitno vedo, da so napacnega spola, lol. 
 

Edini trans, ki ga poznam in sem menil, da gre za legit zeljo po spremembi spola ga ni mogel zamenjat ne doma ne v tujini, ne prek zdravstenega zavarovanja kot tudi samoplacnisko ne. Razlog? Padel je na psiholoskih testih, veckrat. 
 

pol pa vidim razne indijance, ki jim je poseg bil odobren in mi je jasno, da to nima veze z znanostjo, medicino al cimerkoli kar v preteklosti ne bi bilo zdravljeno. 
 

in vi mucki provokatorji ideoloskost problema se poglabljate

 

Ti si pa itak troll, ki me zeli dat v isto kos kjer si ti - nsdap (centristi). 
 

Tldr: i’m gay

Povezava do prispevka
sadhu sequencer reče pred 2 urama:

Dobesedno si napisal, da ne bi smeli na hormonsko terapijo in menjat ID, ker ti nekak ni ok in bi raje videl, da gredo k psihiatru.


Dobesedno pred spremembo spola GREDO veckrat k psihiatru kot del procesa. In nekateri padejo na teh testih al pa se razkrjje da so moteni bebci. Pri enih se izkaze za smiselno, da se jim spremeni bioloski spol, pa to tudi storijo, ker je tako manj skode za clovestvo. 
 

tko da te vase finte da bi 14letniki odlocali namesto usposobljenih in kompetentnih psihiatrov in drugih zdravnikov lahko prodajate kot nekaj smiselnega samo izrazito neumnim ljudem

 

Pa moti me ker so izkljucujoci (transici) - ko jim recem da bi jaz rad spremenil darum rojstva ker se pocutim starejsega kot sem in da sem starec ujet v mlajsem telesu, se obnasajo kot da sem nor al pa da jih trollam in pol se bolj zabediram, sem depresiven, pa pridem sem stresat jezo nad njimi

 

a jaz bi samo rad da me razumejo in sprejmejo takega kot sem, saj ja nikomir nic nocem

 

a jaz sem mislil, da ce kdo, da me bodo oni razumeli, ker so to ze dali skozi

Povezava do prispevka
kmjr reče pred 2 urama:

Pri enih se izkaze za smiselno, da se jim spremeni bioloski spol, pa to tudi storijo, ker je tako manj skode za clovestvo. 

sploh nisem pomislil na ta pozitiven aspekt, da se kastrirajo prostovoljno

 

pa z operacijo ne spremeniš biološki spol, samo postaneš kastriranec na hormonski terapiji

uredilo bitje maksi
Povezava do prispevka
Hernier reče pred 21 urami:

Kako je to, da ima nekdo namesto ženska v dokumentu napisano moški, tako life shattering zate? Kolikor vem za to ne zadostuje se identificirat kot drug spol, pač pa spol operativno spremeniti. Se strinjam, da moramo nekatere pozicije še premisliti (šport itd.), to z osebnimi dokumenti pa mi je prav iskanje problemov, kjer jih ni

 

mene to tudi triggerira, kar izhaja iz trans dikcije, da spol kot tak ne obstaja. torej ne moti me, da se dodaja večplastnost, moti me, da bi se rado odstranilo bistvene aspekte definicije biološkega spola.  

 

Transspolne osebe se zelo pogosto soočajo s situacijami, kjer se njihova spolna identiteta in spolni izraz ne ujemata z uradnim spolom, ki je zaveden na osebnih in drugih dokumentih.

 

Pravilnik uporablja dikcijo sprememba spola, ki pa je zastarela in nespoštljiva. Termin sprememba spola ima namreč konotacijo, da je nek dogodek (v tem primeru spremembna uradnega podatka o spolu, sicer tudi začetek jemanja hormonske terapije ali najpogosteje operacije genitalij) tisti, ki spremeni spol – v resnici pa transspolne osebe ne spreminjajo svojega spola, temveč samo na raznolike načine potrjujemo svoj dejanski spol in s tem koregiramo napačen spol, ki nam je bil pripisan ob rojstvu. 

 

 

Trendi v tujini: samoidentifikacija

 

Vedno več držav ureja pravno priznanje spola na osnovi ene same postavke – samoidentifikacije. To pomeni, da oseba lahko spremeni uradni podatek o spolu v osebnih dokumentih brez kakršnegakolih pogojev kot so pridobitev diagnoze duševnega zdravja, vključenosti v psihiatrično in/ali medicinsko obravnavo, prisilne sterilizacije in/ali ločitve ter drugih invazivnih in nadzornih pogojev.

 

Samoidentifikacija v praksi deluje tako, da oseba pred uradnim organom npr. notar_ka, sodnik_ca itd., ki ga določa zakon, ki ureja pravno priznanje spola, izreče svojo spolno identiteto, organ pa to dejstvo zgolj potrdi ter o tem izda uradno potrdilo. Organ nima nobene pristojnosti zanikati samoidentifikacije osebe ali pa od osebe zahtevati dodatna dokazila.

 

Trenutno ima 9 evropskih držav pravno priznanje spola urejeno na osnovi samoidentifikacije. To so Irska, Malta, Danska, Norveška, Belgija, Islandija, Portugalska, Švica in Luksemburg.

 

Povezava do prispevka

No kakorkoli že glede spreminjanja spola, sprejeta odločba s tem nima nič. 

 

Zakonska skupnost moškega in ženske ni pogojena z rojstvom otroka in je v končni fazi nezanemarljiv procent zakonov dejansko brez otrok. 

 

Družba priznava veljavo in predvsem pravne posledice tudi takšni celici, ki se »izneveri« svoji reprodukcijski funkciji in deluje »zgolj« kot skupnost dveh partnerjev, ki sta se odločila delit svoje življenje drug z drugim. Ni videt racionalnega razloga da bi na ravni sekularne države iste pravice odrekli drugim življenjskim skupnostim, ki so enake v vsem, razen v vsebini spodnjic. 

 

Isto kar se tiče posvojitev, blanketna vnaprejšnja izločitev ni logična, če ne drugega z vidika posvojitve biološkega otroka partnerja, kjer se verjetno večina brez večjih pomislekov strinja da je to edino smiselno. Itak je pa tu sodišče srčiko problema samo odložilo do hipotetičnega primera, ko bo istospolni par izvisel ob nespretnem zaključku organov, ki bodo o tem odločali, da je v vseh kategorijah vsaj enak da pa spolna usmerjenost para prinese tolko prtljage, da je za otroka bolje, da je posvojen v hetero skupnost. 

 

Pač religije naj v svojih obredih poročajo kogar čjo in navijajo za natalitet, ne bi smela pa verska senzibilnost bit temelj za posvetno pravno razlikovanje bistveno istih položajev. 
 

uredilo bitje Brdavs
Povezava do prispevka
Brdavs reče pred 25 minutami:

Družba priznava veljavo in predvsem pravne posledice tudi takšni celici, ki se »izneveri« svoji reprodukcijski funkciji in deluje »zgolj« kot skupnost dveh partnerjev, ki sta se odločila delit svoje življenje drug z drugim. Ni videt racionalnega razloga da bi na ravni sekularne države iste pravice odrekli drugim življenjskim skupnostim, ki so enake v vsem, razen v vsebini spodnjic. 

če se gremo argument racionalnosti in sekularnosti, ni nobenega da ima samo monogamno zakonsko skupnost, it's a slippery slope ko se gremo dekonstrukcijo tradicionalne družine in relativiziranje

uredilo bitje maksi
Povezava do prispevka
maksi reče pred 1 uro:

če se gremo argument racionalnosti in sekularnosti, ni nobenega da ima samo monogamno zakonsko skupnost, it's a slippery slope ko se gremo dekonstrukcijo tradicionalne družine in relativiziranje

 

Pravo ne ustvarja ali razgrajuje družbene realnosti ampak jo zgolj odseva. Poligamija je uzakonjena v četrtini držav tega sveta kjer je družbena realnost.

 

Vloga države je da s pravnimi pravili vzdržuje minimalne sprejemljive standarde znotraj te družbene realnosti in s pravili poskrbi za funkcioniranje življenjskih in premoženjskih skupnosti in sanacijo posledic takšnega ali drugačnega prenehanja.

 

Živimo v pluralni družbi kjer je na pravu da regulira krajino in vprašanja glede katerih imajo ljudje radikalno drugačne svetovnonazorske poglede. Med katerimi je treba krmarit na način da ob spoštovanju senzibilnosti zagotavljamo enakopravno sobivanje vseh ne glede na osebne okoliščine. Simbolna izenačitev pred državnimi organ ob spoštovanju avtonomnosti verskih skupnosti na tem področju se zdi čisto razumen kompromis.

 

Če pa ta kompromis nekdo dojema kot napad in degradacijo se mora po mojem prvenstveno vprašat zakaj je to sploh potrebno dojemat na tak način. Ali vrednost nekega nazora res prvenstveno temelji na tem da je ta predmet državne prisile? Če odpornost tradicionalne celice pred destrukcijo stoji in pade na pravnih zapovedih in par ducat parih letno je itak na smrtni postelji. Osebno sem sicer zelo zelo skeptičen da je pravna in simbolna izenačitev zvez kakršenkoli faktor v odločitvi kateregakoli perspektivnega heteroseksualnega para za sklenitev zakona in osnovanje družine.

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka
moropfliposki reče pred 3 urami:

Vedno več držav ureja pravno priznanje spola na osnovi ene same postavke – samoidentifikacije. To pomeni, da oseba lahko spremeni uradni podatek o spolu v osebnih dokumentih brez kakršnegakolih pogojev kot so pridobitev diagnoze duševnega zdravja, vključenosti v psihiatrično in/ali medicinsko obravnavo, prisilne sterilizacije in/ali ločitve ter drugih invazivnih in nadzornih pogojev.

 

Samoidentifikacija v praksi deluje tako, da oseba pred uradnim organom npr. notar_ka, sodnik_ca itd., ki ga določa zakon, ki ureja pravno priznanje spola, izreče svojo spolno identiteto, organ pa to dejstvo zgolj potrdi ter o tem izda uradno potrdilo. Organ nima nobene pristojnosti zanikati samoidentifikacije osebe ali pa od osebe zahtevati dodatna dokazila.

 

Trenutno ima 9 evropskih držav pravno priznanje spola urejeno na osnovi samoidentifikacije. To so Irska, Malta, Danska, Norveška, Belgija, Islandija, Portugalska, Švica in Luksemburg.

 

Od 2015 do 2020 je bilo na Irskem 579 sprememb, 13 med tistimi starimi 16 ali 17, vsi ostali so bili starejsi. To je 0.012% populacije in to je poplava, ki se je vsi bojite. Cisti razpad druzbe, ki ogroza tradicionalna spola. :rolleyes:

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka
ana reče pred 1 uro:

Od 2015 do 2020 je bilo na Irskem 579 sprememb, 13 med tistimi starimi 16 ali 17, vsi ostali so bili starejsi. To je 0.012% populacije in to je poplava, ki se je vsi bojite. Cisti razpad druzbe, ki ogroza tradicionalna spola. :rolleyes:

 

to se bere takole;  0.012% a to je ta % zarad katerega tolk drame, po tej logiki jih lahko mirno odjebemo in se nehamo ubadat s problemom. 

 

četudi si očitno zgrešila moj point, ki je trld; do u believe man can get pregnant?

 

 

Povezava do prispevka
moropfliposki reče pred 2 urama:

 

to se bere takole;  0.012% a to je ta % zarad katerega tolk drame, po tej logiki jih lahko mirno odjebemo in se nehamo ubadat s problemom. 

 

četudi si očitno zgrešila moj point, ki je trld; do u believe man can get pregnant?

 

 

Zakaj v anglescini? Bioloski moski ne more otrok in prav tako jih ne more imeti veliko bioloskih zensk. Sedaj mi pa povej ali zenske, ki ne morejo imeti otrok potem niso zenske? Nas nameravas zreducirat samo na eno biolosko funkcijo? 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...