Skoči na vsebino

Vojna tretjega sveta


johnbi

Priporočeni prispevki

zzarafrustra reče pred 2 urama:

pa o čem ti govoriš model 

 

March 31 (Reuters) - Russian President Vladimir Putin said on Thursday that he had signed a decree saying foreign buyers must pay in roubles for Russian gas from April 1, and contracts would be halted if these payments were not made.

 

O tem... da si interpretiraš po svoje, kakor je tudi bil namen tega za medije. V resnici pa je situacija...

 

  • In a call with German Chancellor Olaf Scholz on Wednesday, Russia’s Vladimir Putin said European companies could continue paying for gas supplies in euros or dollars.
  • Meanwhile, Kremlin spokesman Dmitry Peskov on Wednesday confirmed Russia would not be seeking gas payments in rubles immediately, saying instead that this switch is likely to be a “gradual process.”
  •  
Povezava do prispevka
Navedek

The threat of a gas shutoff was reduced, however, as details emerged about the new deal, which appeared to allow European buyers to continue to pay for gas in euros and dollars.

The decree Putin signed on Thursday authorises the state-controlled Gazprombank to open foreign currency and rouble accounts for gas purchases. European buyers would pay in foreign currency and then authorise Gazprombank to make the conversion into roubles, which would then be used to formally purchase the gas.

https://www.theguardian.com/world/2022/mar/31/putin-indicates-he-may-turn-off-gas-supplies-to-europe-overnight-russia-roubles

Ja je precej različnih interpretacij.

 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka
BlueSan reče pred 10 minutami:

 

O tem... da si interpretiraš po svoje, kakor je tudi bil namen tega za medije. V resnici pa je situacija...

 

  • In a call with German Chancellor Olaf Scholz on Wednesday, Russia’s Vladimir Putin said European companies could continue paying for gas supplies in euros or dollars.
  • Meanwhile, Kremlin spokesman Dmitry Peskov on Wednesday confirmed Russia would not be seeking gas payments in rubles immediately, saying instead that this switch is likely to be a “gradual process.”
  •  

NI res. Putin je včeraj rekel da je to odločitev ruske centralne banke. DANES pa je podpisal decree

Povezava do prispevka

"Kupci bodo po novem za plačevanje plina morali imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Kot je že v sredo poročala nemška tiskovna agencija DPA, bi ta lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih.

Je pa v odloku zapisano tudi, da komisija za nadzor tujih investicij lahko izda dovoljenja za izjeme od plačevanja v rubljih, pri čemer je Putin vladi naročil, da postopek za določitev izjem določi v roku 10 dni."

 

P.S.: Bomo videli kaj bodo izjeme.

Povezava do prispevka

še vedno imajo Rusi strošek z evri oz. transakcijo, kaj bodo z njimi, če ne morejo uvažati evropskih dobrin

 

fuck them, dajte zlato za rublje, tako so počele ZDA med WW2, zato so imeli polovico svetovnega zlata 1945 v Fort Knoxu

uredilo bitje maksi
Povezava do prispevka

zdaj vi tle neki govorite o imaginarnih stevilkah ki se posiljajo iz ene banke na drugo. mislim, da smo vsi videli, da te imaginarne cifre nic ne pomenijo, ker lahko iz danes na jutri precvikajo zice

 

kar placevanje v rubljih hoce dosect je IMO naslednje. nakupi se morajo settlat enkrat. rusiji hard currency, ki je v EU drzavah pa gor listek napopan "tole je last rusije" trenutno nic ne pomaga, ker so asseti freezani. rusi racunajo pomoje na to, da ko se bo placevalo v rubljih, da bo EU mogla nabavit papirnate rubeljcke si jih dat v skladisca in pol lahko na te rublje ob placilu plina dajo gor listke "tole je last rusije". torej majo rusi namesto da majo rezerve EUR v EU majo rezerve RUB v EU. to je dobro zato, ker jim RUB tezje spizdijo, saj si EU nima dost kej zacet z zaplenjenimi RUB. druga alternativa je pa da EU pripelje v rusijo hard currency in majo tam rezerve, ki sluzijo nakupu rublja. s tem se izpostavijo nevarnosti, da jim rusi zaplenijo assete tko kot je EU njim.

 

 

edit: v bistvu sem napisal dve isti stvari. v obeh primerih rusija dobi tuj hard currency na svoje ozemlje.

 

uredilo bitje drevored
Povezava do prispevka
tyne reče pred 2 urama:

Rubelj je padel, ker se je po njen znižalo globalno povpraševanje (Zahod). Tudi pri denarju/valutah velja zakon povpraševanja in ponudbe.

 

V normalnih razmerah bi torej recimo tudi krepitev povpraševanja po rubljih z yuani okrepila EUR/RUB. V trenutnih razmerah pa zna biti to drugače, ker prosto gibanje valute zahteva vsaj približno prosto gibanje kapitala (oz. denarja), ki pa je trenutno na relaciji eur+usd/rub pod delno plombo.

 

Glej, še meni ni jasna trenutna situacija pa sem magister monetarne ekonomije lol. Pa tudi sam sem že ogromno pozabil. Gre za komplicirano področje, kjer se prepletajo vplivi obrestnih mer, inflacije, toka dobrin in storitev, finančni tokovi itd.

 

rubelj je trenutno na isti stopnji kot, pred zacetkom specialne vojaške misije

 


LP

Povezava do prispevka
tomazek reče pred 3 urami:

Jaz nisem ekspert v ekonomiji in se potem ne mesam dosti v debate (nisem kot zaraf) o detajlih tega. Ja, mislil sem ali so dejansko uvedli zlati standard ali ne. Ker je pisal, da to ni pravi zlatis tandard, da bi Rubelj bil vezan na zlato. In hkrati tudi to, da je depresijo povzročil ravno ta standard v preteklosti. 

Ruska centralna banka bo kupovala zlato po fiksni ceni 5000 Rubljev na gram (155.500RUB na troy ounce), kar po današnjem tečaju 1USD=81.75RUB pomeni, da plačujejo 1902$ po kovancu.

 

Ko je teden dni nazaj bil RUB 96.6 so dajali 1550USD po kovancu, kar je impliciralo exchange rate z dolarjem okrog 75. Na ta način so dali motivacijo ljudem z rublji, da jih holdajo še naprej, saj je undervalued v primerjavi z dolarjem, tiste, ki so pa Rublje potrebovali je pa prisilil, da mu zbidajo ceno višje (na stanje pred posebno vojaško operacijo) in je seveda delovalo.

 

bl.jpg.3fb525a71f73c2806e314d3dd8d7f1f2.jpg

 

Kasneje bo ta potreba po rubljih postala sistematična (saj bo plin in energente potrebno plačati v RUB).

 

Ko se to zgodi in ko RUB/USD pade pod 75, potem bo cena zlata v dolarjih šla gor strukturno, kar bo sesulo fake "papirnato zlato" markete ala COMEX in bo posledično kolapsiralo finančni sistem Zahoda, ki bazira na neobstoječem (fake, papirnatem) zlatu. 

 

Interno bo RUB de facto vezan na zlato in bo prosto krožil.

 

TLDR; Rusija, Kitajska in globalni jug zmagajo, Zahod popuši. In čisto nič ne more tega ustavit.

  • Račka +1 1
  • Trol 2
Povezava do prispevka

ti ne razumes, da KUPOVANJE zlata z rublji ne pomeni, da je rubelj kakorkoli vezan na zlato ali whatever. oni lahko naprintajo kolko hocejo rubljev in pokupijo zlato od suckerjev. ce bi oni PRODAJALI zlato po fiksni ceni rublja, to bi pa bilo dost blizu vezave na zlato.

 

manakiin reče pred 18 minutami:

Na ta način so dali motivacijo ljudem z rublji, da jih holdajo še naprej, saj je undervalued v primerjavi z dolarjem, tiste, ki so pa Rublje potrebovali je pa prisilil, da mu zbidajo ceno višje (na stanje pred posebno vojaško operacijo) in je seveda delovalo.

 

navedel si dva fakta kolko je bla vrednost rublja v dveh razlicnih trenutkih. ta dva fakta nikakor ne podpreta oziroma razlozita tvojega sklepa v navedku.

 

uredilo bitje drevored
Povezava do prispevka

ja postavi dno ceni zlata v rubljih. to pomeni, da nihce ne bo mogel prodat zlata ceneje kot to, ce predpostavimo, da majo infinite bid. 

 

ampak kot si sam napisal. folk je lahko prodal en kovanec in dobil rublje v vrednosti 1500USD. isti trenutek si lahko v ameriki prodal en kovanec zlata za 1900USD.

 

ce hoces met RUB in mas zlato, kaj naredis? prodas zlato za USD in z USD kupis RUB. zdaj kako je pa ta arbitraza vplivala na dejansko ceno valute pa ne vem.

Povezava do prispevka
tyne reče pred 3 urami:

S temeljno obrestno mero na 20%.

 

grejt sakses

 

Sam pazi, to ni slo iz 1% na 20%, ampak je ze prej blo okol 7-8% in pol 20%, s tem da so tam komi nekaj tednov. S tem hocem rect, da lahko spet spustijo, ce se jim dolocene stvari poklopijo. Tole bo bolj zanimivo na dolgi rok za nazaj gledat.

Povezava do prispevka
sadhu sequencer reče pred 11 urami:

 

V bistvu so v tem trenutku NATO, Kitajska, Izrael in Savdska Arabija najbolj kredibilne politične moči na svetu. Nekdo na čigar delovanje in besede se lahko zaneseš.

 

Ko ti Izrael pove, da boš imel nesrečo... boš imel nesrečo...

Povezava do prispevka
Marvin reče pred 6 minutami:

So in se. Na severni in SV fronti. 

No, ampak očitno ne kot premaganci. Ker če bi bili tam razbiti, verjetno ne bi imeli moči za "silovit napad na vzhodu in jugu." Torej je bolj smiselno sklepati, da gre za taktični umik, ker bodo zdaj sile skoncentrirali na enem koncu.

uredilo bitje Vrhovni_Plenum_OF
Povezava do prispevka
Kakarotto reče pred 9 minutami:

Valda ne kot poražencih na tistih območjih, kjer so samo malo za foro probali ampak gre za taktični umik iz zmagovalnih za foro območij na območja kjer so že zmagali.

Kdaj pa je Rusija razglasial, da je kjerkoli že dosegla zmago? Zmaga bo, ko zradirajo UKR vojsko tam na vzhodu.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...