Skoči na vsebino

Spreminjanje zgodovine


keba

Priporočeni prispevki

Sleipnir reče pred 2 urama:

Dajmo malce pokramljati še v druge smeri

Zgodovinski filmi!

Vas zmoti zgodovinska netočnost? Kje je meja? Je huje pri seriji kot so Barbarians, kjer rl dogodkov zaradi stvari iz serije ne bi bilo, so se pa dejansko ful potrudili. Ali pa pri Outlaw King, kjer so pač dali v budget za smiselnost opreme/kostumov 0€, ker bo itak zgledalo folku srednjeveško. Lahko še vedno normalno spremljate serijo ali ste mega avtisti, kot jaz in vas potem v glavi črviči. 

Kaj pa recimo random Hollywoodski film tipa, ne vem, Robin Hood s Kostnerjem, je vseeno, ker gre itak za pravljico?

Štejemo za dovolj avtentično, če se držijo stereotipov, ki so jih o "Rimu" "naštepali" francoski slikarji, o "AnglijI" pa v viktorjanski dobi?

Kaj pa nazivi/navade? Je bolje, da bi se držali izvirnih ali da dinamiki odnos likov/obnašanje spremenijo v današnje navade

 

Še posebej bi bil vesel, če uporabnik @Zamorc kaj pokomentira

 

Ej, bom komentiru, sam jutr zvecer, ko sem v nocni in mam cas, max i can do na telefonu is shitpoast

Povezava do prispevka

Super, se res že veselim :) Bom dal par iztočnic, ker res rad debatiram o tem

 

Razumem, da popularni film/serija ne moreta biti dokumentarca in sta namenjena širši populaciji ampak recimo kje je tista meja, ko je stvar sporna. Recimo Barbarians so mi delovali sila obetavno. Rimski legionarji niso kot v random igrici z rdečo tuniko, nimajo tistih glupih usnjenih reči okoli zapestja, ne izvajajo pozdrava iz Horacijeve prisege, niti ni kultura (ok verjetno zaradi lokacije) inspirirana s strani Geromeja, govorijo latinsko (ok, ne znam latinsko, mogoče so napake), dejansko woow, kako so šli v detajle. Ni random budget film s "Tatumom", kjer je lorica lamminata (segmentata) "usnjena", potem pa dve ful veliki bizarnosti

- gospodična, ki jo je Arminij ugrabil, posilil in oplodil je kar na lepem glavni lik, dasiravno jo takrat verjetno sploh ni bilo v zgodbi. Dejansko se tu toliko zgodovine spremeni, ful vzrokov in posledic za naprej. Je res nujno imet močan ženski lik za ceno vključenosti čeprav tega  v resnici ni bilo?

-Osebno ful slabo poznam rimsko zgodovino, sem bil v preteklosti kar bebec in sem jo preveč ignoriral vendar si upam trdit, da je vseeno tole daleč najbolj natančna upodobitev na ekranu. Potem pa full retard poteza! STREMENA, c mon to je stvar Anglije 10. stoletja ne rimskega sveta. Po eni strani je to ful huje kot zgoraj omenjene stereotipne upodobitve 

 

Recimo Outlaw King me je manj zmotilo (sicer nisem nobene serije pogledal do konca), da je vse skupaj nametano, ker dejansko nič ne štima. Oklepi imajo razpon od 11-16 stoletja, verižne srajce zgledajo kot iz poceni cosplaya, časovnica je zjebana, liki ne štimajo, leta likov ne štimajo, še naziv majesty s katerim ves čas opletajo ne štima. Ampak ajde, to slednje je verjetno, da ljudje v modernem svetu razumejo dinamiko? Je potem sprejemljivo? Vseeno pa sem bolj sproščeno gledal, ker je pač od začetka vse narobe in je bolj neka random fantazija s pravimi imeni.

 

 

 

Povezava do prispevka

Nisem še prebral drugega posta, Sleipnir, samo na prvo vprašanje pa mi je odgovor, da mi je važno, kako je prezentiran fikcijski svet koherenten sam v sebi. Skratka. Če je to koherentno predstavljeno, me ne moti, da so vladarji v Evropi 15. stoletja črnke in po nebu letijo zmaji. Če pa ni koherentno, pa me moti :). 

Povezava do prispevka
Sleipnir reče pred 1 uro:

-Osebno ful slabo poznam rimsko zgodovino, sem bil v preteklosti kar bebec in sem jo preveč ignoriral vendar si upam trdit, da je vseeno tole daleč najbolj natančna upodobitev na ekranu. Potem pa full retard poteza! STREMENA, c mon to je stvar Anglije 10. stoletja ne rimskega sveta. Po eni strani je to ful huje kot zgoraj omenjene stereotipne upodobitve

Mogoče bom še jaz izpadel bebec, ker se ne spoznam na te stvari, samo sem nekje prebral (komentar na YT video) razlog v tem, da se ne sme snemat prizorov jahanja brez stremen.

 

Evo sem našel citat:

Navedek

Just FYI, on a film set when using horses you almost HAVE to have stirrups legally. It's a danger to the actors and the unions have deemed them necessary, so I wouldn't be too hard on them for that. It's a detail that doesn't have a huge difference in historical accuracy and makes it a LOT safer for the actors.

 

Povezava do prispevka

Oh, tega pa nisem vedel. Se posuvam s pepelom, nisem vedel, da so takšna pravila. Recimo v Alexandru sem fix, da jih ni bilo, ker je bil kaka dva meseca nazaj po tv in sem ga ravno ujel na pol. Ima smisel, ker, če so vse drugo prav naredili bi ja tudi nekaj kar so tudi low budget filmi iz 60.

Potem ostane samo pripomba glede ženskega lika katere ime sem spet pozabil, možgani mi nagajajo.

 

@Ćamir (izbrisani)

daj malce razširi ta odgovor, ko boš imel čas, pa preberi post, ker imam par vprašanj :)

Povezava do prispevka

Mi je zanimivo, da si med filmi omenil ravno Outlaw King, ki je po mojem spominu dobil s strani zgodovinarjev, ki običajno komentirajo točnost detajlov, precej dobre ocene, v bistvu je bil med boljšimi v zadnjih letih. Bom tudi jaz tekom tedna še svoje pristavil glede zgodovinske točnosti, pri čemer je meni osebno zanimivo, da se včasih recimo Hollywood odmika od točnosti, da recimo vsiljuje svojo agendo, pri čemer je včasih tisto kar beremo, da se je zgodilo, celo bolj zanimiva varianta in bi služila boljšemu izdelku, kot je kakšen film na koncu. 

 

 

Povezava do prispevka

te zadeve glede kostumov in opreme v zgodovinskih serijah je vedno treba gledat relativno, ker v praksi so določene zadeve zard varnosti igralcev in cene produkcije pač ne splačajo

 

dobr primer, ki je bil že omenjen so seveda ti Netflixovi Barbari. Vsaj men je v oči padlo predvsem orožje. Če ste bili pozorni ste videli, da vsi "barbarski" meči pa njihove nožnice zgledajo zelo vredu in imajo tiste prave poznolatenske oblike. En ful dobr detajl je bil tudi meč od Armenijovega očeta. Preden naredi samomor v močvirju zapiči meč v tla in v closeup se vidi, da ima rezilo tako imenovan jedkan okras, ki je značilen za te pozne oblike keltskih/germanskih mečev.

 

na drugi strani spektra je pa recmo Britannia, ki je ravno na nivoju nekih avantur z Herkulom...

Povezava do prispevka

Kolk me moti zgodovinska netočnost :D ene 50% sem si pokvarila vse k sem se šla ukvarjat z zgodovinskimi borilnimi veščinami. Afaik sta v filmski zgodovini zaenkrat točno 2 filma, ki uporabita dejanske zgodovinske tehnike boja 1 na 1, ker realno ni tko zabavno gledat folka k 20s kroži drug okrog drugega, pol se 2-5s tepe in to je to.

Večinoma sem pripravljena sprejet kakršnokoli koreografijo, ki so jo že naredil, kot neko simbolično uprizoritev boja, ampak sem in tja ne rata. Geralt k z golo roko prime lasten meč za 'obrambo' me v čustvo.

 

Povezava do prispevka

se mi zdi še kar on-topic - a tale insanity je kdo gledal? :D 

 

https://www.imdb.com/title/tt0063794/

https://en.wikipedia.org/wiki/War_and_Peace_(film_series)

 

Navedek

War and Peace (Russian: Война и мир, trans. Voyna i mir) is a 1966–67 Soviet war drama film co-written and directed by Sergei Bondarchuk and a film adaptation of Leo Tolstoy's 1869 novel War and Peace. The film, released in four installments throughout 1966 and 1967, starred Bondarchuk in the leading role of Pierre Bezukhov, alongside Vyacheslav Tikhonov and Ludmila Savelyeva, who depicted Prince Andrei Bolkonsky and Natasha Rostova.

 

The film was produced by the Mosfilm studios between 1961 and 1967, with considerable support from the Soviet authorities and the Red Army which provided hundreds of horses and over ten thousand soldiers as extras. At a cost of 8.29 million Soviet rubles – equal to US$9.21 million at 1967 rates, or $50–60 million in 2017, accounting for ruble inflation – it was the most expensive film made in the Soviet Union. Upon its release, it became a success with audiences, selling approximately 135 million tickets in the USSR. It received generally positive reviews from critics. War and Peace also won the Grand Prix in the Moscow International Film Festival, the Golden Globe Award for Best Foreign Language Film and the Academy Award for Best Foreign Language Film.

 

m m mmm, samo 431 minut, glih lepo za s frendi pogledat po macnightu :D 

Povezava do prispevka

dost odvisno od tega, kolk si načitan o določenem obdobju (ignorance is a bliss pa te fore). mene dejansko nebi moglo manj brigat, ali so takrat uporabljali stremena ali ne, so jahali lipicance, arabce, ali šetlandske ponije. dokler nima vpliva na štorijo in je znotraj prikazanega sveta konsistentno, I don't give a fuck. seveda govorim o detaljih (kateri nekatere očitno sicer ful motijo :D), valda bi me zbodlo v oči, če bi napoleon pred moskvo prijahal na kameli ali kaj podobnega :D. malce iluzorno je pričakovati, da bodo tipi metali dodaten keš v rekivizite in kostume, zato da zadovolijo tisti mini % pedantnežev, ki jim je to dejansko pomembno. don't let perfect be the enemy of good enough al kaj je že un cheesy quote.

 

 

 

 

Povezava do prispevka

ne dvomim, zato tisti del o načitanosti glede nečesa. moja poanta je, da so za 98%+ gledalcev stremena (ter oklepi, cunje, ...) detajl in nič drugega. dokler niso faljeni v stilu kamele pred moskvo seveda. veliko več folka bi verjetno zmotil napoleon na kameli, kot pa napoleon brez stremen, česar večina še opazila nebi :D.

Povezava do prispevka

@Smilion


Joj, sem malce žičen, ker je bilo danes ful dela, mogoče bom spremenil mnenje, trenutno mi je bilo tega možakarja tako težko gledat. Pa kakšno obnašanje je to, no. A to dejansko koga pritegne? Ekstra živčen sem ratal. Poleg tega še sam cel drugi del filma disa od konstrukcije gradu (pozabi moderna okna), do nesmiselnega zadnjega boja, historičnih napak, 1D likov, ... vseeno pa 9/10 :D Ta film sem omenil, ker sem ga poizkušal gledat par dni nazaj. Se pa ful težko skoncentriram zadnje čase tako, da sem ga samo preskakoval.


Bom pa malce pokomentiral prvi del njegove recenzije

 

Pohvali pisane obleke. Ajde, če se je osredotočil na to, ker meni se ni zdelo nekaj pomembno. To je res, večina produkcije, ki je nastala v zadnjih 30. letih fura ta gloomy temačen sivo, rjavo in črb izgled pa umazance. Barve so sicer bile takšne kot se je dalo dobiti lokalno barvilo. Moramo vedet, da si preprost folk ni upal privoščit uvažat barvil. Na Škotskem in v Angliji sta v teh časih prevladovali dve barvi. Rumena in modra. Rumena se je kot v rimskih časih pridobivala iz katanca, ki ima v angleščini ime dyers weed, modra iz vrbovnika, ki ima v angleščini ime dyers woad. Poceni, lahko dostopne in ultra popularne. Sploh pri Škotih zaradi nacionalne rumene barve in nosili so jo praktično vsi. V filmu je kar nekaj Lincoln zelene, ki je nastala iz omenjenih barv šele v 16. stoletju. Ampak lej, koga briga. Sem za hec še malce pogooglal in našel zanimiv članek https://www.ranker.com/list/historical-inaccuracies-in-the-outlaw-king/genevieve-carlton Strinjajo se glede barve samo omenjajo drugačen način barvanja. Žafran (ja možno pri bogatih valda) in konjski urin za reveže, huh ne vem, če bi res, ker so imeli na dosegu roke zastojn rasline, pa ženske so vzgajali v gospodinje in verjetno bi na moža padla sramota, če bi moral namakat cunje v urin namesto, da bi žena si vzela par tednov za mlatit rožice.

 

Pohvali opremo, vseeno pa opazi čelade, ki so iz kasneje in sicer nemške in italijanske čelade iz poznega 14. in zgodnjega 15. stoletja. Ne opazi pa, da ima folk normanske čelade iz 11. (ajde verjetno bi lahko preživela 200 let), večina ima sicer to nemško topfhelm, ki je pravilna. Ne opazi pa konjskih okrasnih čelad. Kot sem že omenil, to je stvar nemških delavnic od poznega 14. stoletja naprej, v filmu pa imaš viden tudi Negrolijev stil, ki je nastal v Milanu ful kasneje. 

Kar je mene zmotilo so te malomarne verižne srajce. Dolge verižne srajce s 3/4 rokavi so nehali uporabljat normani, vsaj plemstvo bi si privoščilo tejlirane in kratke, ker so lažje, porabiš manj obročkov pa še lažje je mahat naokoli. Plus vrat mora biti zaščiten tu so pa goli namesto, da bi imeli povlečene verižne srajce do ust, odkrite pa imajo tudi dlani, škoti imajo pa celo gole noge. Also, tiste podloge so over the top. Nekateri imajo čez njih oklepe, ki so iz kontinenta in so nastali veliko kasneje. Svet ni bil tako globalen, stvari so potrebovale čas, da so prišle nekam. 

 

Nekaj sem se naučil! To o tej črni/rdeči zastavi nisem vedel. Malo znanja je očitno veliko bolj nevarno kot 0 znanja. Heraldika me je vedno zanimala, vendar mi je veliko bližje ta iz tega širšega geografskega prostora v katerem smo. Dobro, da nisem pizdil čez tega rdečega zmaja na črni podlagi in ga vzel kot del fantazije, ker bi se očitno motil. Wow, hvala za link, ker sedaj vem nekaj več plus vidim, da je ego res nevarna stvar, ker bi stavil neomejeno vsoto denarja, da je tak ščit/zastava fantazija

 

Pohvali običaje. Res je, fascinantno so zadeli. Ravno to sem spraševal a jih je smiselno predstavit modernemu gledalcu in ali ga to oddalji. Očitno je pa spregledal eno napako. Srednjeveški župnik je obrnjen s hrbtom proti verniku, ampak ajde. Nima veze tbh

 

@Galko

 

Sem, ker sem ljubitelj kostumskih dram in starejših zgodovinskih epov. Bi ti pa priporočal tv serijo iz 2016, vrhunska! Je bila par let nazaj na tvs1

 

@Zorz

 

Napoleon je v Afriki imel enote na kamelah, nekaj so jih imeli tudi v Evropi za tovor, ker so si jih pripeljali po koncu misije v Egiptu. Mogoče bi kakšna preživela do Moskve, ...

uredilo bitje Sleipnir
Povezava do prispevka
Galko reče pred 4 urami:

se mi zdi še kar on-topic - a tale insanity je kdo gledal? :D 

 

https://www.imdb.com/title/tt0063794/

https://en.wikipedia.org/wiki/War_and_Peace_(film_series)

 

 

m m mmm, samo 431 minut, glih lepo za s frendi pogledat po macnightu :D 

 

Jaz imam na disku ampak verzija ki sem jo "kupil" ni imela ustreznih podnapisov tko da me še čaka ta podvig :D

 

 

 

 

Povezava do prispevka
Sleipnir reče pred 24 minutami:

 

@Zorz

 

Napoleon je v Afriki imel enote na kamelah, nekaj so jih imeli tudi v Evropi za tovor, ker so si jih pripeljali po koncu misije v Egiptu. Mogoče bi kakšna preživela do Moskve, ...

 

haha, fak, sleip, ti imaš prav preveč podatkov v glavi :worship::D. ni čudno, da te pol moti svašta stvari.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...