Skoči na vsebino

Holob na strehi [15. vlada RS]


Priporočeni prispevki

Boris reče pred 1 uro:

je nemogoce da bi delal minus. Ker ce bo delal minus zavarovalnici ga preprosto ne bodo vec zavarovali.

Po tej logiki bi zavarovalnice na veliko metale ven penzioniste. Posameznik jim lahko dela minus, celotna populacija pa ne. 

Povezava do prispevka
Hernir reče Dne, 30. 6. 2023 at 9:07:

 Z novim zakonom pa se predvideva, da bodo učitelje lahko začasno nadomestili tudi nedoštudirani kadri, tako da IMO šolstvo gre posprešeno v tri krasne.

Novi zakon je bolj posledica tega da je šlo šolstvo v tri krasne že par let nazaj. Sploh na naravoslovnih področjih je velik primankljaj učiteljev, jaz recimo nimam pedagoške izobrazbe, pa par let delam tako da dobim enoletno pogodbo, kar res ni fajn, zdaj po tem novem zakonu  bi lahko dobil 4-letno (seveda bi vmes moral doizobrazit, ampak to delam že zdaj). Dobivam pa tudi ponudbe iz drugih šol, če bi prišel delat k njim, ker kadra res manjka, tako da folka res primankuje in jaz ne vidim nič slabega v tem zakonu (oz. temu dela zakona). Je pa seveda kritično, da moramo sploh dobiti take zakone.

Povezava do prispevka
andrejus reče pred 4 urami:

@Krutec

bi moral kaj napisat kako je z zdravstvom v Kanadi.

Baje da dajo 10% dohodka in da je pol vee free


ne dobimo nekega posebej racuna al pa %
 

pac obicna dohodnina in pol iz tam financirajo

 

kar pomeni ce si brezposeln si isto naprej pokrit ceprav nic ne prispevas, vazn je samo da si rezident in kvalificiras za kartico

uredilo bitje Krutec
Povezava do prispevka
tomazek reče pred 18 urami:

A primerjaš Slovenijo z državo, ki je na dobri poti, da bo njihov življenski standard pod poljskim do konca desetletja. Mimogrede imajo model zdravstva, ki bi ga verjetno radi imeli naši levičarji, kjer država plača za vse iz davkov.

 

Čisto mimogrede in nepovezano z vsebino, tako slabo prevajanega članka iz angleščine že dolgo nisem videla. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

 

 

Navedek

 

Ko solidarnost zamenja pamet, dobite Ročnika na jahti namesto v zaporu

Pri zakonih in rezultatih zakonov ni važno, da so pametni. Važno je, da so solidarni. 3 nezaželene družbene stvari, kam to pelje.

V Sloveniji imamo z vidika zagotavljanja ustavno reklamirane socialne države zares vsaj dva velika socialna izziva.

Prvi je ta, da je slovensko zdravstvo samo za zdrave pa mrtve, kar je napisal nekdo na forumu Financ.

Drugi pa je ta, da nas je – razen peščice najbogatejših – res lahko strah, kako bo deklarirano socialna država, za katero plačujemo davke in prispevke, zagotovila, da bomo dostojno preživeli stara leta, ko bomo nemočni.

Obojega se lotevamo ne s pametjo, ampak s »solidarnostjo«. In kdo civiliziran, ozaveščen, kdo inteligenten, strpen, kdo strokoven in razgledan se lahko postavi proti solidarnosti, ne da bi bil »fašist«.

Težava je, da »solidarnost« niti ne izvede niti ne plača storitev, ki jih nujno potrebujemo. Solidarnost ne pridela pšenice, ne speče kruha. Solidarnost ne operira slepiča, solidarnost ne zamenja plenice. To plačajo in naredijo posamezniki. Ali pa eni plačajo in drugi ne naredijo.

»Kot snob sem alergičen na neumnosti in socialne nepravičnosti. Moj moto je luksuz za vse ...« To je izjava predsednika sveta RTV Slovenija, ki jo prenaša Večer.

 

Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti – gre za državni organ, ustanovljen za spodbujanje enakopravne obravnave in zagotavljanje varstva pred diskriminacijo – je izvršilno in zakonodajno oblast posvaril, da novi obvezni zdravstveni prispevek (namesto dopolnilnega zavarovanja) v fiksnem znesku namesto v odstotku od prihodkov pomeni tveganje za nastanek diskriminacije na podlagi premoženjskega stanja. Ni pomembno, ali je prispevek pameten in ali bo dal pameten rezultat. Pomembno je, da bi bil solidaren.

Podobno je strokovno javnost, ki se je s kritikami odzvala na nespamet vladnega predloga urejanja dolgotrajne oskrbe, »miril« minister za solidarno prihodnost. Ni važno, ali bodo storitve kakovostne, ali bodo dostojne, ali bodo dovolj, ali sploh bodo – važno je, da bo prispevek za storitve, ki jih bomo, bog ve, dobili ali pa ne, solidaren.

1. Solidarnost namesto pameti je zatočišče poražencev

 

Glavni problem socialnih storitev je, da so nedostopne, ko jih človek potrebuje. Glavni problem socialnih storitev je, da jih ne dobite, ko jih potrebujete, čeprav ste zanje plačali, plačevali, še plačujete – in to veliko. Še huje je, da tudi, če plačujete še več, če se torej nameni še več denarja, se dostopnost teh storitev navadno ne izboljša.

Socialno in solidarno ni luksuz za vse, temveč dostojen minimum storitev, katerih izvedbo, dostopnost in kakovost nadzoruje odgovorna država. Že desetletja vemo, da je treba močno oklestiti nabor storitev, ki jih zdravstvo lahko zagotovi, slovenski davkoplačevalci pa plačajo. A nihče si ne upa prevzeti te odločitve, ne nadzora ne odgovornosti. Nihče nima poguma za pamet.

Zgovarjanje na solidarnost so bil zadnji stadij ekonomskih, družbenih in političnih »rešitev« nekdanje Jugoslavije. Merjenje je bilo nepotrebno, ocena je bila nezaželena, rezultat nepomemben. Poraz je bil seveda neizogiben.

2. Solidarnost namesto pameti je zavetje za neodgovornost in korupcijo

 

Kadar je rezultat nepomemben, kadar je politično ali družbeno nemogoče nepristrano oceniti, ali so ukrepi slabi ali dobri, vztrajamo na začrtani in napačni poti. Vladajo inercija, nezanimanje, ustaljenost, neinventivnost, ponavljanje starih vzorcev, apatija. Ljudem je treba pomagati, ne pa jih naučiti. Ljudi je treba zaščititi, ne pa jih ocenjevati. V solidarnosti zmaguje neodgovornost. Nezaželeno je oceniti, kdo je kriv za napake in katere so napake. Odgovorni smo solidarno. V lažni solidarnosti zmaguje tudi korupcija. Kar spomnite se: »krademo« vendar družbeno, ne pa zasebnega. Če je vse od vseh, ni nič od nikogar. V solidarnosti se deli, ne pa zasluži.

3. Solidarnost namesto pameti je sporočilo, da države ni vredno spoštovati, ampak jo je treba nategovati

 

 

V okoliščinah, kjer je solidarnost nad pametjo, razumnostjo in odgovornostjo, pravila izgubijo pomen. Pravila in državo je treba nategniti, ne pa spoštovati. Solidarno: v skladu s premoženjem, prihodkom, družbenim statusom in pametjo. Pri nategu – države in drugih – pamet in prihodki zmagajo.

Slovenci danes Tomažu Ročniku – pravnomočno obsojenemu podjetniku – tako ploskajo, da je bil na jahti, ne pa v zaporu. Nesreča je samo, da je nasedel.

Za resnost, spoštovanje, za pamet, za verjeti v enakost in solidarnost, za verjeti v Slovenijo je zoprno, da ga do »odgovornosti« ne s pametjo ne z učinkovitostjo ni spravila država Slovenija. Ampak skala.

Simona Toplak

 

 

 

Končno spet neki pametnega s strani Financ.

 

 

  • Račka +1 3
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Brezposelnost je vedno vezana tudi na vlado, ni pa ponavadi učinek viden takoj. Je pa seveda močno vplivala monetarna politika ECB kot bo tudi tokrat. Me zanima kdo bo kriv, ko bo šla brezposelnost gor. Verjetno Janša. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka
ana reče pred 2 minutama:

Brezposelnost je vedno vezana tudi na vlado, ni pa ponavadi učinek viden takoj. Je pa seveda močno vplivala monetarna politika ECB kot bo tudi tokrat. Me zanima kdo bo kriv, ko bo šla brezposelnost gor. Verjetno Janša. 

Če je zaslužen za rast (čeprav ni na oblasti), potem je tudi za padec, ni druge.

Povezava do prispevka
tomazek reče pred 29 minutami:

 

Ja no... saj pol se strinjava, ki sem jih pohvalil za ta dosežek. Po letu in pol na oblasti imamo najmanjšo po letu 1990.

 

 

Super dosežek. Seveda si upam stavit, da bo ob koncu mandata brezposelnost višja kot tista, ki so jo podedovali. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka
ana reče pred 3 minutami:

Super dosežek. Seveda si upam stavit, da bo ob koncu mandata brezposelnost višja kot tista, ki so jo podedovali. 

 

In če bo, bojo krivi neposredno oni ali spet globalna situacija? Ne razumerš zgleda zakaj jaz v tričetrt primerih objavljam te zadeve na način kot jih.

uredilo bitje tomazek
Povezava do prispevka
tomazek reče pred 9 minutami:

 

In če bo, bojo krivi neposredno oni ali spet globalna situacija? Ne razumerš zgleda zakaj jaz v tričetrt primerih objavljam te zadeve na način kot jih.

Lahko oboje. Zakaj bi bilo samo eno. Mislim, da si nihce ne dela iluzij, da so gospodarstveniki zadovoljni s to vlado (razen tisti, ki grejejo stolcke v drzavnih podjetjih in so si najprej skusali priskrbeti visje place). 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...