Skoči na vsebino

Letalske in helikopterske simulacije


Priporočeni prispevki

Torej topic, kjer se bavimo z usposabljanjem starih simulacij letenja na novih sistemih. Krizna žarišča B-filmov, Kenny Loggins - Danger Zone, s kontrolami povsem zasedena tipkovnica in igralna palica obsojena na gotovo smrt ter seveda tehnična vprašanja kako usposobiti ono in tisto.

 

a45eea0a9ec7239dc46b271a41d56193.pngRoundel_of_Russia_(1991%E2%80%932010).svg

 

 

Pred kratkim sem se vrnil k stari OŠ ljubezni imenovani Comanche: Maximum Overkill in Comanche 2. Ta je malo poarkadena, vendar se kot takšna v današnjih časih zelo dobro obnese kot casual igra. Skoraj kot da bi zagnal kakšen C&C za parminutni skirmish. V USNF mi je pred nekaj dnevi uspelo na letalonosilki z jurišnikom A-7 serijsko večkrat telebnit v morje, čeprav kot 14-letnik v tej isti igri nikoli nisem imel teh problemov. Učim se še helikopterirat v Team Apache, ampak vedno nekaj zajebem. Ne vem če bi se še posvetil Gunship 2000. V slednji je grafika sicer nagnusna do skrajnosti. Poskusil sem še Mig-29 Super Fulcrum, ampak so tukaj težave s sodobno tipkovnico, saj je numlock zaklenjen in ni možno dvignit letala.

 

 

Oba Comancha sta povsem zastonj na Myabandonware.

 

https://www.myabandonware.com/game/comanche-maximum-overkill-1sy

https://www.myabandonware.com/game/comanche-2-38k

 

Dosbox nastavitve za oba Comancha:

[cpu]
cycles=50000

[midi]
mpu401=uart

 

Nekaj slik iz USNF:

navy3.gif

1559066379-1225926515.gif

ac1cebf2-8f46-4ea0-8a27-8382110fff3a.png

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

Moja najljubša ever helikopterščina je bila Gunship 2000. Od letalskih pa sem največ preigral Falcona (najprej na Amigi, kasneje pa itak 3.0 na PC). Še danes imam dobesedno v glavi zalepljen glas: pull up, pull up in caution, caution.. :)

Sicer pa je tudi Team Apache visoko na moji lestvici helikopterskih simulacij. Grafično je bila silno dobra (spomnim se, da je bil recimo gozd zelo dobro predstavljen) in sem se skrival med drevesi, pa potem malce dvignil...

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
LakomLačen reče pred 6 minutami:

Igral sem le te tri pred 30 leti in vse imam v lepem spominu

 

A10 Tank Killer

f117a Night Hawk

Falcon 3.0

 

 

Katerega?

 

https://www.myabandonware.com/game/a-10-tank-killer-kt

 

https://www.myabandonware.com/game/a-10-tank-killer-v1-5-12w

 

In katerega bolj priporočaš?

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka
sadhu sequencer reče pred 19 urami:

@DaCapo

Joker številka 42 pravi 84.

 

MyAbandonware pravi, da lahko dljaš ISO:

 

https://www.myabandonware.com/game/jetfighter-iii-classic-dky

Saj drgač me ne moti, jaz tudi skos piratiziram, ampak saj štekaš, da Myabandonware ne nudi legit downloadov? Še vedno gre za piratiziranje. Izraz abandonware v pravnem jeziku pomoje sploh ne obstaja. 

Povezava do prispevka

Verjetno zato, ker imam original? Recimo, če bi CD po toliko letih odpovedal... ali pač nekaj v tem smislu. :) 

Možno pa je tudi, da sploh ni več nikogar, ki bi "claimal" neke pravice (Mission Studios, avtorji/razvijalci, so že v 1996 šli pod Take-Two).

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
Navedek

Abandonware is a product, typically software, ignored by its owner and manufacturer, and for which no official support is available.[1] Although such software is usually still under copyright,[2] the owner may not be tracking copyright violations.

Within an intellectual rights contextual background, abandonware is a software (or hardware) sub-case of the general concept of orphan works. Museums and various organizations, dedicated to preserving this software, continue to provide legal access.[3]

In Slovenia, copyright protection was 70 years; that subsequently changed to life of the author plus 70 years.[4]

 

Navedek

The term "abandonware" is broad, and encompasses many types of old software.[5]

Commercial software unsupported but still owned by a viable company
Spoiler

The availability of the software depends on the company's attitude toward the software. In many cases, the company which owns the software rights may not be that which originated it, or may not recognize their ownership. Some companies, such as Borland, make some software available online,[6] in a form of freeware. Others, such as Microsoft, do not make old versions available for free use and do not permit people to copy the software.[7][8][9]

Commercial software owned by a company no longer in business
Spoiler

When no owning entity of a software exists, all activities (support, distribution, IP activities etc.) in relationship to this software have ceased. If the rights to a software are non-recoverable in legal limbo ("orphaned work"), the software's rights can not be bought by another company, and there is no company to enforce the copyright. An example of this is Digital Research's original PL/I compiler for DOS:[10] which was considered for many years as without an owner; Micro Focus, which acquired Novell, which had bought Digital Research's assets, owns this old PL/I compiler, but has a more up-to-date PL/I offering.[11]

Shareware whose author still makes it available
Spoiler

Finding historical versions, however, can be difficult since most shareware archives remove past versions with the release of new versions. Authors may or may not make older releases available. Some websites collect and offer for download old versions of shareware, freeware, and (in some cases) commercial applications. In some cases these sites had to remove past versions of software, particularly if the company producing that software still maintains it, or if later software releases introduce digital rights management, whereby old versions could be viewed as DRM circumvention.[citation needed]

Unsupported or unmaintained shareware
Open source and freeware programs that have been abandoned
Spoiler

In some cases, source code remains available, which can prove a historical artifact. One such case is PC-LISP, still found online, which implements the Franz Lisp dialect. The DOS-based PC-LISP still runs well within emulators and on Microsoft Windows.

 

 

Povezava do prispevka

Ne komplicirajta. Rajši še kakšno (predvsem retro) letalščino omenit. Joystick me čaka na omari. 
Svojčas sem zelo veliko igral to zvrst, zdaj se mi pa zdi, kot da sem pol naslovov pozabil. 

Recimo, Birds of Prey na Amigi 500 (1991) se spomnim, ampak je bila zelo težka in tudi železninsko zelo zahtevna (v večini poletov je bil dokaj slab framerate). Verjetno igra pred svojim časom. Mogoče tudi škoda, da je nikoli nisem poskusil na PC. Ampak, ajde...je  res že retro zadeva.

 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

@DaCapo

Čeprav imam 3 dokaj kul palice, sem se odločil, da bom te retro simulacije najprej potestiral na tipkovnico in potem videl kje bi se splačalo priklopit joystick, če bo možno. Za Comanche lahko iz prve roke trdim, da je boljša stvar za tipkovnico kot na joystick preprosto zato ker ga sede tako igrat, saj je deloma kar arkaden. Občutek je kot da bi igral Desert Storm v 3D.

 

V mlajših letih smo vse simulacije igrali raje z joystickom ne samo zaradi pristnosti, ampak tudi zaradi trenda in pričakovanj boljše izkušnje, kar je hodilo z roko v roki z grafiko. Tudi Nascar 1 in Stunts se je igralo z volanom, danes pa retro ni več prepričljiv za popolno mehanizacijo in se dejansko bolje obnese na tipkovnico ali pad, saj ga dojemamo bolj arkadno. Realizmu se je skozi leta dvignil standard.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

Hja, samo palica je za letalščine meni še vedno top. Sicer imam enega FF Logitecha na USB, ki bi moral preverjeno delovat v Win10 (nazadnje sem igral tiste bolj novodobne arkadne igre, pozabil ime, na konzolah so bile zelo popularne). 
Drugače pa: rabim pač rudder (itak ne na pedalih, to je že višja sfera :), + tiste osnovne gumbe in thrust. Jebena top klasika Sidewinder od MS pa je žal no-go. Že samo zaradi priklopa, kaj šele podpore v winsih in na splošno igrah.. Ampak tehnično je bil ta joystick meni top over top. Po drugi strani pa nikoli nisem imel kak HOTAS variante (preveč denarja, in kljub vsem željam se nikoli nisem odločil, pač, kakorkoli sem vseeno premalo simulacij igral, da bi se mi konkreten nakup izplačal).

Btw, avtomobilščine se dandanes resda igrajo na kontrolerje, ampak meni osebno to še vedno ne sede. Če se le da, priklopim stari Red Momo volan in uživam (vsaj na PC in PS3). Pa še enega novejšega Logitecha imam, ki ima celo prestavno ročico (ta celo dela na PS4 :) ) Ko bom pa imel kaj viška € pa bom nabavil kak ta novejši top volan. Ker avte vozit brez volana in pedal je zame totalni no-go, po moje še hujše kot letalščine brez joysticka.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

F-15 Striking Eagle 3 je sweet sweet sweet.:P

 

Letenje od Bahrajna do južnega Iraka je awesome, sestrelil sem Su-25 in Su-20, uničil en radar, zmanjkalo pa mi je goriva in sem skenslal misijo. Zelo mi je všeč fizikalni model, ker ni pretirano analogno vse skupaj če igraš na tipkovnico. Pot letenja se da fino določiti, težava je edino malo preveč piskajoč zvok, to moram še preveriti kako je s tem. V Dosboxu ni nobenih posebnih akrobacij.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka
  • 4 mesece kasneje...
  • 3 mesece kasneje...

Digital Integrationov iF-16 (v Sloveniji prodajan kot F-16 Fighting Falcon) je popolnoma zastonj dolpotegljiv na naslednjem linku:

 

https://www.myabandonware.com/game/if-16-a57

 

So download download and fly F-16 like no man has fly it before.

 

Preveriti velja kako je z grafičnim pospeševanjem (iščem, I'll be back). Exe za windows ne dela v tem ripu. Težava tudi da nikjer ne najdem igre v Wikipediji. Ta špil je dobival ocene 90 povsod, v Jokerju 92. Definitivno najbolj intuitivna simulacija F-16 ever. Ne tako hardcore kot Falcon serija, ampak vzdušna, dojemljiva, akcijska, simulacijska. Kdor pozna Digital Integration in njihov legendarni Hind, ve o čem je govora tukaj.

 

Dosbox konfig datoteka za bližnjico na igro:

[sdl]
fullscreen=true
fulldouble=false
fullresolution=original
windowresolution=original
output=overlay
autolock=true
sensitivity=100
waitonerror=true
priority=higher,normal
mapperfile=mapper.map
usescancodes=true

[dosbox]
language=
machine=svga_s3
captures=capture
memsize=31

[render]
frameskip=0
aspect=false
scaler=normal2x

[cpu]
core=auto
cputype=auto
cycles=130000
cycleup=1000
cycledown=1000

[mixer]
nosound=false
rate=44100
blocksize=2048
prebuffer=80

[midi]
mpu401=intelligent
mididevice=default
midiconfig=

[sblaster]
sbtype=sb16
sbbase=220
irq=5
dma=1
hdma=5
sbmixer=true
oplmode=auto
oplemu=default
oplrate=44100

[gus]
gus=false
gusrate=44100
gusbase=240
gusirq=5
gusdma=3
ultradir=C:\ULTRASND

[speaker]
pcspeaker=true
pcrate=44100
tandy=auto
tandyrate=44100
disney=true

[joystick]
joysticktype=auto
timed=false
autofire=false
swap34=true
buttonwrap=false

[serial]
serial1=dummy
serial2=dummy
serial3=disabled
serial4=disabled

[dos]
xms=true
ems=true
umb=true
keyboardlayout=auto

[autoexec]
mount r: "e:\F-16"
r:

 

Snap242_1.jpg

maxresdefault.jpg

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

@jazbinec

Kar se tiče letal, ne morem obširno svetovati, po mojem predvsem starejše do 1995. Vem za F-15 Strike Eagle 3 in Strike Commander, da zdaleč nista hardcore. Če iščeš arkado kot arkado pa Terminal Velocity.

 

Kar se tiče helikopterjev, definitivno Thunderhawk 2, Comanche serija, Werewolf, v Hindu lahko prilagodiš fizikalni model na nivo arkadnega, tudi kontrol v slednjem ni veliko.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...