Skoči na vsebino

Mednarodni dan delovnih žensk - 8. marec


Kruz

Priporočeni prispevki

8. marec, mednarodni dan delovnih žena praznujemo od leta 1911.  Praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk skozi vsa leta. Od nekdaj je veljal za dan borbenih, naprednih in delovnih žena. Vendar se je pomen praznika po letu 1991 močno izkrivil in sicer je pridobil podobo dne, ko se podarjajo “rožice in darilca”. Moški ženskam, ki so jim blizu, podarijo cvetje in izkazujejo čustveno naklonjenost. Tako se je politični in zgodovinski kontekst osmega marca, ki izhaja iz večstoletnega boja za enakopravnost in delavske pravice popolnoma izbrisal. Kapitalizem je uveljavil težnjo po potrošniški naravnanosti osmega marca, saj je le ta postal priložnost, da moški ženskam nekaj podarijo in s tem izkažejo pozornost in skrb zanje. S tem se je opravičilo tudi mišljenje, da se bo ženska, kateri se pravice sistemsko krčijo in je s ponovno uvedbo patriarhata vedno bolj potiskana v območje zasebnega neplačanega gospodinjskega dela, zadovoljna z materialno dobrino, darilom, ki ji ga ob prazniku, ki se je v svojih temeljih boril prav proti institucionalnem, kapitalistično pogojenemu patriarhatu, podari njen partner ali mož. Gre za tipično potrošniško dojemanje praznovanja osmega marca in lastne vrednosti, ki temelji na posedovanju materialnih dobrin. Mednarodni praznik žena je v kapitalističnem patriarhalnem kontekstu razumljen kot “ženski praznik” in ne kot praznik delavskega boja.

 

Navedek

The working women s movement has for its objective the fight for the economic and social, and not merely formal, equality of woman. The main task is to draw the women into socially productive labour, extricate them from "domestic slavery", free them of their stultifying and humiliating resignation to the perpetual and exclusive atmosphere of the kitchen and nursery.

 

 

Povezava do prispevka

Ja saj imaš prav, ni ravno izvirno, je pa super prikaz te hinavščine. :)

 

ana reče pred 40 minutami:

Malo sem si ogledala temo, zavila z očmi in si rekla, hvala bogu paciente tu poznam samo preko interneta.

 

Žaljenje, ker je težko dati kak logičen argument, če se ne strinjaš s tem kar sem napisal. Res bi rad slišal argumente kako gre skupaj podpiranje te odločitve in željo po enakopravnosti. 

Povezava do prispevka
lynx reče pred 56 minutami:

Torej praviš, da ena odločitev v izrednih razmerah prepoveduje splošno prizadevanje za izboljšanje stanja al pa da morajo biti stališča statično črno-bela?  Ni čudno, da nihče tega ne jemlje resno.

 

 

Hočem konzistentnost, ne pa da se borijo za enakopravnost le pri lepih stvareh. Sam sem sicer ostro proti obvezni mobilizaciji ne glede na izredne razmere ampak če se že gredo to, naj bo enako za vse. 

Povezava do prispevka

Jst in marsiker drug, ki je okusu bit house-fotr za vsaj en mesc. Sej par tednov gre, pol pa poštekaš, da je zajeban in začneš bl spoštovat ženske in njihove porodniške. Do takrat je pa lahko bit glasen, tko k za vse stvari na svetu, k jih nisi okusu in okol kerih nimaš pojma.

Povezava do prispevka

Še vedno ne vidim kje je tu zatiranje? A ni njena odločitev, da bo imela otroka? A niso ženske biološko narejene za skrb otrok?


Tako kot smo moški da se bojujemo v vojnah. Očitno je premalo vojn zadnje čase, zato pa je prišlo do tega hardcore feminizma, saj smo moški izgubili svojo (vsaj zgodovinsko gledano) glavno vlogo v družbi. No saj bo stric Putin hitro poskrbel za pravilno delitev dela med spoloma :)

uredilo bitje Feget
  • Ne me jebat 1
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka
lynx reče pred 16 urami:

In kdo je to? A imajo te stereotipne feministke en globalni glas al kako si pričakoval odziv, masovno ogorčenje na čivkaču? Koliko si jih sploh vprašal, da jim tukaj lahko tako prosto polagaš stališča v usta?

 

No, saj tukaj sprašujem pa nobena ženska ni odgovorila. Za tako neenakopravnost bi pričakoval tudi odziv kakšnega inštituta, ki se rad javno pojavlja v medijih in glasno zagovarja enakopravnost. Pa ni nič...

Povezava do prispevka
reder reče pred 18 minutami:

A moški pa morajo umirati za 0? Jaz sem popolnoma proti vsaki obvezni mobilizaciji LJUDI, ki tega nočejo. 

Tudi jaz. In feministke. Sam ce se bebci hocejo strelat, pa naj se. Za normalno druzbo je ok, da se taki bebci medsebojno streljajo.

uredilo bitje Vrhovni_Plenum_OF
Povezava do prispevka
Vrhovni_Plenum_OF reče pred 12 minutami:

Tudi jaz. In feministke. Sam ce se bebci hocejo strelat, pa naj se. Za normalno druzbo je ok, da se taki bebci medsebojno streljajo.

 

Ampak ni tako, Ukrajinci so prepovedali odhod odraslih moških iz države medtem ko ženske lahko odidejo. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...