Skoči na vsebino

Mizarjenje


berghaus

Priporočeni prispevki

@keba, prej sem uporabljal Lidlov Parkside 30 evrski nadrezkar, te zadnje pa so delane z Makito:

 

450

 

Lažje rokovanje, predvsem zelo primeren za izdelavo šablon in obrobljanje. Čeprav lahko tudi s Parksidom narediš ogromno.

 

 

@Lunco, stranka mi je na prvem obisku pokazala kaj noče :D Prej so kupovali kitajske mizice z neta, ki so resnično poceni, ranga med 25 in 50 evri, vendar so precej nikakve, pa ne bi rad zdaj preveč disal te robe, ampak večina je furnirana iverka, debeline enega centimetra, njej je šlo na živce da zacveti po parih mesecih (psi pač pljuskajo vodo sem in tja) in da so enostavno prelahke in jih njeni hrti gnetejo po celem fletu. Nogice itak odpadejo en dva tri. Kako posodice pašejo notri je spet zgodba zase.

 

Pobral sem željene dimenzije in upošteval njene želje, to je obvezno javor, nobenih lakov, torej oljenje, ter masiva, mizico lahko uporabiš kot pručko, brez da karkoli zaškripa. Prej sem izdelal vzorec v Sketchupu, stranka ga je potrdila in to je bilo to. Zadevica je resnično enostavna in for life time. Stene so debelin 25 mm, kar pomeni, da se občasno obrusi, premaže in je spet kot nova.

 

Še največji izziv je bila izdelava šablone za posodice, hotel sem, da skledice sedejo v utore kot rokavice na roko, vsi robovi so namreč parabolični, ni ravnih linij. Brezveze omenjam, da je prva šablona letela direktno v koš. Dokler nisem vsak robček prilagodil ročno s pilo ni bilo nič. Sicer je rekla da jo nič ne moti, če se skleda malo gunca, da so navajeni, samo ni variante, da dam tako zadevo iz rok. 

 

Kar je drugače od prve, katero sem delal lani, upošteval sem nasvet iz tega foruma in pustil na stranskih utorih ravne notranje linije, poleg tega so v njej samo štirje skriti vijaki (prej 16), tu sem uporabljal lamelni rezkar. Pomeni, da so ploskve precej bolj "čiste", ni motečih čepov. 

 

Mimogrede, od desk za rezanje mi ostaja samo še ena, teh deset komadov bo očitno hitro izpuhtelo, 30 evrov je kot kaže dokaj ugodna cena :happy:. Novo saržo sem planiral za september, pa bo očitno treba prej kaj naštudirat. Ker se v športnem društvu gradi nov ogromen kamin/žar, bom zmetal skupaj eno donacijsko, konkretnih dimenzij. Kar pomeni, da gre projekt obok dvojih prehodov v hiši in podpultne kopalniške omarice za kak dan na stand by :lol:

 

Bom občasno še kako fotko zapopal.

 

EDIT:

 

Desk ni več.

 

 

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka

Projekt "donacija" v nastajanju:

 

UCRjqODJqrkSnVECw6aqHdBeNOcuXizL8t4yAQNO

 

 

50183551207_bf73629edf_b.thumb.jpg.cc9e5c3f0ffc7164f4f8bce7803a7dd7.jpg

 

 

Zadeva je namenjena športnemu društvu ob otvoritvi novega ogromnega kamina. Precej heft zadeva, dimenzij 90x51x4 cm, javor s kostanjevimi bordurami. 

 

Pripravljeno za poliranje, oljenje, voskanje in ponovno poliranje. Rok 01.08.2020.

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka

majster eno vprasanje. Doma mam za nardit par zadev iz lesa. Ne gledam na ceno oz strosek. Samo z cim bom bolj komot in natazno narezal.En zid oblect v les pa v delavnici mizo pa neke stalaze. Spravljam se kupovat mal orodja pa me zanima a je bols da vzamem tako zadevo

 

Electric-Hand-Circular-Saw-for-Wood-Cutt

 

al kej takega?

51c0UATAcWL._AC_SX355_.jpg

Povezava do prispevka

Ročna krožna žaga se težko primerja z zajeralno žago, tako po komfortu, kot po natančnosti. Sploh ko se gre za ponovitev reza.

 

Ročno krožno žago sam uporabljam zgolj in samo pri grobem razrezu plohovnega lesa, ko je treba iz ploha razrezat okvirni kos.

 

Zajeralno žago uporabljaš ob končnem dimenziranju, torej na končno mero.

 

Obe sta super orodji, ampak vsaka za svoj namen, čeprav se da ročno krožno žago z nekaj jigi narediti tudi precej natančno. Vseeno sam pri picajzlastem delu prisegam na namensko orodje. Če velikost obdelovanca ne presega kapacitete le tega. V takem primeru potem čaraš s tistim, kar imaš :D

 

Če ti cena ni blem, nabavi oboje. Kot boš spoznal, je razrez najmanjši problem. Poravnava obdelovanca je pa čisto druga zgodba.

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Les sem odkupil od soseda, ko mu je žena nergala da hoče plac na terasi. Ko bo zmanjkalo pa se prodaja veliko na našem Facebook portalu: Mizarski stroji, orodja, izdelki

 

In da ne pozabim spletne kavarne Lesenica, tu je praktično vse v vezi lesa:

 

https://www.lesenica.com/

 

Kompleten kamin je naredil naš zidar, gradbeništvo Tahirovič s.p. 

Povezava do prispevka

Pokonci? V bistvu so rezani in lepljeni enako vzdolž vlaken, kot osnovne ploskve. Je pa drug les, ravno zaradi vizualnega učinka. To se najbolje vidi kadar delaš osnovno desko iz oreha, burdure (lamele) pa javorjeve, s tem narediš močan kontrast, oreh je po oljenju precej temen, javor pa bel/svetel. Kombinacij je čisto preveč. 

 

Zaenkrat imam problem dobiti lep kos oreha, vsak bi prodajal celi hlod ali pa kubik zrezanega :D

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...

mojster berghaus

 

entry level n00b vprašanje

 

če bi si želel nardit takle rack, kater les naj gledam (in kje ga dobim)?

 

zdaj imam pod gramofonom lepljeno ploščo bukev 4cm debeline in se je malce upognila, za ta rack bi bilo dobro da se ne, ker bo kar nekaj nosil

 

sploh ne vem kje štartat, kaj poguglat, kak tip lesa iskat

 

v idealnih razmerah do 100€ kvadrat

 

3V1CL-6261.jpg

Povezava do prispevka
Slinch reče pred 5 urami:

mojster berghaus

 

entry level n00b vprašanje

 

če bi si želel nardit takle rack, kater les naj gledam (in kje ga dobim)?

 

zdaj imam pod gramofonom lepljeno ploščo bukev 4cm debeline in se je malce upognila, za ta rack bi bilo dobro da se ne, ker bo kar nekaj nosil

 

sploh ne vem kje štartat, kaj poguglat, kak tip lesa iskat

 

v idealnih razmerah do 100€ kvadrat

 

 

Sam bi vzel vezano ploščo.

Na straneh so mi tiste lepljene barvne plasti jako carske in estetske.

Povezava do prispevka

@Slinch sori za tako pozen odgovor, nisem kruzal po forumu že ulala časa.

 

Če že mene sprašuješ, kot je Bessie rekel, masiva, torej hrast ali oreh. Večina lesarjev ti bo rekla oreh, jaz bi se bolj nagnil k hrastu. Malce je odvisno koliko "dogajanja" si želiš na ploščah in kako se ti barvno vkomponira v prostor. Orehova črnina je specifična, izredno lepa drugače, ni pa za povsod. Sam kot veš prisegam na hrast in javor.

 

Če se boš odločil za vezano ploščo jo imaš v miljon verzijah, obvezno potegni robni trak, s tem rešiš grd videz robnih strani in možnega drobljenja:

 

 

Enostavno youtubaj "plywood edge banding", postopek je neumno enostaven. V trgovini iščeš robni trak, obstajajo v nebroju opcijah.

 

Če se boš odločil za masivo, se izogibaj klasičnih štacun, ker te bodo ožulili do nezavesti. Pokliči kakšno žago, ali pa se, če imaš facebook, pofočkaj v skupini.....

 

https://www.facebook.com/groups/566645900173733/

 

Hitro ti zna kdo pošenkat par kosov hrasta, ali pa boš prišel precej ceneje do oreha. Bi ti sam pošeral nekaj kosov hrasta, pa sem ravno porabil zadnje dile, ki sem jih imel na razpolago, kar bom obrazložil v svojem naslednjem postu.

 

Kar se MDFa tiče, se odlično barva, če ti sede ta opcija.

 

Mogoče kje naletiš na poceni leseni kuhinjski pult, butchers block imenovan in si narežeš police:

 

Kuhinja-po-meri-z-lesenim-pultom1-1.jpg

 

http://www.silvaapis.si/masivne-lesene-plosce

 

Opcij imaš nebroj.

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka

Dolžan sem še zaključek projekta obokov, končan je tudi kuhinjski, ki pa je bil precej večji izziv, kot ostali. Delno zaradi pomanjkanja lesa (hrast), izrabil sem dobesedno vse, kar sem imel, zaradi tega nisem smel narediti nobene napake, kalo je ekstremno minimalen. Kje se to najbolj vidi? Če pogledate na fotki (zaradi tega pripopana fotka višje resolucije) notranje stranice, torej ta široke, so lepljene iz dveh polovic. Vidi se zrcalna slika posebnosti hrasta, grče in tek vlaken. Ne bi dolgovezil o tem koliko sem se jebal, da sem osnovni ploh razžagal zrcalno in potem vse skupaj označeval, da nisem vsega skupaj zamešal, v končnem razžaganju sem imel na delovni mizi 12 dil.

 

Ta sistem žaganja in lepljenja sem moral uporabiti, ker čelne ploskve zahtevajo širino 23 cm, ploh pa je bil širok največ 21 cm. Lahko bi se poigral z javorjem, samo potem ne bi bila oba oboka enaka.

 

 

DSC02342-Edit.thumb.jpg.52552488c453e6b2b34c1857eae42ff0.jpg

 

Drugi razlog za jebancijo pa so bilo stene. Kaj se je tu dogajalo prvemu zidarju ve samo on, da pa ne bi valil krivdo samo nanj, se bom posul s perjem tudi sam, kajti v tej kuhinji sem delal omete jaz in danes mi je jasno, kaj pomeni pravi kot. Hvala bogu sem do hodnika že toliko obvladal ometanje, da na tej strani ni bilo problemov, v kuhinjskem delu pa sem eno celo popoldne samo prilagajal oboke. Milimeter po milimeter. 

 

Kakorkoli že, ta avantura je fertik, sledi zaključek robne keramike, potem pa beljenje.

 

Še nekaj utrinkov:

 

IMG_20200905_104004.thumb.jpg.bf6452e928b77660d8e53d372ef4d485.jpg

 

IMG_20200905_104118.thumb.jpg.a645ef3c2b47a8671ed3556bed9f73bf.jpg

 

IMG_20200905_104059.thumb.jpg.3e4ec2bc2f74500fc31948b8fa205ea6.jpg

 

IMG_20200905_193912.thumb.jpg.5649a3878ef75127febc28663cc2fd81.jpg

 

IMG_20200905_193844_(1).thumb.jpg.606164770dfb23bf106f976ad80c332a.jpg

 

 

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...

Semi ontopic - kako bi najlepše izpadlo, če bi hotu pobarvat vrata in podboje na belo? Zdaj so svetlo lesne barve (verjetno neke vrste furnir). 


Danes sem po nekaj časa bil v svojem prejšnjem stanovanju, kjer so vsa vrata bila bela in sem se zavedel, da mi to res manjka tu kjer sem zdaj. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...