Skoči na vsebino

Filmski zbirateljski kotiček: DVD-ji, BD-ji, UHD-ji in ostala krama iz domačih videotek


Flegma

Priporočeni prispevki

Ekola, naj bo ena tema za filmsko zbirateljsko kramo, da se ne bo smetilo [slinchev kotiček] v igrovju. :)

 

Čeprav mnogi radi pravijo, da je fizičnim medijem odklenkalo, smo (sploh letos je tisto leto, ko je prišlo ali je napovedanih nenormalno veliko izjemnih releasov) v zlati dobi filmskih izdaj.

 

(Izjema je le Disney, ki ima vedno večje poslovne probleme in se z vso vnemo trudi – tudi z ukinitvijo fizičnih izdaj, – da bi casual raja plačevala streaming na Disney+ in si v zameno nič ne lastila in gledala celo le cenzurirane različice filmov. Ampak ni panike, vedno več je govoric, da bo podjetje moralo prej ali slej prodati del svojih divizij, sam upam, da se čimprej proda 20th Century Fox, saj kar pri Disneyju počnejo z njihovim katalogom, je preprosto rečeno, kriminal. Ampak pustimo to. Po drugi strani se je pa letos denimo precej strgalo, v pozitivnem smislu seveda, pri Warner Brothers, saj so zelo ojačali ponudbo UHD-jev. No, je pa res, da so oni bili že v času DVD-jev eden boljših hollywoodskih studijskih ponudnikov fizičnih izdaj z res odličnimi dodatnimi vsebinami.)

 

Sam že od nekdaj zbiram filme, ampak malo bolj me je v ta hobi potegnilo lani, ko sem končno posodobil »domači kino« na 4K in Dolby Atmos, tako, da mi je to ponovno dalo zagona. Hkrati pa sem skenslal vse streaming naročnine in denar raje namenim nakupu DVD-jev, BD-jev in UHD-jev. Pač fizični mediji ponujajo najboljšo sliko in zvok, in če si omisliš malo boljšo opremo, valjda si ne boš uničeval cinefilske izkušnje s streamingom.

 

Za množice in casualce je bila zlata doba fizičnih medijev obodbje DVD-jev. Danes pa je zlata doba za poznavalce in zbiratelje. Žal se ta razlika kaže tudi v dvigu cen (ta premik niti ni tako zelo drugačen od tistega pri glasbeni industriji, ko so ponovno postale atraktivne LP plošče) in skoku popularnosti omejenih izdaj. Z drugimi besedami to pomeni, da je postalo normalno, da je cena za film pri omejeni izdaji nekje 40–80 € (še posebej, že živiš v SLO in moraš vključiti poštnino in carino), poleg tega pa povpraševanje pogosto presega ponudbo: dostikrat se zgodi, da za film prejmejo toliko prednaročil, da je razprodan že prvi dan redne prodaje. Nakar ostanejo le še scalperji na ebayju z nenormalno visokimi cenami …

 

Druga sprememba pa je, da so iniciatovo prevzele butične založbe. Te sicer pogosto odkupijo pravice hollywoodskih studiev, ampak opazen je porast ponudbe zapostavljenih žanrov, kultnih filmov, klasičnega programa, evropske produkcije, trash filmov (in žanrov), skratka tistega področja sedme umetnosti, ki je bila nekako zaradi hollywoodske blockbusterske trženjske strategije praviloma na stranskem tiru (da ne rečem nevidna). In ker mnogi današnji kritiki – in tudi filmarji s Tarantinom na čelu – opozarjajo, da kvaliteta hollywoodskih filmov v celotni filmski zgodovini še nikoli ni bila tako zanič kot danes, je to idealen čas, da se spozna klasično, evropsko, neodvisno ali b-produkcijo. In to so segmenti, kjer je na področju fizičnih medijev zadnje čase res živahno.

 

Dvoje pomembnih povezav za zbiratelje, brez katerih preprosto ne gre:

Blu-ray.com

Rewind

Povezava do prispevka

Okej, prvi post. 😊

 

Čeprav mi trenutno najbolj dogaja evropska produkcija iz 50-ih do 70-ih let prejšnjega stoletja, sem letos malo za predah šele prvič pogledal klasiko grozljivk in enega najbolj vplivnih filmov vseh časov: The Texas Chainsaw Massacre (1974).

 

Nikoli nisem bil kaj posebno fan grozljivk, še posebej tistih, ki dajejo prednost krvi pred suspenzom. Naslov filma me je torej odvračal od ogleda. Kakšna napaka. Nemudoma mi je to postal eden najboljših filmov na sploh, da ne omenjam, da sem na imdbju brez pomisleka pripopal zasluženo desetko.

 

Film sem si prvič ogledal na blurayju, par dni po ogledu pa vidim najavo, da bo izšel na UHD-ju. Valjda sem moral to takoj nabaviti. In še enkrat pogledati. 😊

 

Torej:

The Texas Chainsaw Massacre Limited Edition 4K UHD, izdajatelj Second Sight

uP2dMri.jpg

 

Slika: HDR10 ali Dolby Vision

Zvok: Dolby Atmos ali LPCM 2.0 mono

 

Second Sight je ponudil res vrhunsko izdajo filma, nekateri imajo to celo za release leta.

 

Slika: Na trgu obstajajo tri različice: Second Sight, Dark Sky in Turbine. Zadnji dve naj bi bile enaki. Izhodiščni master za vse tri je isti, so pa pri Second Sight na to še dodatno delali na sliki, vidne pa so tudi izboljšave pri stabilizaciji slike. Tudi bitrate je največji. Recenzenti so si enotni, da je film zdaj videti boljši kot prvotno v kinu. A nič bati, 4K master je vrhunski, ne spreminja osnovne slike, ohrani zrnato podobo, le detajli in barve so izjemni. Čeprav se mi je že prejšnji master na blurayu (prav tako od Second Sight) zdel odličen, je 4K še en korak naprej. Seveda ni to film, s katerim bi demonstriral sliko, če ne drugega, je bil posnet na 16-mm trak (torej je že osnova manjša od uhd ločljivosti), ampak tudi grindhouse videz je lahko odličen, če je pravilno prenešen. Second Sight naj bi imel malo bolj živahne barve od Dark Sky/Turbine, kar nekatere moti, da je premalo grindhouse, ampak mene je slika navdušila. Sploh tisti ikonični tracking shot, ko se junakinja iz viseče klopce sprehodi do hiše, je videti fantastičen. Barve te kar posrkajo v sliko. Še posebej na dolby visionu, ki ga disk podpira!

Tale kader me je v Second Sight 4K izdaji res navdušil:

 

 

Zvok: nova izdaja ponuja celo Dolby Atmos, Sem v drugo pogledal tudi tako, ampak mislim, da je to film, ki se ga mora gledati v izvirnem monu. Dolby atmos je sicer kul – ne iz vidika, da bo zvok sedaj izjemno prostorski, ostaja front based, poanta je, da zvok skuša slediti prostoru dogajanja: v kombiju je zvok bolj zaprt, zunaj pa, no, bolj odprt. :) Ampak vseeno, mono mi je bil bolj všeč. Kričanje mora prihajati le iz slike in ne naokoli. :) Se mi zdi, da je učinek ogleda boljši tako.

 

Dodatki: cel kup dokumentarcev (tudi celovečernih!), intervjujev, izbrisanih scen, napovednikov, in – ne morem verjeti – ampak kar pet različnih komentarjev!

 

Podrobna analiza tehnikalij izdaje:

Spoiler

 

 

Fizični dodatki: izjemna, 192 stranska hardcover knjiga s kul designom in polna esejev različnih kritikov, ki film osvetljujejo iz skoraj vseh možnih (družbenih) gledišč. Že ta je vredna cene vsaj nekaj deset evrov. Poleg dobiš še 6 artcards. Je pa tudi škatla lepo oblikovana (vzorec je iz 80s UK VHS releasa), predvsem pa trdna.

Second Sight omejena izdaja je bila hitro razprodana, Je pa film na voljo v standardni izdaji v običajni škatli.

 

Unboxing:

Spoiler

 

 

Ekola, film mi je tako dogajal, da sem nabral še ostale iz franšize (in še eno knjigo): nekaj BD-jev in nekaj DVD-jev (enkrat pa celo oboje). Nekatere je bilo kar težko dobiti ali vsaj za razumno ceno. Vsi bodo prvi ogled, in ne dvomim, da bodo v glavnem trash. Če koga zanima, sam se si že pred časom naredil seznam franšize, da jo nabavim in kronološko pogledam:

R6wNpcE.jpg

1. The Texas Chain Saw Massacre (October 11, 1974)

2. The Texas Chainsaw Massacre 2 (August 22, 1986)

3. Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III (January 12, 1990)

4. Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (March 12, 1995)

5. The Texas Chainsaw Massacre (2003) (October 17, 2003)

6. The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (October 6, 2006)

7. Texas Chainsaw 3D (January 4, 2013)

8. Leatherface (October 20, 2017)

 

(In ja, vem, da obstaja še film iz 2022, ampak me ne zanima, bolj mi dogajajo starejši filmi, že Leatherface sem dal le zato v košarico, ker je bil zelo poceni.)

uredilo bitje Flegma
  • Račka +1 2
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Zelo lepo in support! :D

 

Jaz sem praktično popolnoma opustil. V najbolj hype obdobju - tam 2012-2015 recimo - sem kupil cca 120-140 izdaj letno, lani pa npr. v celem letu 7 filmov, letos do zdaj enga :/ Delno je kriv burn-out, ker je pač vsak tak hobi ful velik time in money sink, delno so krive rastoče cene, delno, je to, da sem v bistvu pokupil večino naslovov s (takratne) wishliste. Delno tudi, ker pogledam manj filmov in to, kar pogledam, tudi redkeje pade v kategorijo polica-material. Pa nasploh mi interesi prihajajo in odhajajo v valovih, tisto je pač bilo bolj film obdobje, potem spet malo več igrice igračke, pa spet plate itd.

 

Ko sem bil zares into it, sem primarno kupoval steelbooke, ker so mi navadne škatlice tak ful cheap izdelek, samo tudi pri steelbookih imaš potem dostikrat res trash art in je težko rečt, da pa upraviči toliko višjo ceno. Še najbolj sem bil fan raznih butičnih založbic tipa Plain Archive (a še obstajajo?), ki so res imeli občutek za art in dizajn. Ful so mi bili tudi psihopatski communityji in sem se kar boljše počuitil, ko sem se malo distanciral od tega circlejerka. Rezultat je, da imam na policah ful robe, ki tam zares nima kaj iskati, ker sem pač pokupil preveč, manjka pa dosti essentialov iz obdobij, ko sem kupoval premalo :) Zbirka je tudi razkropljena po več lokacijah, žal, bi me morda bolj hajpalo, če bi imel vse na enem mestu, samo itak ni nikjer dovolj prostora.

 

Zato tudi težko karkoli zares pofotkam, sem pa našel eno staro fotko Edgar Wright robe ( iz pre-Soho obdobja, čeprav slednjega tudi do zdaj še nisem nabavil, pa v bistvu niti ne vem zares, če bi ga). Fokus na scott pilgrimu, obviously. Plate, knjige, filmi, 35mm trejler, par screen used itemov in še neki random robe:

 

k8MZfGc.jpg

 

Povezava do prispevka
ayrton79 reče pred 9 urami:

VHS

 

Hej, ne mi novih idej porajat! :D Da bi še to začel zbirati, potem denarnica kaput. 

Je pa res, da je tudi VHS scena neverjetno v porastu, ampak to je preveč tržno nišno zame. Sem videl na ebayu, da se nekatere VHS kasete prodajajo za pravo premoženje. Tako, da če imaš kaj redkega, lahko precej zaslužiš :) . (No, je pa res, da SLO edicije verjetno niso kaj preveč iskane, ker ne moreš podnapisov izklopit :P. )

Povezava do prispevka

Kje pa kaj kupujete UHD ploščke? Od kar zavvi več ne pošilja v SLO je težko priti do UHD ploščkov.

Mediamarkt.at ima še največjo izbiro ampak v tem primeru so potem nemški napisi (bljek).

 

Zbirka

1 Top Gun

2. Top Gun: Maverick

3. Spider-Man 2

4. John Wick 3

5. A Quiet Place

6. Schindler's List 25th anniversary edition

7. Batman v Superman: Dawn of Justice

8. Shazam

9. Once upon a time in Hollywood

10. Ready player One

11. Avengers: Infinity War

12. Avengers: Endgame

13. Mission Impossible: Fallout

14. Deadpool

15. Joker (tega sem celo kupil v BigBang in ima SLO podnapise)

16. Black Hawk Down

17. 1917

18. Whiplash

19. Blade Runner 2049       

 

 


                                                                                                               

IMG_5861.jpeg

uredilo bitje LordJimy
Popravek slikovne zbirke
Povezava do prispevka

Uf, odkar je bil brexit dokončno uveljavljen....je kar suša pri meni, kar se tiče nakupa filmov. Sicer mi po Endgame na srečo ni več do Marvelovih steelbookov (razen spider-mana pa guardians 3 bi še imel, sta kul). Sem pa gledal še za Dune, da bi imel, ampak mi ni do nemških/francoskih/španskih napisov :/ Ali obstaja kakšna irska trgovina, ki bi pošiljala? :P 

Povezava do prispevka

@LordJimy in @JediEagle

 

Daleč največ kupujem na amazonu.co.uk. Je zelo poceni, nobene carine! (nerodnosti po Brexitu so že dolgo preteklost, večji trgovci so se že zdavnaj prilagodili), pakiranje v redu in hitra dostava s sledenjem (slednje je obvezno, nikoli ne kupujem brez sledenja, zato tudi že prej nisem maral Zavvija). Cenovno ugodnejše in kvalitetnejša storitev od Zavvija, ko je ta še dostavljal v Slovenijo. Pa itak imajo stalno kakšne akcije, pač kupiš, ko je znižano. Recimo, trenutno je na primer ogromno Disneyjevih UHD-jev na voljo 2 za 20 £. Seznam je tukaj: Amazon.co.uk: Disney 2 for £20 promotion

 

V praksi to pomeni naslednje: število filmov in končni znesek (ja, končni znesek, torej skupaj s poštnino in davki):

 

2 filma: 33,32 €16,66 €/film
4 filmi : 62,90 €15,73 €/film
6 filmov: 92,63 €15,44 €/film
8 filmov: 122,38 €15,30 €/film

in tako naprej

 

Skratka, za UHD-je zelo ugodno.

 

Ostali trgovci, kjer tudi občasno kaj naročim: amazon.de (ki je kar drag), amazon.com (tudi tukaj ni nobene carine!), ebay.co.uk (carina je, ampak kupujem običajno le tam, kjer prodajalec omogoča vnaprejšnje plačilo carine, tako da se pošiljka ne ustavi na carinskem postopku in ni treba plačevati postopka carinjenja) in neposredno pri butičnih založbah (carina lahko je, ali pa je ni).

 

Je pa pri meni tako: če se mi kaj dopade, izdelek dodam na amazonovo wishlisto, in počakam na popust (recimo, ravnokar sem kupil en box set, ki sem ga nameraval že včeraj, a sem imel potem druge opravke, danes zjutraj pa je bil kar 20 funtov cenejši :)). Za običajne izdaje je zelo malo verjetnosti, da se razprodajo. Drugače je pa pri Limited Edition izdelkih, ampak to je collector's stuff (ki pač ni cenovno prožen), in tam pač moraš kupiti za polno premium ceno, pa še to običajno v prednaročilu, da je za ziher. :)

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka

Moje zbirke ne morem slikat, ker sem v tujini, pa se prevelika zbirka je. Zraven novic in dela so vcasih dajali se filme na dvdjih, tako, da je moj pokojni oce kupil cez 300 filmov na dvdjkah. Ce je kdo zainterisiran, bi lahko prodal te filme po 2 eur na kos. 

Povezava do prispevka
Flegma reče pred 6 urami:

@LordJimy in @JediEagle

 

Daleč največ kupujem na amazonu.co.uk. Je zelo poceni, nobene carine! (nerodnosti po Brexitu so že dolgo preteklost, večji trgovci so se že zdavnaj prilagodili), pakiranje v redu in hitra dostava s sledenjem (slednje je obvezno, nikoli ne kupujem brez sledenja, zato tudi že prej nisem maral Zavvija). Cenovno ugodnejše in kvalitetnejša storitev od Zavvija, ko je ta še dostavljal v Slovenijo. Pa itak imajo stalno kakšne akcije, pač kupiš, ko je znižano. Recimo, trenutno je na primer ogromno Disneyjevih UHD-jev na voljo 2 za 20 £. Seznam je tukaj: Amazon.co.uk: Disney 2 for £20 promotion

 

V praksi to pomeni naslednje: število filmov in končni znesek (ja, končni znesek, torej skupaj s poštnino in davki):

 

2 filma: 33,32 €16,66 €/film
4 filmi : 62,90 €15,73 €/film
6 filmov: 92,63 €15,44 €/film
8 filmov: 122,38 €15,30 €/film

in tako naprej

 

Skratka, za UHD-je zelo ugodno.

 

Ostali trgovci, kjer tudi občasno kaj naročim: amazon.de (ki je kar drag), amazon.com (tudi tukaj ni nobene carine!), ebay.co.uk (carina je, ampak kupujem običajno le tam, kjer prodajalec omogoča vnaprejšnje plačilo carine, tako da se pošiljka ne ustavi na carinskem postopku in ni treba plačevati postopka carinjenja) in neposredno pri butičnih založbah (carina lahko je, ali pa je ni).

 

Je pa pri meni tako: če se mi kaj dopade, izdelek dodam na amazonovo wishlisto, in počakam na popust (recimo, ravnokar sem kupil en box set, ki sem ga nameraval že včeraj, a sem imel potem druge opravke, danes zjutraj pa je bil kar 20 funtov cenejši :)). Za običajne izdaje je zelo malo verjetnosti, da se razprodajo. Drugače je pa pri Limited Edition izdelkih, ampak to je collector's stuff (ki pač ni cenovno prožen), in tam pač moraš kupiti za polno premium ceno, pa še to običajno v prednaročilu, da je za ziher. :)

 

@Flegma hvala za tole glede amazon.co.uk.

Povezava do prispevka
Undead reče pred 5 urami:

Zraven novic in dela so vcasih dajali se filme na dvdjih. Ce je kdo zainterisiran, bi lahko prodal te filme po 2 eur na kos. 

Na ljubljanskem bolšjaku in v centru ponovne uporabe so 1€ kos, če jih kupiš več je skonto.

uredilo bitje BuDi
Povezava do prispevka

Huda tema :)

Sem moral prav napet možgane, da vidim če mi nese spomin nazaj glede zbiranja. Kot otrok rojen v zgodnjih 80ih, sem dal skozi fazo VHS, le da takrat je bilo zbiranje v obliki snemanja s TVja in dobre volje videotekarjev, ki so ti za takratne denarje kopirali filme. Nekaj je bilo celo originalov. Mislim, da je bil moj prvi original kupljen VHS Jurski Park in to ITA verzija (obala in to).

 

Fast forward nekaj let.

DVD faza je bila kar huda ja, samo je bila lih v takem obdobju, da še nisem čisto cenil original izdelkov. Se pravi pobrano z neta (ali spet sposojeno iz videoteke), po/presneto na DVD, barvni print coverja in škatlica. Hudo. Tega je bilo ko peska (pošiljam time-traveling klofuto samemu sebi v preteklost).

Vzporedno pa so moji prvi original DVDji bili:

- Extended trilogija LotR. Tak lep boxet. Naročil sem ga z blackstar.co.uk (ki je kasneje ratal sendit...hmm...ali obratno. Ne vem).

- Pol ja padel Transformers The Movie special edition film (the movie = risanka 1986 letnik :D )

- tretji pa je bil film 300 v taki posebni železni škatli. Naročen je bil iz Avstralije, trgovina je bila ezydvd, če se ne motim

 

Te 3 imam v spominu kot une proper zadeve na katere sem bil ponosen, da jih imam.

Pol pa se je pač vsulo. Naročanja po raznih amazonih, sendit...karkoli je bilo na voljo. Slo podnapisi niso nikdar bili nuja, tako da naše štacune nisem niti povohal za filme

 

Sledil je preskok na BRje. Pri meni je bila logika, da če mi je film všeč, si ga kupim in se je začelo. Kmalu zatem mi je kolega pokazal steelbook (sicer za DVD in to Angelinin Wanted). Big mistake. Podlegel sem hype-u in začel kupovat.

Nisem sicer kupoval vsega počez, ampak še vedno je cifra lepo rasla. Vzporedno sem začel kupovat tudi kake specialne edicije, še največ od češke Filmarene (FAC izdaje).

Trenutno sem na 490 steelbookih. Med teh 490 štejem obične steelbooke in specialne izdaje ala FAC. "Plastičnih" BRjev (in DVDjev) pa iskreno povedano ne vem koliko imam, je pa številka bistveno nižja.

 

Je pa pri meni zgodba dost podobna Slinchevi, in sicer hype je padel iz xy razlogov (čas, zanimanje, finance=faking LEGO!!! :P ). Nazadnje sem kupoval samo še Filmarenine izdaje, že ki sem jih imel večino izdanih. Pa še to je zdaj odpadlo, ker so postali zelo zahtevni kdo lahko pride do izdelka. Letos sem kupil mogoče 6 filmov.

 

Nimam nobene fotke, ker doma imamo štalo in so zadeve spravljene na n lokacijah. Se pa potrudim ob priliki vsaj kako fotko naredit, da ne bo samo text.

uredilo bitje ArtaX
Povezava do prispevka

Ekola, imel eno luknjo med jobom, zato je bilo dovolj časa za novi post :P:

 

 

Letos je noro leto butičnih releasov. Eden bolj odmevnih se je zgodil dober mesec nazaj, ko je Arrow ponudil blu-ray škatuljo z zanimivim naslovom: Enter the Video Store: Empire of Screams.

 

Meni res posrečen trailer boxseta:

Spoiler

 

Najava me je takoj pritegnila. Zadnje čase rad spoznavam zgodovino filma skozi žanre, ki so vezani na določen čas, torej so obstajali le v določenem časovnem okviru in so rezultat takratne družbene atmosfere ali tehnološkega razvoja tako v izdelavi filmov kot načina njihove distribucije. Eden takih segmentov so tudi direct-to-video horror/sci-fi/fantasy naslovi iz osemdesetih let, ko so se pojavile videoteke, preko VHS predvajalnikov pa je v zavetju domačih dnevnih svoj sob dom našel nov sklop filmske industrije, ki za svoj obstoj ni potreboval kinodvoran.

 

Osemdeseta so bila leta geekom prijaznih blockbusterskih žanrov, po drugi strani pa je bilo živahno tudi na področju B-produkcije. Temu je posvečen ta boxset, saj vsebuje pet kulskih filmov distribucijske hiše Empire International Pictures, ki je obstajala v letih 1983–1988.

 

Morda se motim, ampak se mi zdi, da je bil filmski program, ki ni bil pod okriljem major hollywoodskih studiev, pri nas kar malo zapostavljen. No, vsaj jaz sem za vse tod omenjene filme slišal prvič. In izkazali so se za res odlično najdbo.

 

Pri Empire so bili namreč zelo ambiciozni. Njihovi filmi so B-produkcija, ampak to dobro skrivajo. Igralci resda niso A-listerji, scenarij bi bil lahko kdaj bolje dodelan, kar pa te filme dviguje iz povprečja, so izjemni posebni efekti (praktični, gre za dobo pred CGI-jem), ki so velik adut predstavljenih filmov.

 

CInVHPN.jpg

 

Kratek in kul unboxing:

Spoiler

 

Arrow je opravil odlično restavracijo vseh petih filmov, videti so čudovito. Posebnih dodatkov je ogromno, tu so arhivski kot tudi na novo posneti komentarji, intervjuji, promo vsebine … Priložena je tudi obsežna knjižna publikacija v obliki retro video revije (še datum na naslovnici je januar 24, 1989). Vsi filmi so v lastni škatli z originalno in na novo narejeno grafično podobo. Vsak ima tri art cards, dvostranski poster, navduši pa škatla, ki je v obliki videotečne stavbe, na stenah pa so različne podobe iz filmov. Ti so:

 

The Dungeonmaster (aka Ragewar) (1984): računalniški programer (njegov osembitnik je pravi AI :) ) je pahnjen v različne realnosti, kjer mora premagati prepreke, da pred zlobnežem reši svoje dekle. Vsak sklop je režiral drug režiser, torej gre za nekakšno antologijo, in vsakega zaznamuje različna tehnika posebnih efektov. Na voljo so tri različice filma.

 

Dolls (1986): vzdušna grozljivka iz priljubljenega podžanra grozljivk, ki se imenuje »in the old dark house« (ta je bil še posebej popularen v zgodnji dobi grozljivk v 30-ih in 40-ih letih). Pač, »in a dark and stormy night« se več ljudi znajde v odmaknjeni hiši, jutra ne dočakajo vsi. Odličen film s fenomenalnimi posebni efekti in unikatnim tonom: na prvi pogled prijeten, skorajda družinski, a hkrati presenetljivo temačen (pravzaprav tudi slasher). Spomnil me je na klasične pravljice, ki znajo biti skrajno krute – in hkrati »sweet«.

 

Cellar Dweller (1987): nadebudna ustvarjalka horor stripov se priključi umetniški koloniji, kjer je pred leti ustvarjal – in nasilne smrti umrl – priznani stripar. Izkaže se namreč, da kreacije iz stripov oživijo, in kmalu začno izignjati tisti, ki ji gredo na živce, nato pa še ostali …

 

Arena (1989): fantastična sci-fi pretepačina. :avadodo: Ne morem verjeti, da tega filma prej nisem poznal. Zgodba govori o pripadniku človeške vrste, ki se udeleži pretepaškega turnirja, kjer so nasprotniki razne Nezemljanske pošasti. Nekateri efekti, torej lutke in »rubber suits« so najmanj Star Wars level iz tistega časa. Mimogrede, eden alien mi je spomnil na Krogane v Mass Effectu. Okej, na hitro Google sedajle ni našel povezave, je pa eden izmed igralcev v Areni bil voice-actor v Mass Effectu. Film me je po tonu spomnil na katero izmed carskih epizod kultne nanizinke Buck Rogers in the 25th Century. Aja, v filmu igra Shari Shattuck, ki mi je bila cel film seksi AF :wub:. Že zato bom film pogledal še kdaj. :)

 

Robot Jox (1989): omg, kaj pa je to: ZF z kot stavbe velikimi mecha roboti, ki se bojujejo med seboj? Tudi za ta film ne morem verjeti, da sem ga videl prvič. Kakšna kul najdba. Resda je to film, ki ima po mojem mnenju najbolj slabo igro in največ lukenj v scenariju, toda po drugi strani so izkoristil vse snemalne in praktične trike, da je videti, kot da piloti res šofirajo več desetmetrske mecha robote. Epic!

 

Skratka, box set, ki ga zelo priporočam, še posebej, ako vas privlači klasična 80s horor/sci-fi/fantasy home video era. Čeprav filmi niso brez problemov, je pri vseh entertainment value najvišjega ranga. Kot pravi šef hiše Empire: poanta teh filmov je »giving audience a good time«. Mislim, da filmom to dobro uspe.

 

Če vas zanima več, dva kul video bloga o boxsetu:

Spoiler

 

 

Poznate kaj te filme? So vam kul, so vam trash ali so vam kul trash? :) 

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka

Robot jox-a sem gledeu kot mulo, ko sem bil ene 13 let star. Za tiste cajte fenomenalen mecha film, oziroma a je sploh še kakšen drug obstaju v tistem času? Vem da smo kot mulci gledal Japonske mecha animeje, samo filmov pa ni blo glih. In res praktični efekti so zlo dobri, vsaj kolikor se spomnim.

 

Spomnim se endinga, ko se pilota na tleh borita in potem ugotovita, da je vse skupi brez veze in si udarita v roko kot znak sprave.......mega kul. Še posebej so kul uni koaksialni konektorji na rokavicah :))))) To zadevo moram še enkrat pogledat. Pa hvala za namig za Areno, to bom tud pogledu.

 

 

uredilo bitje Mitsu
Povezava do prispevka
  • 2 mesca kasneje...

Joj, kako ste vsi sramežljivi, noben ne upa pokazat, kaj ima. :P No, bom pa jaz po dolgem času spet. :)

 

 

Zadnje čase sem povsem obseden z žanrom giallo.

Iz wikipedie:

Navedek

In Italian cinema, giallo (pronounced [ˈdʒallo]; plural gialli, from giallo, Italian for yellow) is a genre of murder mystery fiction that often contains slasher, thriller, psychological horror, sexploitation, and, less frequently, supernatural horror elements.

 

In eden od velikanov žanra je Dario Argento. Pri moji že nekaj časa najljubši butični znamki Arrow so lani izdali pet vrhunskih UHD-jev v omejeni izdaji, a takrat še nisem bil giallo fan. Poleg tega je peterica filmov bila izdana v dveh različnih podobah (v »črni«, newly commissioned art izvedenki, ki je meni res všečna, in v arte originale različici), tako da je še to otežilo zbiranje, saj so bile v cirkulaciji za isti film škatulje z različno podobo, a sem se zapičil, da hočem imeti vse črne. Ker se pozno padel v giallo, sem le enega, Deep Red, ki je izšel zadnji, pred meseci dobil še po redni ceni, ostale štiri, že razprodane, pa mi je po večmesečnem iskanju na ebayju vendarle uspelo nabrati. Tako da tadaaa:

 

h2Q96p0.jpg

 

aiTKN5b.jpg

 

EdHopC5.jpg

 

Paketi so fantastični. No, saj gre za Arrow. V lično oblikovanih in trdnih kartonastih škatlah so škatle z uhd diski, vrhunsko oblikovane 80-stranske esejistične fotografsko bogate knjige na premium papirju, dvostranski posterji in po šest lobby kartic za vsak film.

Na diskih je cel kup dobrot, različne verzije filmov, če obstajajo (italijanski, export/mednarodni in ameriški – slednja je kakopak običajno tako cenzurirana in rezana, da nosi kar drugačen naslov, retarded ameri pač).

Vsi imajo Dolby Vision, za zvok pa lahko izbereš italijanski ali angleški dub. (PRO TIP: glej v Italijanščini!).

 

Filmi so:

The Bird with the Crystal Plumage [L'uccello dalle piume di cristallo] (1970); giallo

Spoiler

 

The Cat o' Nine Tails [Il gatto a nove code] (1971); zvrst: giallo

Spoiler

 

Deep Red [Profodno rosso] (1975); zvrst: giallo

Spoiler

 

Tenebrae [Tenebre] (1982); zvrst: giallo, über slasher (film je del notoričnega seznama video nasty)

Spoiler

 

Phenomena [aka Creepers] (1985); zvrst: giallo/supernatural horror hibrid

Spoiler

 

 

Filmi imajo izjemen soundtrack, za nekatere je odgovoren Claudio Simonetti s svojim bendom Goblin. Trenutno imajo turnejo po ZDA. Če bere kdo to iz programskega oddelka Kina Šiška, naj jih privleče tja. Pretty please!

Spoiler

 

 

uredilo bitje Flegma
popravek
Povezava do prispevka

V Sloveniji mamo bol slabo ponudbo Bluray filmov a ne? 

Flegma reče pred 4 minutami:

 

 

Filmi so:

The Bird with the Crystal Plumage [L'uccello dalle piume di cristallo] (1970); giallo

  Razkrij skrite vsebine

 

  Razkrij skrite vsebine

 

  Razkrij skrite vsebine

 

  Skrij vsebine

 

  Skrij vsebine

 

 

Filmi imajo izjemen soundtrack, za njih je odgovoren Claudio Simonetti s svojim bendom Goblin. TRenutno imajo turnejo po Ameriki. Če bere kdo to iz programskega oddelka Kina Šiška, naj jih  privleče tja. Pretty please!

  Razkrij skrite vsebine

 

 

Da, Phenomena ima tako jebeno hud soundtrack, da glava peče! Film sam po sebi ni slab, ampak glasba ga pa naredi legendarnega. :avadodo:

uredilo bitje Menethil
Povezava do prispevka
Flegma reče pred 2 minutama:

@Menethil to misliš verjetno Deep Red? Kako je tukaj glasba vključena v film, je genialno.

Aja, tega ne boš dobil v Sloveniji. Direkt pri založbah ali običajnih štacunah ala amazon.co.uk, ebay.co.uk itd.

Ne, Phenomena sem mislil, sem pol editiral, zgleda prepozno. Deep Red je tudi glasbeno zelo všečen, mi je pa film slabši kakor Phenomena. 

 

Drugače sem pa mislil nasplošno bluray filme, to kolekcijo se mi je pa zdel da tako pri nas ni na voljo.

uredilo bitje Menethil
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

@Gladiator dobrodošel med razsvetljenimi! :D 

 

Letos je res veliko dobrih releasov. Pred kratkim sem v 4K zbirko dodal enega mojih najljubših filmov (v moji beležki nosi zasluženo oceno 10/10), klasiko folk horrorja, to je The Wicker Man (1973).

 

Ob petdesetletnici filma se je StudioCanal močno potrudil in izdal ličen paket imenovan 50th Anniversary Collector's Edition. Škatla je nadstandardne velikosti, ima čudovito grafično podobo, ob odpiranju te pričaka pop-up grafika, zapne pa se magnetno. Poleg posterjev in razglednic vsebuje še 64 stransko knjižico, v škatli pa je pet diskov. Tako na UHD-ju kot BD-ju so vse tri različice filma (UK Theatrical Cut, Director's Cut in The Final Cut), ekskluzivno pa je priložen še glasbeni CD (Katy J Pearson & Friends present songs from The Wicker Man).

Glede na to, da sem od prej imel le DVD (ki pa je bil tudi kar kul, saj je imel izdajo na treh diskih, vključno z OST-jem), mi je bila UHD izdaja instant buy. Na diskovju je cel kup bonusnih dodatkov, hkrati pa je izšla še making of knjiga velikega formata, v trdi vezavi in naphana z odličnim slikovnim gradivom. Ker sem bil ravno v zaletu, sem poleg nabavil še roman (avtor Robin Hardy), ki je izšel pet let po izidu. Tako, da sem si nabral kar veliko gradiva za predelat. :)

 

zvmRmbg.jpg

 

Hy8kRA7.jpg

 

sGAHz2I.jpg

 

Če ti je film všeč, UHD izdajo StudiaCanal (poleg zbirateljske edicije je na voljo še steelbook) in making-of knjigo močno priporočam. 

Tule je pa še semi-official unboxing paketa (in tudi steelbook različice) in predstavitev knjige njenega avtorja, Johna Walsha.

 

Spoiler

 

  

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka

@MartinPocrezze

Prejmem enkrat naslednji konec tedna.

https://www.amazon.de/gp/product/B09G9LQH8F/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s01?ie=UTF8&psc=1

Zgleda, da je nemški ovitek.

 

@Flegma

Hvala.

Predvajalnik sem prejel. Panasonic dp-ub824.

Po prvih vtisih se mi zdi, da predvajalnik bolje upscala blu-raye kot pa moja bravia.

Imam kar dobro zbirko dvd-jev in blu-rayev, bolj CC, BFI in Masters of Cinema izdaje.

Bom malo pogledal kako zgledajo, dokler ne prejmem naročenega.

uredilo bitje Gladiator
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Konec decembra se bo zgodila še ena petdesetletnica klasike grozljivk, to je Izganjalec hudiča oziroma The Exorcist (1973) letos preminulega legendarnega režiserja Williama Friedkina.

 

 

Podobno kot za film The Wicker Man ob jubileju dobivamo 4K UHD izdajo. Teh je cel kup, denimo že samo za britanski trg so na voljo štiri (standardna, steelbook, ultimate collector's edition in deluxe edition).

 

Imel sem malo sreče, tako da mi je uspelo dobiti najprestižnejšo izmed njih, to je 50th Anniversary Deluxe Edition (ki se jo je prijel vzdevek Bible Edition). Čeprav redko kupujem limited studijske release (raje imam butične, ker ponujajo vrhunske esejistične knjige, studijski običajno prilagajo samo kič), moram reči, da so pri Warner Brothers ponudili vrhunsko izdajo, ki spominja na tiste iz butičnih znamk. Je pa res, da so sodelovali z BFI-jem, ki je prispeval knjižno analizo filma, ki jo je spisal Mark Kermode. 

 

Dokaj velika in tudi težka škatulja je kul designa, na dotik spomina na usnje, oblikovana pa je kot da bi šlo za izvod Biblije (skupaj s katoliško vijolično barvo in pozlačenimi črkami in robovom). V njej je poleg omenjene knjige še ena 40 stranska knjižica, dvostranski poster, promo fotografije, ... in steelbook (z originalno grafiko!) s petimi diski (2 x UHD, 3 x BD).

 

Na UHD-jih sta Director’s Expanded Cut (Altered Director's Cut) in Unaltered Theatrical Version, na BD-jih pa Director’s Expanded Cut (Altered Director's Cut) in Altered Theatrical Version. Plus seveda cel kup bonusnih dodatkov.

 

Letos je izšla tudi knjiga The Exorcist Legacy: 50 Years of Fear, ki jo je spisal priznani filmski publicist (in tudi Friedkinov biograf) Nat Segaloff. Nisem imel še časa brati, a dobiva izjemno pozitivne ocene. No, sem pa ob nakupu poleg dodal še roman (avtor William Peter Blatty), da ga končno preberem, saj že dolgo velja za žanrsko klasiko. Od prej imam pa antologijo franšize na dvdju in prvi film na blu-rayu. Ampak tej izdaji se nisem mogel upreti. Še posebej, ker je to, tako kot The Wicker Man, tudi eden izmed mojih 10/10 filmov. :) 

 

zXmAQby.jpg

 

QV5SW1E.jpg

 

nrT19PH.jpg

 

Unboxing:

Spoiler

 

 

 

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Ta film jim je tako prekleto dobro uspel, da ne glede kok je star, je še zmeraj hud in strašljiv. Morm tud priznat, da je tist cover, ko stoji pod ulično svetilko tako epski, da mi je žal, da ga nimam kje na steni v stanovanju. Meni prikazuje to, kot da ga svetloba kliče v prostor teme.

uredilo bitje Menethil
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

@Flegma si mi kr naredil lušte s tole temo. Imam manjšo zbirko najljubših filmov na blurayih (1080p) in v kratkem sem imel namen posodbit na 4k (digitalno). Odkar sem naletel na tole temo pa dokaj pogosto čekiram amazon.uk in vse bolj me srbijo prsti, da zbirko posodobim s fizičnimi izvodi.

 

Kar nalepite še kakšno sliko zbirk, posebnih izdaj ali pa novih pridobitev navadnih izdaj.

Povezava do prispevka

Meni je samo bedno, da v Sloveniji bluray filmov praktično ni nič na izbiro. Niti za izposojo v knjižnicah, niti za kupit. Pa govorim predvsem za filme, ki niso sam najbolj prodajani in novi. Predvsem pa bi rad imel tudi slovenske podnapise. Kar dost bedno je ta scena z bluray pri nas, z DVDji ni bilo tako. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...