Skoči na vsebino

Lego zmagal proti Lepinu


LordFebo

Priporočeni prispevki

Pred časom sem pisal o kitajskih ponaredkih Legovih kompletov, ki so jih azijske tržnice in Aliexpress polni. Oziroma so bili do nedavnega. Firma Lepin, ki sicer na svoji strani še vedno brezsramno ponuja mnogo Legovih ponaredkov, je namreč naposled izgubila  tožbo na lastnih tleh. Sodnik je Legove izdelke prepoznal kot umetniško delo pomembnega vpliva, in ponarejevalci so primorani plačati nekaj čez pol milijona evrov kazni, menda pa so tudi direktorja pozaprli. Rezultat procesa je, da se na Aliexpressu praktično čez noč ne da več dobiti posamičnih lego stričkov. Škoda. Sem jih nabavil mnogo veliko. 

 

IMG_7091.thumb.jpg.ad3b7bd1cc7cab1eb51ee36b0ac7110b.jpg

 

Takole so videti Legovi ponaredki na štantu v Hong Kongu (lučaj od Legove uradne trgovine). Hecno je, da si upajo nedvoumno spizdit in ponaredit izdelka, ampak Star Wars, Harry Potter, Batman in Minecraft pa si ne upajo napisat :)

IMG_5895.thumb.jpg.a16d161fa07390c4bbcf111970a03a53.jpg

Povezava do prispevka

Justice magician

Bathero

Star wart

My world

 

 

pri vseh sem lolnil :D

Po eni strani se mi zdi prav, da se jih na podlagi zascite ideje udari po betici in rece "ne, ne, ni lepo od tebe"

Po drugi strani se mi pa zdi, da bi taksno udejstvovanje bilo bolj na mestu ce bi se slo za zascito neke majhne firmice, ki ji zaradi tega grozi crknjot.

Ne pa velefirm :)

Povezava do prispevka
DaMachk reče pred 4 minutami:

Po drugi strani se mi pa zdi, da bi taksno udejstvovanje bilo bolj na mestu ce bi se slo za zascito neke majhne firmice, ki ji zaradi tega grozi crknjot.

Ne pa velefirm :)

Verjetno se je nekim malim firmam zelo težko spustiti v take tožbe - s finančnega vidika. Saj vse take zadeve, ko slišimo za njih, pridejo od velikih multinacionalk. Male zadeve ziher tudi obstajajo, ampak niso tako pomembne, da bi jih mediji pograbili.

Povezava do prispevka
tomazek reče pred 3 minutami:

Verjetno se je nekim malim firmam zelo težko spustiti v take tožbe - s finančnega vidika. Saj vse take zadeve, ko slišimo za njih, pridejo od velikih multinacionalk. Male zadeve ziher tudi obstajajo, ampak niso tako pomembne, da bi jih mediji pograbili.

Jep, jasno.
Kdor ima denar za odvetnike in dolge seanse po sodiscih, bo zadevo spreobrnil v svoj prid.

Kdor ne, bo pa moral rep med noge in iskati novo aktivnost...

 

nimious reče pred 1 minuto:

Za nas potrošnike slaba odločitev sodišča. Lego bi rabil še več takih "konkurentov", bi mogoče cene bile malo bolj človeške...

Glih zato sem takega mnenja, da se ne bi rabili za tako velefirmo tolk ubijat, cene so namrec krepko previsoke.

Povezava do prispevka

Za povpraševalce o kakovosti in podrobnostim pripenjem kos svojega članka spred časa:

 

Lego­ve ma­kete iz nelego kock
Kdor je kdajkoli obiskal priljubljeno kitajsko Ali­šta­cu­no, je nedvomno zapazil ponudbo znanih Legovih kockovnih setov z drugačnim logotipom. Gre za piratsko firmo Lepin, ki je največja mora kravatarjev iz Billunda. Da Kitajčki, Turki in celo Kanadčani izdelujejo igrače iz docela enakih kock, Lego ne more nič. Sodišče je že pred leti odločilo, da gradnik in princip sklapljanja ne moreta biti blagovna znamka, zgolj patent, ta pa je že potekel. Toda večina proizvajalcev, kot sta Mega Bloks in BanBao, ponuja last­­ne igrače, dočim Lepin brezsramno kopira ob­s­to­ječe Legove. To niso približni posnetki, marveč dobesedni ponaredki 1 : 1. Imajo jih stotine iz vseh te­matik: mesto, technic, Vojna zvezd, arhitektura, su­perjunaki … Dobi se celo kopije starejših, ekskluzivnih kompletov, ki jih Danci ne delajo več. Cene znašajo od tretjine do polovice originala, zavoljo česar draž seveda obstaja. Hoten oranžni porsche GT3 recimo košta 90 evrov proti 300 uradnim. Za na­meček prodajajo še mali milijon figuric po dolar, kar je res poceni.
 

lepin.jpgKitajci brez slabe vesti do zadnjega detajla skopirajo izdelek, ne upajo pa na knjigo napisati pravih besed. Namesto Batman je Bathero in Star Wars postanejo Space Wars, Star Wrns ali Star Plan. Možnost škatle sicer obstaja, a za doplačilo. Pri naročanju je treba upoštevati še dajatve pri paketih, ki presežejo 30 evričev.
 

Vsakogar zanima, kakšni so ti izdelki v roki. Gre za odurno cenenost ali ni odstopanja? Naročil sem par raznolikih setov in resnici na ljubo lahko rečem, da bolj slednje. No, razlika v samem elementu obstaja, saj na čepkih ni vgraviran Lego. Če jih finomehanično primerjaš, zapaziš rahlo slabše barve, večjo upogljivost daljših elementov in nižjo kakovost gum. Največji razkorak je pak v prvem vtisu, saj so Lepinovi izdelki namesto v poželjive škatle dani v jeftine vrečice. Tudi navodila, dasi oblikovana enako, so slabše stiskana in tanjša. Nekateri se pritožujejo še nad manjkajočimi kockami in kakšen zglob zna biti pretrd ali premehak. Ampak ko zadevo sestaviš, so odkloni dlakocepski. BBC je testiral Legovega šefa z dvema stričkoma in možak ni uganil, kateri je kitajski. Pri tistem, ki nabavlja nekaj za v vitrino, raz­lika dejansko ostane le v podzavesti.
 

IMG_20170624_094611249_HDR.jpgTole pade iz kuverte ob naročilu Lepinove 23-evrske Rumene podmornice (izvirnik je 60). Prvi vtis je neprimerljiv z žlahtnimi Legovimi škatlami in taka ciganarija ne more rabiti kot darilo. Ampak sestavljena maketa je prilično enaka. Odločitve, odločitve.
 

Kajpakda to ni spodbuda za podporo Lepinu, kajti njihovi izdelki so nezaslišani ponaredki. Sicer jih kupiš za izkušnjo ali spričo ohrnosti, ne gre pa tega baš všečkati. Kitajci so celo tako predrzni, da so sunili in skomercializirali celo projekte s portala Ideas, torej načrte navadnežev. Gmajna je seveda ponorela. Sem radoveden, koliko časa bodo še v igri, kajti Lego jih je lani prek svoje kitajske veje tožil. Jasno je, da se v tisti rižegojni deželi kopira čisto vse, vendar je razlika, ali se taka roba prodaja na krošnjarski šenzenski tržnici ali pa nesramno ponuja in razpo­šilja celemu svetu. Se čudim, da zahodne carinske službe, ki tako rade plenijo modni kontrabant v slogu torbic Lojza Vuittona, kitajske kocke spuščajo naprej. Zadeva je očiten fejk na prvi pogled, saj v prepoznavnem rdečem znakcu na priročniku zelo jasno piše Lepin v pismenkah namesto Lego.
 

figure.jpgPriznam, Lepinove figurice so privlačne, saj za 90 centov dobiš katerokoli si poželiš. Na tak način ubodeš poceni celotno serijo vrečkastih Minifigures, redkega Vaderja ali Trumpa, ki sploh ne obstaja.

Povezava do prispevka

Edino prav, eno je da kopirajo in ponudjo nek drug artikel, drugo pa je da brezsramno naredijo iste sete le z drugim imenom.

 

Jaz kupim originalni lego ali pa nič, karkoli drugega je bedarija. Cenenost gor ali dol, iz principa ne podprem ponarejevalcev.

 

 

Povezava do prispevka
tomazek reče pred 28 minutami:

Zakaj pa Kitajci ne naredijo ponaredka iger? Pa bi jih ob relisu prodajali po pol cene recimo ;)

 

Saj jih delajo.

 

Na mobilcih imas polno spilov, kjer so kopirali stuff iz zahodnih iger.

 

Lep primer je Diablo: Immortal, cigar osnova je kopija D3 (firma, ki je razvila/skopirala D3 in dala na mobilce, dela tudi na D:I).

 

Imas tud ripoff League of Legends, ce se ne motim.

Povezava do prispevka

Enkrat sem v lidlu kupil med izdelki ki so jim ostali in je bil še ekstra popust, eno škatlo fejk lego kock. Kao neka leko classic varianta. Mislil sem da bo neko sranje, ke vse kar sem do takrat videl od ponaredkov, je bilo sranje, zato tudi nisem upal kupovat preko alija... No ampak te iz lidla so bile presenetljivo kvalitetne. PRvi trenutek se mi je zdelo da so malo bolj trde, da jih gre malo težje sestavljat. Ampak zdaj imam občutek da je to bil prej predsodek, ker mali ma zdaj to pomešamo med legokockami in dobesedno ne vidiš in zaznaš razlike, vse paše v nulo skupaj... Sem pa opazil da namesto lego piše na kockah GUDI.

Tako da evo, gudi preverjeno dobre zadeve kar se teh osnovnih kock tiče.

 

Potem pozneje pa so enkrat meli še neke sete teh gudi kock in spet jim je nekaj ostalo in je bil nek avto s prikolico in čolnom za 5 eur. Pa sem za hec vzel. In spet, presenetljivo dobra zadeva kar se kock vozila tiče. Edino člvoeček je pa popolnoma drugačen od lego, prav ogaben.

Povezava do prispevka

Drugače pa kolko vem se lepin sploh ne sme več prodajat že nekaj časa.

Samo se pa še vedno prodajajo druge kopije dejanskih setov. Po slikah sodeč zgledajo dobro, ampak kupil še nisem nobenega preko alija. Me je mikalo kdaj amapk relano gledano sem opazil da marsikateri ponaredek sploh ni kaj bistveo ceneje kot lahko dobiš original lego, če malo pobrskaš po netu pa če najdeš kakšno akcijo...

Recimo mali si je en monster truck želel.

Pri nas se prodaja nekje za 20 eur, z malo sreče sem ga dobil na koncu za 14 na mimovrste ker je bil ravno nek popust.

Na aliju dobiš ponaredke za 14 do 20 $.

Dejansko se ne splača, ker v ceni sploh ni razlike, čakaš ko nor, potem pa še ne veš ali bo zanič ali ne....

 

Se mi je pa zdelo da so pri vlakih bol razlike, da dobiš namesto za 100 eur za 60 recimo. Samo po drugi strani pa pol če ti še ddv pa carino pa to zaračunajo, pa je spet minimalna razlika in spet ne veš kaj boš dobil....


Tako da vbistvu ne vem kako ti kitajski ponaredki v resnici konkurirajo legotu, ker ok če bi mel neko bistveno nižjo ceno za nek ponaredek, bi razumel da folk kupi, če pa na ponaredku praktično ne prišparaš, pa je itak brezveze.

Pa zdi se mi, da pri nas legokocke niti niso tak poceni, ker kolko gledam se jih v nemčiji, avstriji, veliki britaniji, dobi dostikrat še ceneje.

Povezava do prispevka
The-Saint reče pred 11 urami:

Potem pozneje pa so enkrat meli še neke sete teh gudi kock in spet jim je nekaj ostalo in je bil nek avto s prikolico in čolnom za 5 eur. Pa sem za hec vzel. In spet, presenetljivo dobra zadeva kar se kock vozila tiče. Edino člvoeček je pa popolnoma drugačen od lego, prav ogaben.

To me pa res zanima kaksna je razlika v clovecku...
Imas mogoce kaksno sliko?

Povezava do prispevka
DaMachk reče Dne, 17. 5. 2020 at 12:42:

To me pa res zanima kaksna je razlika v clovecku...
Imas mogoce kaksno sliko?

 

evo, tu imaš možicla

IMG-20200520-140815.jpg

IMG-20200520-140821.jpg

IMG-20200520-140856.jpg

 

nekak smešno ploščat je in nogi se ne gibljeta vsaka posebej, tudi nogi sta nekako kratki glede na trup... pač smešen

ampak stoji in sedi lahko lepo in dobro na kockah, tudi glava bi šla na telo od logo mežicla, ne pa tudi kapa

 

 

Tukaj pa primerjava same gudi in lego kocke. Dejansko imam pomešane in ne opazim nobene razlike če nisem pozoren. Nekaj gudi kock imam brez napisa tiste nekako hitro opaziš ker je bunkca gladka, ampak te ki imajo ta napis če nisi pozoren kaj piše, ne opaziš razlike. Edino barni odtenki so mogoče malenkost drugačni od original lego, ampak po drugi strani je lego skozi čas tudi spreminjal razna odtenke in imaš danes cel kup raznoraznih barv kock, tako da tudi glede tega pri gudi kockah ne zaznaš da gre za nekaj drugega v resnici...

 

IMG-20200520-141022.jpg

IMG-20200520-141036.jpg

 

IMG-20200520-141050.jpg

IMG-20200520-141106.jpg

 

Evo še slikica gudi avta. Dejansko pri sestavljanju in pri vsem občutek kot pri lego kockah. Sem pa v bistvu zdaj opazil, da so kolesa edino boll "labava", ko so gor nataknjena niso tako lepo na točnem mestu kot pri original lego, malenkost migajo. No po pravici nisem šel preverjat original lego, mogoče pa tam tudi migajo pa se nikoli nisem zavzel.

 

IMG-20200520-143106.jpgIMG-20200520-143114.jpgIMG-20200520-143129.jpg

 

 

 

Btw moja mala ma ful rada lego figurice. To da jim hlace pa lase pa te zadeve dol deva in potem drugim gor...

Posledicno to vse okoli lezi in vem da bo kaksne lase/celade/kape pogubila. In mi je skoda ko se je marsikaj se od mene ohranilo.

 

Zato bi ji rad kupil nek set samo s figurami. 

Lahko oz mogice se boljse ce je kitajski, mi vsaj ne bo skoda.

Kolko vem se original v vreckah dobi ps stane en nekje 5 eur? Malo dosti mi je to da bi ji 20 figuric kupil.... 2 sem ji in sem fakin zasel na lotu in dobil dve isti, najbolj bedni, z neko lubenico na glavi namesto las...

Ali pa tudi nima nic pametnega,vsaj ne najdem, ker nocem da so figure vojaki, superheroesi, ali pa z roza glavami. Cisto obicajni city tumenoglavi naj bodo.... Kje bi to dobil nek kompket recimo 20ih?

uredilo bitje The-Saint
Povezava do prispevka
  • 2 mesca kasneje...

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...