Skoči na vsebino

[spooky october] Horror vibes igre


Gost Chenier_

Priporočeni prispevki

Sicer mi v smislu čistega srha in groze med igranjem špili, kjer si neoborožen in se je treba ogibat in igrat skrivalnice s pošastki, ki te OHK-jajo ko pičko, ful bolj pridejo do živega. En tak čisto poseben, prvinski občutek stalne preganjavice in preganjanega plena dobim, ko se v špilih tipa Amnesia, Soma, Outlast, Alien: Isolation itd. po temnih kotičkih in sobicah skrivam pred stvori, ki jim nič ne morem.

 

Na drugi strani so mi survival horror zadeve v stilu Dead Space in RE sicer tudi kul in vzdušne, a se tu samo občasno userjem ob kakem jump scaru, na splošno pa mi oboroženost do zob vedno da določen občutek varnosti oz. nima istega učinka stalne paranoje in bega pred nevarnostjo.

 

Nasploh je horror zelo subjektivna stvar in so me v preteklosti že presenetile izjave drugih po forumih v stilu ''ta X horror špil je krneki, itak pošastim ne moreš nič, pol sploh ni scary, samo počakam, da me ubije, pa reloadam''. Očitno obstaja en segment gamerjev, ki v grozljivem špilu pričakuje combat in ne mara občutka, da pošastim nič ne more - namesto še močnejšega občutka groza (kot v mojem primeru) so potem kvečjemu ziritirani, da ne morejo stvorov nafilat s svincem.

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka

Če lahko ukradem temo in vprašam za en film, ki sem ga gledal v zgodnjem otroštvu, mislim, da ne bo kaj narobe, ali?
 

V bistvu sem bil res še majhen, po moje še niti v OŠ nisem bil, torej gre za dokaj staro zadevo (najmanj 30, 40 let nazaj). Predvajan je bil na SLO kanalu (ker takrat še itak nismo imeli kabelske). V glavnem, v spominu imam, da je bila neka mlada družina, ki je imela v bajti tudi neko starko/babico? Mogoče je bila samo soseda, res se ne spomnim več. In ta babica se mi zdi, da je bila nekaj v hudobnih sferah.. Spomnim se prizora, da je nekdo padel po stopnicah (mislim, da majhen otrok) in da je proti koncu filma foter že skoraj umiral na postelji v stanovanju (morebiti je celo bljuval neko zeleno stvar, skoraj kot v kakšnem Exorcistu). Zaključek se mi zdi, da je bil na strehi hiše (čisto mogoče, da so starko potisnili v padec na ulico). Kaj več pa ne vem, ampak takrat mi je bilo vse skupaj izredno spooky in tega filma še do danes nisem našel. Skoraj prepričan sem, da je iz 60-ih, 70-ih let. Še bolj spooky pa mi je bilo, ker smo tudi mi v familiji imeli eno tako bolj ali manj oddaljeno samsko tetko, ki je meni osebno vzbujala nek srh, seveda kot malemu otroku, čeprav je bila mogoče čisto OK. Nekaj v smislu slabih prerokb/čarovništva..

Edit: Drugače pa: "keep on topic", ker sem res čisto mimogrede vprašal.

 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

 @amnesia Čisto in zelo možno. Sem pogledal trailer. Starka že deluje v pravo smer in (vsaj kolikor se spomnim) tudi kratki povzetek filma.  V spominu imam sicer, da je bila hiša bolj v nekem urbanem mestu, ampak o vsem skupaj bom lahko sodil šele ko pogledam film v celoti. Saj pravim, to sem gledal samo enkrat, res v neki prazgodovini (bilo je na TV in starši so verjetno gledali, jaz pa kukal izza odeje :) ) . Je pa vseeno več kot 90% možnosti, da si mi svetoval pravo zadevo, tako da... tnx! 

Povezava do prispevka
DaCapo reče Dne, 11. 10. 2020 at 12:27:

Ha, jaz sem pa Costume Quest res na veliko igral: 

costume_quest.thumb.jpg.b7ac37024f92187fd9b8c5c4ab09821f.jpg
Predvsem enko, dvojko precej manj. 

Sem si včeraj nasnel tole, malo za sproščanje v brutalno napornem obdobju, ki ga imam trenutno

 

Meni je ful fun, imam kar nasmeh na faci, tnx za priporočilo, nisem poznal igračkice, imel pa sem jo na Steamu, GOG-u in Epic Store, pomoje iz raznih bundlov haha

Povezava do prispevka
Sovica reče Dne, 11. 10. 2020 at 14:32:

Spooky's Jump Scare Mansion

 

SpookyNormal.gif

 

In tole igram, tole pa za real spooks and jumpscares :D. V bistvu mi je mega všeč, ful sem presenečen, da je tako kompetentno narejena igrica. Dejansko kr naprej neki razmišljam o njej in o ontologiji jumpscara. Saj sem že prej slišal za igrico, ampak mi je vedno delovala kr ena bednica in sem scrollal dalje. Sam ni. Zelo kompetentno in premišljeno narejeno. Hudo. 

Povezava do prispevka

Ja, oba AvPja (tudi dvojka iz 2001) sta bila za tiste čase super, čeprav te je blo zares strah le tisto tretjino špila, ko si igral z marincem. Z alienom in predatorjem si bil pa dejansko ti bavbav :devil:

 

Če že gremo dlje nazaj v čas, je meni eden najljubših horror špilov še Clive Barker's Undying (2001), horror FPS na prvem Unreal Enginu s poudarkom na dual-wieldanju pokalic in magičnih moči (malo podobno Bioshocku). Odličen, lovecraftovski horror setting v zgodnjem 20. stoletju (samotna, viktorijanska graščina na oddaljenem irskem otočku, ruševine samostana s katakombami, ostanki starodavnega mesta, lebdeči v peklenski, Hellraiserjevski dimenziji...). 

 

Gameplay je danes sicer lesen in zastarel in liki ter animacije smešno oglati (pač Unreal Engine 1), bi pa vseeno priporočal horror fanom, da probajo. Špil je bil orenk spregledan in pozabljen ter prodajna polomija, bi bil pa ful vesel nadaljevanja ali pa vsaj remaka.

 

Clive Barker's Undying

 

 

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka

Amnesia: The Dark Descent je igra ki je enostavno nisem mogel igrat. Že tako je res neverjetno grozno vzdušje pol se morš pa še skrivat pred pošastmi... Enostavno mi ne sedejo te vrste horror igre v katerih se ne morem branit. Še bolj posran sem bil pa v P.T. demu. 

 

Men zelo dobre horror igre:

-RE7 (edina res grozljiva RE igra zame, pa je sploh nisem igral v VR načinu) 

-Demon souls (Tower of Latria level)

-Evil Within

-Phantasmagoria

-Realms of The Haunting

-System Shock 2

Povezava do prispevka

jz tut nism mogu amnezije

še rushat ne moreš

sam men je tut RE2 bil u izi preveč sam igrat zvečer

pač ne vleče me neki se sploh premaknt k je vse kripi pa vem da bo bad :D

 

sm pa opazu da v druzbi mi je pa RE totalno carski, če ne celo neki najboljšga kar sem izkusil na konzoli v dvoje (yes homo)

 

uredilo bitje Sovica
Povezava do prispevka
Chenier_ reče Dne, 14. 10. 2020 at 8:35:

Sem si včeraj nasnel tole, malo za sproščanje v brutalno napornem obdobju, ki ga imam trenutno

 

Meni je ful fun, imam kar nasmeh na faci, tnx za priporočilo, nisem poznal igračkice, imel pa sem jo na Steamu, GOG-u in Epic Store, pomoje iz raznih bundlov haha


Drug teden bo 2ka free v Epic štacuni

Povezava do prispevka

Tko mal random ontopic horror misel: horror fanom ful priporočam ogled mang od osebe: Junji Ito. Ena bolj fuknjenih zadev, kar sem jih kadarkoli bral, pa naj gre za kratke zgodbe ali daljša dela (doma imam soft cover Uzumaki - res proper stuff). Carksa kombinacija napetosti, groze, fuknjenosti in gnusa. Aja pa tip je po izobrazbi zdravnik, tko da mu grejo razne brutalne mesarske slikice res lepo od rok :D:D

Povezava do prispevka

Amnesia: Rebirth po ocenah kritikov precej kul (zaenkrat meta 84 za PC), a baje v smislu groze ni na nivoju The Dark Descenta, pripovedno pa ne dosega Some. 

 

Bomo vidli, vsekakor bom špilal, mi pa res deluje tko malo olepšan TDD, se pravi deset let stara formula. Še grafično zgleda bolj ubogo, kot bi bil drug (starejši) motor kot Soma. 

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka

meni je po videnem krepko razocaranje, mogoce nekoc nabavim za 5€

 

mar bi naredili igro v vesolju, nek tuj planet, poln groze in ostankov starodavnih civilizacij, ne pa spet neki kamniti zidovi, povegetani s puscavskim peskom

 

po SOMA_i je tole res beden korak (ali deset) nazaj

Povezava do prispevka

Meni je najjača horror igra Outlast 1, kjer jo dodatek Whisleblower preseže. Dvojka je bila veliko razočaranje, ker mi sploh ni bila grozna. Lude verske fanatike danes najdeš vsepovsod in predstavljajo normo interakcije z mimoidočimi.

 

You little pig!

images?q=tbn:ANd9GcS7d8Lnbua_7yINWIsZ6AK

uredilo bitje MaDrung
Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...

malo random offtopica št.2, ampak ajde recimo da mi je odpuščeno ker je epidemija in res ni nič za delat: vsem fanom horrorja ful ful priporočam Netflixov The haunting of Hill house (2018) https://www.imdb.com/title/tt6763664/

 

IMO najboljša tradicionalna horror serija zunaj. Malo bolj šibek, medel začetek, tudi na koncu serije tempo malo popusti (čeprav se lepo zaključi) - ampak vmesni deli oz jedro nadaljevanke je pa ful petarda. Sploh 5. del je hud ko svinja, tko če bo kdo gledal, be ready :D  

 

Če koga zanima, tole so po mojem mnenju horror TV serije, vredne ogleda:

- American Horror Story Season 02 (zelo sick & twisted horror, notri je vse od klasične spooky norišnice in maltratiranja pacientov pa do vesoljcev, sadističnih zdravnikov in brutalnih morilev, ma dejansko je končni miks zelo kul)

- The outsider (whodunnit / triller horror z morilcem otrok v glavni vlogi po podlagi Stephena Kinga, zelo proper roba)

- The haunting of Hill house (zgoraj opisan klasični haunted house horror)

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...