Skoči na vsebino

Oblak vs NAS vs Trde zadeve

Priporočeni prispevki

Synology DS220+ mi je začel vn metat checksum napake

naredim memtest - FAILED, tj. RAM crkno

itak ni več v garanciji, se pozanimam za popravilo, ram prlotan na matično - 200 EUR

haha

zadeva stara komaj 2 leti, koštala 350€

synology never again

• Solzice 1
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka
DaMachk reče Dne, 1. 4. 2023 at 19:43:

pol pa mogoce do 5% sanse da crkne v roku 10 let... V tem casu bos pa verjetno ze hotel vec prostora.

v preteklosti sem mel jaz kar probleme z diski, je crknil dost prej kot v 10 letih. res je sicer, da niso bili za NAS, ampak običen desktop.

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Imate vsi svoje NAS-e na UPS-ih? Kakšen teden nazaj smo ponoči imeli enega izmed redkih izpadov elektrike, včeraj pa sem opazil, da mi je v WD MyCloud Ex2 Ultra NAS-u odletel en disk. Ima Status Bad, kaj več pa nisem raziskoval. Zdaj ali je bil to razlog ali naključje nimam pojma, ne bi pa mogoče škodilo v postroj dodati še kakšen UPS. Če imate prosim za kakšen predlog kaj je OK za domačo uporabo, da NAS ne odleti ravno vsakič. Do zdaj sem se UPS-ov otepal zaradi baterij v stanovanju, da se ne bi kdaj kaj smodilo.

Oba diska v NAS-u imam namen zamenjati in zadevo nadgraditi na malo višjo kapaciteto, ker je to NAS za torrente in dnevne sinhronizacije telefonov itd. Trenutno pa mislim da sta notri neka Seagate 4TB diska, bom videl, ko ju bom vzel vn. Je kdo že delal na WD NAS-ih rebuild RAID 1 na disk z višjo kapaciteto? 

Povezava do prispevka
reaper reče pred 4 urami:

Imate vsi svoje NAS-e na UPS-ih? Kakšen teden nazaj smo ponoči imeli enega izmed redkih izpadov elektrike, včeraj pa sem opazil, da mi je v WD MyCloud Ex2 Ultra NAS-u odletel en disk. Ima Status Bad, kaj več pa nisem raziskoval. Zdaj ali je bil to razlog ali naključje nimam pojma, ne bi pa mogoče škodilo v postroj dodati še kakšen UPS. Če imate prosim za kakšen predlog kaj je OK za domačo uporabo, da NAS ne odleti ravno vsakič. Do zdaj sem se UPS-ov otepal zaradi baterij v stanovanju, da se ne bi kdaj kaj smodilo.

Jz mam svojga ne enem starejsem UPSu, ki je ravno lezal doma.
Ce je to razlog za corruption, ti ne bo nihce vedel za ziher povedat, ziher pa za disk ni fajn da se mid-spin ugasne.

Se splaca vzet kako mal bolj poznano firmo pa skrbet da se redno ocisti ventilator na njem, da je pol manj skrbi za kak samovzig.

Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...

Fantje, imam dilemo, pri kateri bi bil zelo hvaležen pomoči.

Omislil sem si DS923+. Ideja je, da se bo fural kot nek media server, torrenting in backup. Jellyfin, rutorrent in backup sem načeloma pošlihtal, ampak se mi je pojavil problem. Torrent bi valda fural preko VPNja. Pojavi pa se mi problem, ko naštimam VPN kot default gateway, ker mi potem zjebe ves portforwarding. Našel sem tisto opcijo, da omogočiš več sočasnih gatewayjev, ampak sem preveril in mi potem torrent laufa po non-VPN gatewayu, tko da je pointless - ali sem zgrešil kako nastavitev? Ali obstaja kakšna varianta, da se to elegantno reši?

Sem pa totalno nov na tem področju in pogojno tehnološko pismen, tko da res prosim za razlago na nivoju nekega 5 letnika.

EDIT: sprobal sem tudi v kombinaciji z VM, kjer sem na VM postavil rutorrent + vpn, ampak mi slednji očitno še zmeraj popolnoma zjebe porte in torrent nikakor ne pride čez.

Na modemu/routerju so ustrezni porti odprti, tko da tam ni problema.

EDIT: Urejeno, kolikor sem znal. Upload sicer ne laufa nekaj, je pa vzpostavljena komunikacija s trackerjem, da mi ne udari hit'n'run kazni, kar je dovolj :)

uredilo bitje Heraklej
Povezava do prispevka
  • 9 mesecev kasneje...
  • 3 mesece kasneje...

Je tale WD dovolj ok za začetni NAS? Nekaj bi rad imel za nekatere svoje fajle in pa za Plex filme v 4K. Nimam pojma o NAS-ih, ker nikoli nisem mel. Kaj potem to filmi grejo na TV prek Wi-Fi? Potem itak ne bo šlo v 4K ali gre? Mam dostop do Plex serverjev dveh kolegov ampak je res drekasta kakovost filmov in zvoka. Pri enem, ki ima optiko, je vsaj znosno. Drugi pa nima možnosti optike in je kar driska. 

WD NAS

Oziroma kaj je najcenejša varianta, da 4K film spravim na Plex in TV.

uredilo bitje Aktivist Vanč
Povezava do prispevka

Hvala, sem se kasneje odločil po nasvetu kolega, ki ima že svoj server in ga je postavil še enemu drugemu kolegu, da bom nabavil nek rabljen računalnik z i7 procesorjem in mi ga bo on uštimal za Plex z Linuxi in nekim programjem. Je rekel, da je precej bolje za to kar jaz rabim. Tako, da zdaj iščem nek ugoden rabljen comp in bom dokupil samo disk.

https://gist.github.com/rickklaasboer/b5c159833ff2971fccd32296d8ba2260

Povezava do prispevka

Cena je že ok, ampak ne bom dokupoval zadev in skup dajal. Bom našel nekaj sestavljenega s vsem skupaj. Je rekel, da bi komot moral dobiti nekaj na bolhi za 100-150€ kot je našel oni drugi kolega. Saj tudi sem našel, ampak mi je predaleč in bom počakal na neko ponudbo bliže, da se zapeljem po zadevo. Rabim I7 procesor, 8gb rama, 120gb SSD diska in kišto z napajalnikom. To je v grobem...

Povezava do prispevka

če imaš to namen tako delat te vprašam tako. zakaj ne bi dokupil samo prostor, fuknil v kišto, ki jo imaš za gaming in tam lavfal plex server, ko katerega potem dostopaš preko TVja itd..?

mislm, sej telovadba z dockerjem je že fajn, sam glede na to da se ti niti svoje kište ne da sestavljat v ta namen ampak se boš zanašal na nekoga drugega, da bo vedno tam ko se inevitably docker zbomba... :D

less then ideal, recimo

Povezava do prispevka
TrippinBalls reče pred 28 minutami:

če imaš to namen tako delat te vprašam tako. zakaj ne bi dokupil samo prostor, fuknil v kišto, ki jo imaš za gaming in tam lavfal plex server, ko katerega potem dostopaš preko TVja itd..?

mislm, sej telovadba z dockerjem je že fajn, sam glede na to da se ti niti svoje kište ne da sestavljat v ta namen ampak se boš zanašal na nekoga drugega, da bo vedno tam ko se inevitably docker zbomba... :D

less then ideal, recimo

Idealno itak ni, če si lolek kot jaz glede tega :D Jaz še doma z diska, ki ga imam nisem vedel spravit filma na Plex. Gledam YouTube "+ Library"... Well, jaz tega gumba nimam. Vidim v Plex samo 2 serverja od kolegov, ki imam dostop in to je to. Vprašam na forumu kako je z NAS, nič... Kličem tega računalničarja, ki je postavil server temu drugemu loleku (kot sem jaz) in pravi naj ne kupujem NAS, ker je predrago in brezveze pa prešvoh, naj raje kupim en rabljen komp z i7 in 8gb rama, ostalo nima veze... Pa mi on vse zrihta in bo delalo par krat bolje kot kupljen NAS. Tu pa se moja zgodba konča :) Nisem nabavil še nič, ker čakam en primeren komp v bližini nekje, da se zapeljem po njega in dam temu, da mi posname gor kar rabim. Gor ne bo nobenih občutljivih informacij tak, da me boli kurac, ko/če crkne. Pomembne osebne datoteke imam v one drive, na gogole drive in enem prenosnem disku. 

Fajn pa se mi je zdelo, ko rečem temu frendu na piru, da bi gledal en film, on rukne na mobitelu in pridem domov pa je film na Plex. Edini problem je, da je zaradi njegove slabe povezave ta film pri meni v slabi kvaliteti in bi tu pa tam vseeno kakega pogledal MKV 4K all inclusive. 

uredilo bitje Aktivist Vanč
Povezava do prispevka

Pri 4k moraš pazit, ker če ni v pravem formatu, ti bo plex transcode-al, in če nimaš dost močnga proca / grafe, bo kar negledljivo.

Drugače predlagam windows server 2022, vse gor rukneš kot service ne docker, in si olajšaš življenje. Linux je kul za zanesnjake, preko windows serverja boš pa sam zrihtal znotraj 1h.

Povezava do prispevka
Douchebag reče pred 2 minutama:

Pri 4k moraš pazit, ker če ni v pravem formatu, ti bo plex transcode-al, in če nimaš dost močnga proca / grafe, bo kar negledljivo.

Drugače predlagam windows server 2022, vse gor rukneš kot service ne docker, in si olajšaš življenje. Linux je kul za zanesnjake, preko windows serverja boš pa sam zrihtal znotraj 1h.

Grafa je tudi pomembna? Meni je on rekel (in na Plex strani tudi piše tako), da je pomemben samo procesor in naj bo za 4K i7 in ne i5 recimo... okrog grafe pa nimajo nič napisano na svoji strani.

Povezava do prispevka
Aktivist Vanč reče Dne, 16. 8. 2024 at 12:57:

Cena je že ok, ampak ne bom dokupoval zadev in skup dajal. Bom našel nekaj sestavljenega s vsem skupaj. Je rekel, da bi komot moral dobiti nekaj na bolhi za 100-150€ kot je našel oni drugi kolega. Saj tudi sem našel, ampak mi je predaleč in bom počakal na neko ponudbo bliže, da se zapeljem po zadevo. Rabim I7 procesor, 8gb rama, 120gb SSD diska in kišto z napajalnikom. To je v grobem...

Vzames to :D

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...