Skoči na vsebino

[uradno] Gostilna pri Konjzolcu

Priporočeni prispevki

Ej popoldanski SP-jerji, dajte mi nekaj pomagat. Žena ima popoldanca. Jaz ga že nekaj časa sproti odpiram in zapiram, glede na večji projekt, ali pa čizam z izdajanjem računov na njeno firmo. A se da to kako urediti legalno, pač kakšno delo v družini (a ni tak mehanizem nekoč obstajal)? Največji problem so stvari, ki jih izrecno jaz opravim. Sva že delala, da sem jaz napisal članek in bil podpisan, pa smo račun izstavili na njen SP, ampak sem vedno malo nervozen, da bo šel to nekdo raziskovat in bodo me po prstih. A se da kako urediti, da imava dva zakonca, 40h zaposlena, en popoldanski SP in grejo lahko vsi najini računi nanj? Kaj je sploh ta mehanizem "pomoči družinskega člana" kao neka brezplačna pomoč družine, ki jo lahko pri delu izkoristiš? Probam zgooglat, pa ne najdem 100 % informacije. Delava pa enake stvari, tako da ne bi rabil nobene dejavnosti dajat zraven na SP, pač dejansko bi od zunaj lahko legitimno zgledalo kot pomoč družinskega člana. Pač ta popoldanski SP je postal tok drag, da če obstaja opcija enega, bi se kar tega držal :hmm: 

Povezava do prispevka
Hernire reče pred 19 minutami:

Ej popoldanski SP-jerji, dajte mi nekaj pomagat. Žena ima popoldanca. Jaz ga že nekaj časa sproti odpiram in zapiram, glede na večji projekt, ali pa čizam z izdajanjem računov na njeno firmo. A se da to kako urediti legalno, pač kakšno delo v družini (a ni tak mehanizem nekoč obstajal)? Največji problem so stvari, ki jih izrecno jaz opravim. Sva že delala, da sem jaz napisal članek in bil podpisan, pa smo račun izstavili na njen SP, ampak sem vedno malo nervozen, da bo šel to nekdo raziskovat in bodo me po prstih. A se da kako urediti, da imava dva zakonca, 40h zaposlena, en popoldanski SP in grejo lahko vsi najini računi nanj? Kaj je sploh ta mehanizem "pomoči družinskega člana" kao neka brezplačna pomoč družine, ki jo lahko pri delu izkoristiš? Probam zgooglat, pa ne najdem 100 % informacije. Delava pa enake stvari, tako da ne bi rabil nobene dejavnosti dajat zraven na SP, pač dejansko bi od zunaj lahko legitimno zgledalo kot pomoč družinskega člana. Pač ta popoldanski SP je postal tok drag, da če obstaja opcija enega, bi se kar tega držal :hmm: 

itak da je, čisto legit

Navedek

Uredbo kratkotrajnih del uzakonja Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Zakon ne razlikuje med različnimi oblikami zavarovanja samostojnih podjetnikov, kar pomeni, da se kratkotrajno delo družinskega člana lahko opravlja tudi pri popoldanskem s. p.

Navedek

Pomoč družinskih članov v podjetju je omogočena preko instituta kratkotrajnega dela. Gre za brezplačno opravljanje dela v mikrodružbi ali zavodu z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi, kadar ga opravljajo:

zakonec, zunajzakonski partner, partner v registrirani istospolni skupnostni lastnika ali solastnika podjetja, zavoda ali samozaposlene osebe,

Navedek

Pri kratkotrajnem delu je bistveno, da delodajalec osebam za pomoč in delo, ki ga opravijo, ne sme nuditi plačila. Delodajalec pa delavcu sicer lahko povrne stroške prevoza na in z dela in prehrane med delom.

Pomoč družinskih članov je tudi časovno omejena. Delavec lahko mesečno s kratkotrajnim delom namreč opravi največ 40 delovnih ur.

also, pazi

Navedek

Prijava v zavarovanje
Oseba, ki bo opravljala kratkotrajno delo, mora biti zavarovana za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Delodajalec mora na ZZZS ali preko SPOT točke oddati izpolnjen obrazec M12 in plačati prispevek za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Pavšalni prispevek za leto 2018 znaša 4,86 evrov in se plačuje mesečno.

torej pod črto - rabiš se zavarovat, kar je drobiž, tojto

Povezava do prispevka

Lahko odpres tudi drustvo. Do dolocenega prometa nis davcni zavezanec in ne bo problemov.. ampak rabis 3 druzbenike

Lahko pa odpres doo, samo rabis zacetni kapital 7500 cca... ce je en lastnik in drugi direktor, ne rabi bit zaposlenih in nimas stroskov, razen racunovodstvo, podobno kot pri drustvu.. 

Pol za si izplacevat ven denar imas vec nacinov.. to ti najbolje svetujejo na kaksnem racunovodskem servisu.. naceloma je najboljse s stroski, potni, dnevnice.. sam ce prevec nabijas, te znajo preverjat

https://accbox.net/kako-pridemo-do-denarja-iz-d-o-o-v-kolikor-ni-nobenega-zaposlenega/

Ne vem glej.. itak za karkoli rabis eacunovodstvo, oni to obvladajo in ti lahko najbolj strokovno svetujejo kaj je najboljse

Ma pomoje najboljse ti je drustvo..ti zena in dobis se enega  tam na racunvodstvu ti naredijo statu, odpres.. izstavljas racune na drusrvo.. pol za pobrat ven denar si nabijas potne stroske, da si moral v Berlin na neko izobrazevanje whateve pac... 

1x mi je racunovodkinja rekla da sem sel cez normo in da je brezveze, da placam davek in naj si nabijem potne stroske, pa sem napisal dnevnice in potne, da sem vsak teden moral iz kopra v palermo po neke zaloge.. in sem pobral ven par jurijev pa ni blo panike... dokler nisi velika riba ali te kdo prijavi ne kontrolirajo racunov, ce mas res racune za vse ali ne

Pac stroski niso obdavceni.. pa tud posojila niso, lahko si das posojilo, sam pol ga mores vrnit z obrestmi, ko zapres in poberes vn denar al pa ne ce te nihce ne terja.. pa ce rabis racunalnik tv kao za drustvo, se tudi amortiziral po par letih

Sam pri drustvu se par let po zaprrju si isebno odgovoren, podbno kot sp, tako da si se malo na trnih pol, pri dooju pa ne..ko ti enkrat sodisce zapre doo je to to oz pri doo, ce se das sam za stecajnega upravitelja po hitrem postopki, je pol stecajni upravitelj se odgovoren za nek delez nekk casa

uredilo bitje bigboss82
Povezava do prispevka

računovodje znajo biti precej konzervativni, nenazadnje mislim da so celo zakonsko soodgovorni za vse čize, ki jih ti spuščaš :D  Ti dejansko zna zabiti računovodja, da ti ne sme odgovoriti na vprašanje oziroma da ga takih stvari v bodoče ne sprašuješ, kadar oceni, da sprašuješ preveč mejna vprašanja. Kakšen nasvet o potnih stroških ti še upajo dati, mogoče še celo kakšen predlog za nakup električnega avtomobila na podjetje tudi še zna pasti, to je pa počasi to.

Mam znanca milijonarja in mega čizerja, ki absolutno prisega na davčne svetovalce. Kao dober odvetnik in doberdavčni svetovalec sta a must u lajfu :D Jaz tok keša nimam, da bi ga rabil, ampak baje so oni pravi naslov, kadar želiš orenk spumpati keš. To so pa potem verjetno razni čizi s fiktivnimi podjetji, sedeži na Bahamih, Odprite podjetje v Bosni!!! in podobne carske zadeve :D 

Povezava do prispevka

Kaj pa ta mega chesse gospe Zidar Klemenčič. Vzameš kredit in posodiš milijon evrov nekemu random podjetju v Luxemburgu za katerega lastništvo ni znano, še celo lastno bajto zastaviš za to posojilo:D

Potem dobiš pri nekem res dobrem nepremičninskem poslu z državo milijon evrov provizije za uspešno spisano pogodbo na štirih straneh, in o la la, letos moja odvetniška družba pa letos nima dobička, ker smo tale milijonček tako porabili za vrnitev kreditov banki:D Prišparaš 200k davka na dobiček ko keks:D

Povezava do prispevka

Jaz se po drugi strani letos eno stvar naredil za državo po uradni poti preko avtorske pogodbe za 10k. Sem si mel roke o mastnih zaslužkih, potem pa prvo je padel v teh 10k DDV za 22%, potem pa še davek na avtorsko pogodbo in na koncu še moja dohodnina. Na koncu sem dobil za vse skupaj 2500 evrov neto, od tega delal pri eni zadevi, kjer se je momcem, ki sem jim pomagal šlo za par milijonov evrov:D:D Prašič je dejansko pri 10k pobral 7.5k davščin:cry:

V Sloveniji je poštenjak = siromak :(

uredilo bitje Feget
Povezava do prispevka
Feget reče Pravkar:

Jaz se po drugi strani letos eno stvar naredil za državo po uradni poti preko avtorske pogodbe za 10k. Sem si mel roke o mastnih zaslužkih, potem pa prvo je padel v teh 10k DDV za 22%, potem pa še davek na avtorsko pogodbo in na koncu še moja dohodnina. Na koncu sem dobil za vse skupaj 2500 evrov neto, od tega delal pri eni zadevi, kjer se je momcem, ki sem jim pomagal šlo za par milijonov evrov:D:D

Avtorske pogodbe = smert 

Povezava do prispevka
bigboss82 reče pred 30 minutami:

Lahko odpres tudi drustvo. Do dolocenega prometa nis davcni zavezanec in ne bo problemov.. ampak rabis 3 druzbenike

Lahko pa odpres doo, samo rabis zacetni kapital 7500 cca... ce je en lastnik in drugi direktor, ne rabi bit zaposlenih in nimas stroskov, razen racunovodstvo, podobno kot pri drustvu.. 

Pol za si izplacevat ven denar imas vec nacinov.. to ti najbolje svetujejo na kaksnem racunovodskem servisu.. naceloma je najboljse s stroski, potni, dnevnice.. sam ce prevec nabijas, te znajo preverjat

https://accbox.net/kako-pridemo-do-denarja-iz-d-o-o-v-kolikor-ni-nobenega-zaposlenega/

Ne vem glej.. itak za karkoli rabis eacunovodstvo, oni to obvladajo in ti lahko najbolj strokovno svetujejo kaj je najboljse

Ma pomoje najboljse ti je drustvo..ti zena in dobis se enega  tam na racunvodstvu ti naredijo statu, odpres.. izstavljas racune na drusrvo.. pol za pobrat ven denar si nabijas potne stroske, da si moral v Berlin na neko izobrazevanje whateve pac... 

1x mi je racunovodkinja rekla da sem sel cez normo in da je brezveze, da placam davek in naj si nabijem potne stroske, pa sem napisal dnevnice in potne, da sem vsak teden moral iz kopra v palermo po neke zaloge.. in sem pobral ven par jurijev pa ni blo panike... dokler nisi velika riba ali te kdo prijavi ne kontrolirajo racunov, ce mas res racune za vse ali ne

Pac stroski niso obdavceni.. pa tud posojila niso, lahko si das posojilo, sam pol ga mores vrnit z obrestmi, ko zapres in poberes vn denar.. pa ce rabis racunalnik tv kao za drustvo, se tudi amortiziral po par letih

Fora je, da midva sva oba full time zaposlena, ampak delava še stvari zraven. Gre za podobno naravo stvari (pisanje, urejanje knjig, festivali in dogodki, članstvo v komisijah itd.)

On in off sva bila na popoldancih, ko je pač prišel večji projekt. Zdaj bi imela en full time popoldanski SP, torej brez zapiranja in odpiranja, ampak ne bi imela dveh, ker pač, dvojni stroški itd., not a fan skratka

Drugače me BK, ljudje ti izstavijo račun in ne komplicirajo, problem je nastal, če je šlo npr. za članstvo v neki komisiji, kjer sem pač zastopal komisijo kot ĆAMIR, račun pa je lahko izdala samo žena SP in ene parkrat so mi negodovali

Rad bi pač imel neki, da jim rečem "delam kot pomoč družinskemu članu" al neki, da ne rabim gledat nekih obsojajočih lookov "ja tokrat še naredimo tako, samo vedno pa ne bo šlo" 

Povezava do prispevka
Hernire reče pred 12 minutami:

Fora je, da midva sva oba full time zaposlena, ampak delava še stvari zraven. Gre za podobno naravo stvari (pisanje, urejanje knjig, festivali in dogodki, članstvo v komisijah itd.)

On in off sva bila na popoldancih, ko je pač prišel večji projekt. Zdaj bi imela en full time popoldanski SP, torej brez zapiranja in odpiranja, ampak ne bi imela dveh, ker pač, dvojni stroški itd., not a fan skratka

Drugače me BK, ljudje ti izstavijo račun in ne komplicirajo, problem je nastal, če je šlo npr. za članstvo v neki komisiji, kjer sem pač zastopal komisijo kot ĆAMIR, račun pa je lahko izdala samo žena SP in ene parkrat so mi negodovali

Rad bi pač imel neki, da jim rečem "delam kot pomoč družinskemu članu" al neki, da ne rabim gledat nekih obsojajočih lookov "ja tokrat še naredimo tako, samo vedno pa ne bo šlo" 

Ja sej moja mama je tudi delala pa je imela drustvo in prodajala neks dodatke.. sej gre samo dejavnost mores imet pravo... ful folka ima tako drustva

Sam kupujes na drustvo kar je v sklopu dejavnosti in potne stroske sproti, da se ti ne nabere pol na koncu komeni..to folk dela pac

Pa se racunalnke glej graficne kartice lahko dobis bolj poceni brez davka... itak racunalnike rabis pri vsaki dejavnosti.. kurc ce mas gor dovolj kesa si kupis se avto na drustvo 

Al pa ne vem, hoces kupit nov PC, das posojilo drustvu, ce ni gor dovolj kesa, kupis na drustvo.. pc se itak amortizira z leti in drustvoima do tebe dolg, ki si ga pol vrnes kot vracilo posojila z obrestmj, ki ni obdavceno..dobro obresti mogoce so malo

Peljes zeno na poslovno kosilo potovanje, ki je kao v sklopu dejavnosti... v glavnem dokler gre za majhne zneske ni panike, problem je ko mas tolko dnarja, da ne ves kako bi ga porabil oz prikril stroske

uredilo bitje bigboss82
Povezava do prispevka
Feget reče pred 14 minutami:

Jaz se po drugi strani letos eno stvar naredil za državo po uradni poti preko avtorske pogodbe za 10k. Sem si mel roke o mastnih zaslužkih, potem pa prvo je padel v teh 10k DDV za 22%, potem pa še davek na avtorsko pogodbo in na koncu še moja dohodnina. Na koncu sem dobil za vse skupaj 2500 evrov neto, od tega delal pri eni zadevi, kjer se je momcem, ki sem jim pomagal šlo za par milijonov evrov:D:D Prašič je dejansko pri 10k pobral 7.5k davščin:cry:

Ma ja sej to je kurac, ker pol ti pade vse v vodo in se ne čutiš več dolžnega bit pošten, ker vidiš da se raztopi sam koncept "kraje" v takem izrazito nemoralnem politično-ekonomskem okolju. Jaz bi rad, da gre to do konca in se naredi en hard reset oz. ne vem kaj drugega bi nas lahko rešlo. Dokler bo šlo tko naprej ne bo noben pri koritu reku "ok zdej pa dovolj, res smo pretiravali".

Povezava do prispevka
Vse_je_najslabse reče pred 5 minutami:

Ma ja sej to je kurac, ker pol ti pade vse v vodo in se ne čutiš več dolžnega bit pošten, ker vidiš da se raztopi sam koncept "kraje" v takem izrazito nemoralnem politično-ekonomskem okolju. Jaz bi rad, da gre to do konca in se naredi en hard reset oz. ne vem kaj drugega bi nas lahko rešlo. Dokler bo šlo tko naprej ne bo noben pri koritu reku "ok zdej pa dovolj, res smo pretiravali".

In kaj mislis ti, da ko bo reset bodo vsi placevali isto dosti davkov al vsi isto malo davkov? to samo na zacetku seveda, dokler se ne ponovno izjalovi vse skupaj

Povezava do prispevka
bigboss82 reče pred 20 minutami:

Ja sej moja mama je tudi delala pa je imela drustvo in prodajala neks dodatke.. sej gre samo dejavnost mores imet pravo... ful folka ima tako drustva

Sam kupujes na drustvo kar je v sklopu dejavnosti in potne stroske sproti, da se ti ne nabere pol na koncu komeni..to folk dela pac

Pa se racunalnke glej graficne kartice lahko dobis bolj poceni brez davka... itak racunalnike rabis pri vsaki dejavnosti.. kurc ce mas gor dovolj kesa si kupis se avto na drustvo 

Al pa ne vem, hoces kupit nov PC, das posojilo drustvu, ce ni gor dovolj kesa, kupis na drustvo.. pc se itak amortizira z leti in drustvoima do tebe dolg, ki si ga pol vrnes kot vracilo posojila z obrestmj, ki ni obdavceno..dobro obresti mogoce so malo

Peljes zeno na poslovno kosilo potovanje, ki je kao v sklopu dejavnosti... v glavnem dokler gre za majhne zneske ni panike, problem je ko mas tolko dnarja, da ne ves kako bi ga porabil oz prikril stroske

Društvo kupuje brez davka opremo (računalnike, printerje...)?

Povezava do prispevka
Aktivist Vanč reče pred 19 minutami:

Društvo kupuje brez davka opremo (računalnike, printerje...)?

Ja ce si davcni zavezanec, da imas prometa nad 40k (ne vem tocno) postanes avtomaticno.. lahko pa tudi sam zaprosis, da hoces bit, dobis dobis davcno st VAT SI12345678, prej imas davcno brez SI in to je to..

sam pol je malo strozji rezim logicno, nad doloceno vsoto placujes davek na dohodek ipd, ampak ni neke panike ce ne pretiravas..

pac to ni pridobitna dejavnost, tako da dokler pokricas dobicke s stroski je ql.. za te majhne vsoze je ql, ker so stroski... ma pol ko 1x zacnes sluzit dobro ni vec tolko ql

uredilo bitje bigboss82
Povezava do prispevka
bigboss82 reče pred 4 minutami:

Ja ce si davcni zavezanec, da imas prometa nad 40k (ne vem tocno) postanes avtomaticno.. lahko pa tudi sam zaprosis, da hoces bit, dobis dobis davcno st VAT SI12345678 in to je to.. sam pol je malo strozji rezim logicno, ampak ni neke panike ce ne pretiravas

50k je točna cifra :D

Povezava do prispevka
bigboss82 reče pred 9 minutami:

Ja ce si davcni zavezanec, da imas prometa nad 40k (ne vem tocno) postanes avtomaticno.. lahko pa tudi sam zaprosis, da hoces bit, dobis dobis davcno st VAT SI12345678, prej imas davcno brez SI in to je to..

Ja, to itak. Ampak to mora biti orenk zadeva, ne pa jaz s kolegi nekaj odprem za štos. Da bi bili davčni zavezanci... :)

To niso pol več mali zneski, ki jih omenjaš v nadaljevanju. 

uredilo bitje Aktivist Vanč
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Ustvari novo...