Skoči na vsebino

Bralniki, aplikacije in e-knjige na splošno


DaCapo

Priporočeni prispevki

Mislim, da ne bi bilo slabo imeti namenske teme, kjer bi tekla kakšna debata o e-bralnikih, pa tudi o raznih aplikacijah za branje, ki si jih naložimo na razne naprave (npr. tablice). Sem seveda spadajo tudi kakšni dobri spletni naslovi za nakup / izposojo e-knjig.

Jaz sem sicer do nedavnega prisegal na klasiko. Pač tisto, da papir držiš v rokah, listaš, vonjaš … Res pa je tudi, da e-bralnik kupujem že kar nekaj časa, ampak si vedno nekako premislim, oz. dejansko tudi nikoli ne vem, kaj točno bi nabavil. Predlogi so seveda dobrodošli, ker zadev načeloma ne poznam najbolje. Kindle? Tisti Slo Biblos bralnik (trenutno 145 €), ki nikjer ni bil najbolje ocenjen? Kaj tretjega?

Me je pa v štartu karantenske izolacije zadeva pripeljala tako daleč, da sem si na iPad naložil aplikaciji Biblos in Kindle. Obe zadevi lepo delujeta, Kindle je tako ali tako top, za izposojo v SLO knjižnicah pa mislim, da je edino Biblos, tako da tukaj nisem mogel kaj dosti. Mimogrede, ko sem aktiviral Kindle sem dobil ta e-mail, ob katerem sem se celo nasmehnil: 
kindle.jpg.2158023feb60e7992f910dca93ab82dd.jpg

Skratka, razpišite se. Kje berete e-knjige, tako tehnično kot softversko, kaj se trenutno priporoča, kje so kakšne težave, kje so plusi in minusi, dodajte kak seznam e-knjigarn itd. 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Eko mislim da sem že v starem forumu neki post-al ampak bom še tu. Kaj jaz uporabljam če komu pride prav... :P

 

Na PC-ju je dobro imeti za nalganje na bralnik:

Calibre - za ureditev svoje elektronke knjižnice in konvertiranje med formati, če si lastite bralnik, ki bere samo določene formate
KindleComicConverter (aka kcc) - če betere mange ali stripe na ne-androidnih bralnikih nepogrešljiv za procesiranje arhivov v mobi/epub s tem da ima že prednastavljene nastavitve za vse znane bralnike skoraj in ti obreže in skalira tako da je čim manj belih robov in optimalna slika

 

Ostalo (predvsem za andoid bralnike):
Koreader - nič posebnega, če en app za branje knjig je pa kul za branje stripov/mang na android bralnikih (cbz), kjer drugi 3th party app-i ponavadi ne podpirajo osveževanje cele strani (in včasih ostane kakšna senca) kar pa koreader za veliko večino modelov podpira v nastavitvah in pa lahko ti obreže bele robove slik...
Calibre Companion - folder s knjižnico iz zgornjega Calibre programa na PC-ju lahko synca-aš na cloud (Dropbox) in imaš do svojih knjig pregleden dostop prek tega programa kjerkoli in kadarkoli.
Tachiyomi - bere lokalni katalog mang/stripov v cbz ali možnost prenosa mang prek katalogov online strani. Integrira se tudi z določenimi stranmi, kjer lahko trackaš svoj napredek. Predvsem orentirano na mange. V nastavitvah podpira tudi prilagoditve in pametno obrezovanje slike.

 

Bralniki, ki sem jih preizkusil do zdaj in mnenje
Paperwhite Kindle - zelo tekoč in odziven software. Odlična baterija in cena. Malo je drugih funkcionalnosti izven tega kar se ne tiče izrecno navadnega branja.
Kobo Aura One/Forma - malo slabši/manj odziven software in baterija. Mi je pa Kobo nekako vseeno malo bolj pri srcu kot Kindle (ekran in lučka je zlo kul). Mogoče zato, ker nisem imel nikoli nobenega visokorazrednega Kindla možnost uporabljat. :D
Boyue Alita - dobro: android OS, velikost in SD reža kjer lahko vstaviš notri 500GB karico za stripe in mange lol! :ododava:, slabost: BATERIJA in sporadični update-i (drugače verjetno najboljša budget varianta android bralnika trenutno bi bil verjetno Boyue Mars prek aliexpressa, kolikor sem spremljal lahko me pa kdo popravi, če obstaja kakšna boljša varianta...)

 

Spletne strani:
goodreads.com - book/social page; menim da ima daleč najboljši book community in je defacto stran, ko iščeš kakršne koli informacije o knjiga + povežeš se z enimi parimi, ki imajo podoben okus in si vedno na tekočem z novimi releasi in podobno. Amazon je pred časom kupil to stran in je na Kindlih že po defaultu integrirana.

 

Btw, končno so začeli baje izdelovati barvne bralnike. Sicer je resolucija in število barv bolj bogo oziroma ne kaj dosti boljše kot desetletje nazaj, ko so bili večina taki bralniki na voljo samo kot primerki tehnologije...

 

 

uredilo bitje Merithyn
  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Prisegal na Kindle Paperwhite, gonil par let, odkar ne morem več nalagati knjig z Biblosa, se mi praši. Če kdo kupi, rade volje prodam.

 

Trenutno isto gonim kar iPad, ni isto, ampak za silo bo. Bi pa rad kakšnega Kobota stestiral ob priliki, nekih čang-šlangov mi ni kupovati.

Povezava do prispevka

kobo bralec tukaj. čeprav občutim nekaj krivde zaradi zavračanja starih knjig, je bralnik pač zakon. predvsem udobje med branjem, ker lahko v vseh možnih pozicijah bereš z eno roko, tega se res navadiš. totalno nelogično se mi zdi, da bi moral v roki držat neko 500 stransko knjigo, pa ne samo držat, še tiščat strani narazen ker gre verjetno za neko ceneno mehko vezavo, ki se je še normalno odpret ne da. zdj je to slišat nekoliko banalno, amapak vseeno glavna stvar, ki jo opazim ko kdaj v roke primem kaj papirnatega.

Povezava do prispevka
Hosta reče pred 6 minutami:

kobo bralec tukaj. čeprav občutim nekaj krivde zaradi zavračanja starih knjig, je bralnik pač zakon. predvsem udobje med branjem, ker lahko v vseh možnih pozicijah bereš z eno roko, tega se res navadiš. totalno nelogično se mi zdi, da bi moral v roki držat neko 500 stransko knjigo, pa ne samo držat, še tiščat strani narazen ker gre verjetno za neko ceneno mehko vezavo, ki se je še normalno odpret ne da. zdj je to slišat nekoliko banalno, amapak vseeno glavna stvar, ki jo opazim ko kdaj v roke primem kaj papirnatega.

Haha dober point to sem tudi jaz že čisto pozabil odkar ne berem papirnatih knjig. Ful sem mogel tiščati, ko sem kak debel cheap mass paperback z cheap vezavo nabavil ja, ala Wheel of Time bukle tam za čase srednje šole in je mela vsaka bukva tm 1000 strani ponavadi. Pa včasih je bilo to naročanje iz tujine ful počasno. No ja saj še zdaj iz Bookdepository-a ne pride tako kmalu... :D


Pa men je na readerju ful dober ta timer, ko ti piše time remaining in book/chapter. Da spodaj vedno vidim aha imam 5h left in book... :D

Povezava do prispevka

al pa ko ležiš na boku pa je levo stran kul brat, desno stran morš pa knjigo v zraku držat.. fakof s tem :D

 

evo, pogrešam pa pri kobotu kakšno bolj zanimivo statistiko. v bistvu lahko samo za knjigo, ki jo trenutno bereš pogledaš celoten čas branja in povprečen čas branja. verjetno ni ne vem kako zahtevno softversko omogočit še statistiko za vse knjige, pa primerjavo med knjigami.. ne vem, recimo katero knjigo sem najhitreje bral, al pa najbolj zavzeto, pa tudi kdaj sem jo bral in podobno. še kakšen graf ali dva pa je še tak ljubitelj statistike potešen.

Povezava do prispevka

Prejšnji teden nabavil Kindle.

Not impressed.  Dobro je za številne pdfje knjig, ki niso več v tisku, ampak kot filing pri branju je pa precej bogo proti dejanski knjigi. Večino pdfjev lepo pretvori v whatever kindlov pač format.

Povezava do prispevka
Hosta reče pred 16 urami:

jap, biblos laufa. včasih mal buggy pri nalaganju, ampak all in all vredno.

To buggy Biblos nalaganje poznam že iz iOS appa. Sicer res občasno, ampak ravno dovolj, da mi je moteče. Po navadi izklopim in ponovno vklopim app (v par poskusih potem deluje. Najbolj pa pomaga, da pač restartam komplet iPad. Mi je pa zanimivo, ker mi izposojene knjige ostanejo v Library tudi še par dni po preteku roka izposoje. Dejansko je nek bug ali nekaj. Tudi če na spletni strani Biblosa (na PC-ju) kliknem Vrni, mi na iPadu knjiga še vedno ostane. Neke zbirke nimam namena delat, zato jo pač ročno "deletam". :)

Povezava do prispevka

Jaz bi pa rad eno tablico namesto e-readerja. Sicer imam izkušnje z več modeli Kindla in Kobota (imamo doma nov model Kindla), ampak bi raje tablico, da lahko na dopustu 2x na leto pogledam še kakšen Netflix/torrent film. Sedaj berem na Galaxy Tab 10.1 in je prestar, preokoren in nasploh dela slabo. Razmišljal sem mogoče na kakšen Kindle Fire 6 HD...budget do 130€ recimo. Ne bi rad skesil mucho dinarja za tablico, ker se mi zdi bedarija. Ima kdo kako idejo?

Berem na tablici že 7 let, pa vseeno na zdravniškem pregledu na testu za vid vidim skorajda perfektno, tudi tiste ta najbolj manjše spodnje črke/ure ali koj k so...

Povezava do prispevka

Moje mnenje glede tablic:
Jaz sem pristal na iPad 6 128 GB (kar sicer ni v tvojem budgetu) in nimam ene slabe kritike. To izpostavljam samo zato, ker želim povedati, da je boljše (seveda enkrat na n-let) skeširati več in imaš potem dalj časa mir in pač neko kvaliteto. Namreč, pred tem sem imel (oz. smo imeli, ker je tudi sine uporabnik) kar nekaj tablic v rangu 100 do 160 €, pa se nobena ni obnesla. Ali je bila slaba odzivnost, ali je po enem letu enostavno odpovedala, ali je bil slab ekran, baterija, slab wifi sprejemnik, ni da ni …  Saj se je dalo kaj gledati (seveda tudi brati), ampak vse je bilo dokaj okorno in kot sem že rekel: zadeve so hitro odpovedale. Če zdaj pogledam za nazaj, sem za te cenejše tablice porabil več, kot pa za trenutnega Appla. Je pa tudi res, da Kindla kot tablice sploh ne poznam. Mogoče je čisto OK zadeva. Čeprav me malenkost skrbi morebitna "omejenost" (Kindle = Amazon, če razumeš). Bo že znal še kdo drug kaj več povedati / priporočati. To je samo neko moje mnenje/razmišljanje.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Jest bom popizdu k Biblos ne podpira Kindla oz. obratno. Na iPadu mi ne sede brat sploh. 

 

Drugače mam tavelikega Kindla prve generacije in se ga uporabljal predvsem za branje stripov in strokovne literature. Od leposlovja sem gor prebral Dune, ki sem ga najprej probal ravno na iPadu pa mi ni dišalo.

Povezava do prispevka
wowowow reče pred 2 urama:

Jaz bi pa rad eno tablico namesto e-readerja. Sicer imam izkušnje z več modeli Kindla in Kobota (imamo doma nov model Kindla), ampak bi raje tablico, da lahko na dopustu 2x na leto pogledam še kakšen Netflix/torrent film. Sedaj berem na Galaxy Tab 10.1 in je prestar, preokoren in nasploh dela slabo. Razmišljal sem mogoče na kakšen Kindle Fire 6 HD...budget do 130€ recimo. Ne bi rad skesil mucho dinarja za tablico, ker se mi zdi bedarija. Ima kdo kako idejo?

Berem na tablici že 7 let, pa vseeno na zdravniškem pregledu na testu za vid vidim skorajda perfektno, tudi tiste ta najbolj manjše spodnje črke/ure ali koj k so...

 

 

Jst mam cel asortiman kindle izdelkov (predvsem ker so cheap), več fire HD tablic, vse readerje pomoje od 1gen kindla naprej (mislim da sm sicer enga paperwhita spustu). Tablice so junk, pa sideloadad moraš google store, tko da to kr pozab. Tablce so kul, ker so ko so razne amazon akcije res svinsko pocen (v rangu 40 eur). Drugač jih ne priporočam, razen če si res na hudem budgetu. Izdelava tablic je drugač proper.

 

Glede readerjev je tko, imo če boste karkoli kupoval original (kot jst), pol itak kobo ni izbira, ker je njegov ekosistem in store totalno brezvezen, ne bi jim dal niti kinte tbh. Kindle ma app za vse kurčeve naprave in na vseh lahko svojo vsebino seamlessly naprej bereš. Pol maš res hude service kot so kindle unlimited in first reads. Uglavnem sploh ni za razmišlat.

 

Ubistvu je kobo v prav vseh postavkah en kurac, povsod je mal slabši od Kindlov, slabši UI, fonti, edino kobo forma je kul, ker je 8". To trenutno kindle nima u ponudbi, carski za razne stripe ipd.

 

Če rabš predvsem biblos pol itak ni fore in nabavš kobo, če ne pa pač nabavš kindle ker je najbolj cheap pa najboljši (mislim, da kle posebne debate ni).

Povezava do prispevka

Razen Amazon je brezvezen za e-mange. Ene parkat kupil... tudi če si preneseš na Kindle za PC ful omejujejo resolucijo in potem ponujajo tisti comiXology, kjer večina lahko samo online bereš. Nevem kaj tok šparajo prostor. Slaba kvaliteta. Ponavadi ima Kobo in ostale trgovine dosti boljše vsaj tako sem opazil. :P

uredilo bitje Merithyn
Povezava do prispevka

kindle ni ok za mange, rabš un od kobota 8", k ma 300 ppi.

 

čeprav do določene mere so tanovi readerji bolši. Sej jih kr precej šenkajo pr kindle unlimited (en mesec zaston). Ni pa to to.. ne bi plačeval, še manj pa na kobotu (bi pa piratiziru :D). Za mange en kakovosten 10" reader realno.

Povezava do prispevka

Imam Kobota in sem zadovoljen, čeprav res pogrešam malce bolj naraven prenos knjig, ki niso dobljene preko uradnih portalov. Berem tudi veliko na tablici, predvsem, ker berem veliko strokovne literature v pdfjih, ki pa na Kobo/Kindle ne dela. Imam Huwai tablico in enega res starega Ipada. Obe zadevi sta OK. Prej sem imel Mediona in tisto je bila muka brat, tako da se res splača dat mal več za tablico.

Povezava do prispevka

Za inkBook od Biblosa sem načeloma slišal bolj tako-tako mnenja. Večinoma bolj ali manj negativna. Ker tudi sam sem to že spraševal na prejšnjem forumu. No, zaenkrat sem se odločil, da ne bom nabavil, ker če že, bom veliko, veliko prej dal priložnost Kobo-tu.
Drugače pa, če imaš kakšno tablico si naloži Biblos app. Zadeva deluje (presenetljivo) zelo OK, ampak seveda je verjetno odvisno tudi od same tablice (pač velikost, ekran...). V času karantenske krize sem prebral kar precej knjig na iPadu (večinoma izposojenih, kupil sem zgolj It :) ), tako na Biblos app kot na Kindle app. 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Jaz sem dolgoletni uporabnik Kindle Paperwhitea, mislim, da sem svojega kupil leta 2014 in še vedno dela BP. Edino, kar si želim, je rahlo večji zaslon in tukaj ima Kobo prednost, saj ima nekako večjo paleto svojih bralnikov, vsaj kar se dimenzij tiče. 

 

 

Povezava do prispevka

Jst mam še zmer 2nd gen Paperwhite pa 4th gen (mel sm prej 2 2nd gen, sam mi je šel moj na kurac, ker je mel en mrtu pixel pa zjahano baterijo in sm ga šenkal in kupu novga). 4th gen je prvi k ma resen upgrejd, osvetlitev je bolša, waterproof, bolša baterija pa zaslon. So pa res dokaj incremental upgrejdi. Sam stari paperwhiti so bli očitno počasni, sploh ko jih side to side uporabljaš. Še zmer mam tud en star keyboard, sam je imo povsem useless, ko se navadiš paperwhita :D

Povezava do prispevka

Folk ki ima kindle, dajte mi malo razložit to konvertiranej iz pdf v mobi al karkol že kindle uporablja. Nekateri pdfji lepo pridejo konvertirani, nekaterim pa povsem razfuka vrstni red. Kaj je tle fora, če je kdo malo bolj znalec, google mi ni dal nobenega zadovoljivega odgovora.

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

A res vam je uspelo usposobit in uporabljate ta Biblos? 

Zdaj med koronico sem si vzel ene 2 uri, se posvetoval tudi s kolegico, ki dela v knjižnici, ampak mi niti na Androidu niti na iOSu ni uspelo listati po knjigi. Izposoditi je še šlo, pokazalo jo je tudi v appu, ampak ob poskusu odprtja in listanja pa se zadeva ustavi.

Na koncu sem ves obupan želel biti vsaj fer in knjigo vrniti (en e-izvod lahko ima izposojen samo en bralec), pa me je zaustavilo opozorilo, da v prvih 24 urah ne moreš vrniti izposojenega gradiva.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...