Skoči na vsebino

Trenutno berem


nazia

Priporočeni prispevki

Jaz sem ravno par dni nazaj pogledal Lynchev Dune, isto z namenom, da bi si malce osvežil spomin in da bi videl, kako se je postaral ta film. Ne da se je postaral grozno, ta film je že leta 1984 bil smeć, pa naj fani Lyncha in Dunea govorijo kar hočejo. Konec koncev je še Lynch raje umaknil svoje ime iz creditsov.

Sem pa tudi sam v trenutni fazi ponovnega prebiranja knjig, tako da sem se odločil za Hyperion Dana Simmonsa:

Hyperion (Hyperion Cantos #1) by Dan Simmons

V spominu mi je ostal kot en izmed najboljših sci-fi romanov, po 150-ih prebranih straneh mi je jasno, zakaj. 

Med drugim sem prebral tudi Exorcista Willama Blattya:

The Exorcist: William Peter Blatty: 9780552166775 : Knjiga | Emka.si

Pri sami ekranizaciji so bili tako dosledni, da knjiga ne ponuja ničesar novega oziroma dodatnega. Je pa definitivno ena izmed najboljših horror knjig s tematiko obsedenosti s hudičem, še danes. 

Povezava do prispevka

Nazadnje sem prebral nekaj kriminalk Avgusta Demšarja. Štartal sem lepo po vrsti:

Olje na balkonu. Tako bom rekel: gre za lahkotno branje, čisto nek tak občutek, kot da berem Agatho Christie. Slog je enostaven, tekoč, liki so všečni (ampak ne pričakujte kakšne silne globine), zgodba lepo vleče (prebral skoraj v eni rundi), tudi nekaj simpatičnega humorja se najde. V bistvu kratko in jedrnato. Velik plus mi je, da se dogaja v Mariboru. Je pa to seveda šele prva knjiga. Glavni liki se namreč pojavljajo v čisto vseh delih (čeprav gre za ločene zgodbe) in bojda tekom vsakega novejšega primera nekako rastejo. Z novejšimi knjigami je verjetno vse skupaj tudi bolj in bolj izpiljeno (predvsem zgodba, slog...), oz. nekaj v tem smislu. V glavnem: komot za hitro, všečno čtivo in za možgane na off. 
Druga knjiga je bila Retrospektiva in dejansko je že stopničko ali dve višje kot prva. Če bo šlo tako naprej (vse do zadnje, desete knjige) potem je to kar super branje. Pri tretji (Tanek led) mi je najprej padlo v oči, da ima že nekoliko več strani. Všečno, ker je tudi več manevrskega prostora za "gradnjo" likov in same zgodbe, še vedno pa ne gre za nek "špeh". Plus to, da slog pisanja pravzaprav ostaja enak: torej lepo enostaven in gladko berljiv. Podobno je seveda tudi s četrto (Evropa) in peto (Hotel Abbazia).
Trenutno berem šesti primer inšpektorja Vrenka: Obsedenost v času krize (skoraj dvojno število strani glede na večino prejšnjih delov!), stil ostaja enak, mogoče se čuti nekoliko več nekakšne "družbene kritike" oz. nekaj v tem smislu. Bom videl, ko bom prebral v celoti.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Čas skrajnosti? Razloži, kako smo se znašli v sodobnem svetu. Pot je vodila prek totalnega razpada stare meščanske kapitalistične družbe 1914 in povojnega revolucionarnega vrenja, ki se je edino v Rus obdržalo na oblasti, do novega sesutja buržoaznega sveta 1929. Takrat so sami kapitalisti že napovedovali lastno smrt, saj ZSSR krize ni občutila, ampak je v tem času postala velesila. 

Od tukaj moram zdaj nadaljevat 

Povezava do prispevka

Trenutno berem The Expanse serijo, zaenkrat sem prve štiri prebral. Pri kasnejših knjigah me je motilo to da se vse začnejo zelo počasi in je dosti nepomembnega dolgovezenja, ampak pri vsaki se potem začne lepo stopnjevat dogajanje in proti koncu knjige kar letijo strani. Lahkotno branje za pred spanjem.

Povezava do prispevka

Jp, jest sem ga prebral v slovenskem jeziku, nisem pa ga bral v originalu, tako da ne morem primerjati.

 

Je pa jezik vsekakor bogat, poln besednih figur, predvsem metafor. Na trenutke pa čisto nasprotje, povsem suhoparen. Za razlago najpomembnejših besed imaš na koncu slovarček. Meni se je brala noro dobro, ko sem se enkrat prebil čez prvih 30 strani in navadil na stil pisanja. 

uredilo bitje Sadako
Povezava do prispevka

51kCuYbiYuL._SX409_BO1,204,203,200_.jpg

 

Izredno informativno branje, ki nastavi ogledalo trditvam o nevarnih maščobah, prepotrebnih ogljikovih hidratih, zdravih rafiniranih rastlinskih oljih, rakotvornemu rdečemu mesu in še čemu. Knjiga z analitičnim inženirskim pristopom znanstvenih študij ruši obstoječo prehranjevalno paradigmo. Nudi precizen vpogled v vzroke in posledice naših prehranjevalnih navad ter stereotipe na katerih sloni prehranjevalna piramida in hkrati ponuja širok spekter praktičnih nasvetov od receptov, jedilnikov, tipov prehrane do naprednega razumevanja krvne slike, biomarkerjev, mehanističnih, biokemičnih in ostalih telesnih procesov ter funkcij. 

 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...