Skoči na vsebino

[uradno] Gostilna pri Konjzolcu


Priporočeni prispevki

atomic reče Dne, 24. 1. 2024 at 12:48:

Ni čist. Bolj pravilno je sitno = drobiž in se predvsem uporablja za denar, kot drobiž. Ampak tudi beseda drobiž se uporablja izven denarja.

ne, ni nič bolj pravilno. @Vučko3 ima prav, ti pač ne. Drobiž je sitnina (pogovorno sića). Kusur tudi, čeprav ga sama bolj razumem v določenih kontekstih kot preostanek). Sitno je v kontekstu denarja lahko tudi kot "Imaš kaj manjšega (denarja od vrednosti, ki jih trenutno držiš/kažeš)?"

 

sicer pa povzeto iz slovarja sinonimov (skopirano iz Wiki) in pomojem ne potrebujem prevajat:

 

Navedek

 

 

bi kako o Busancih dodala, pa raje ne bom :D

 

Povezava do prispevka
Vučko3 reče pred 2 minutama:

Kusur tudi pomeni malo. Ampak ne malo v smislu, "malo drevo" ampak v smislu, "star je 30 i kusur" torej 30+. Kusur je tudi drobiz. Pac še ena beseda, da slovenci čudno gledajo in sprasujejo kaj pomeni, jaz pa ne znam razlozit in na koncu vsi kimamo.  

ne bod cefur in se nauci razlagat! 

 

kusur je ostanek v bistvu. kusur je preostanek denarja, kar pa ni nujno drobiž.

Povezava do prispevka
Raz reče pred 12 urami:

 

sam je verjetno hitro prevelika doza, ravno zarad tega, kakor razumem?

 

 

pol razni članki po netu malo pretiravajo, da je belo ful bolj dostopno ratalo, ker je toliko ponudbe, rekordne količine v pristaniščih in med bananami itd.?

Ker jaz sem tudi dobil občutek, da ga zoomerji šmrkajo veliko bolj pogosto, kt ga je naša generacija - al so to bolj spoiled rich kids še vedno?

 

1. ni neki, kar bi blo pametno na uč dozirat ne. Folk še vseen to dela

2. Ni baš neki ful ceneje (čeprav proti 15 let nazaj je), je pa bistveno boljše kvalitete

Povezava do prispevka
Berbasecks reče pred 2 minutama:

 

1. ni neki, kar bi blo pametno na uč dozirat ne. Folk še vseen to dela

2. Ni baš neki ful ceneje (čeprav proti 15 let nazaj je), je pa bistveno boljše kvalitete

plus lahko je dostopna v smislu kje jo boš kupil, pa šanse da boš od random modela dobil sam moko al pa sam laktozo so praktično izginile

Povezava do prispevka

Kok je pa to res, da obstaja en milijon dizajnerskih drog, vsaka s svojim učinkom, ki jih lahko izbiraš ko da si v mercatorju?

 

Se spomnim ko sva bla s frendom na enmu partyju par let nazaj in se nama je zaluštal mal travo kaditi, pa se je lokalni dealer samo režal in nama je naštel tko, ne vem, 20 različnih tablet, praškov in kristalov, pa vsak z mal drugačnimi efekti :D A je to res tok različne sintetike al se je mulc samo ven metal?

Povezava do prispevka
Galko reče pred 26 minutami:

Kok je pa to res, da obstaja en milijon dizajnerskih drog, vsaka s svojim učinkom, ki jih lahko izbiraš ko da si v mercatorju?

 

Se spomnim ko sva bla s frendom na enmu partyju par let nazaj in se nama je zaluštal mal travo kaditi, pa se je lokalni dealer samo režal in nama je naštel tko, ne vem, 20 različnih tablet, praškov in kristalov, pa vsak z mal drugačnimi efekti :D A je to res tok različne sintetike al se je mulc samo ven metal?

valda je, sam je pa popularnost v zadnjih 10 letih precej padla, ker so 'stare' droge postale tolk bolj dostopne

sploh MDMA, afaik so odkrili/naredili profitabilen način sinteze, ki ne potrebuje sestavin, ki so že same kontrolirane, tako da je postal poceni, čist in je praktično izrinil analoge

maš pa valda folk, ki mu je v veselje eksperimentirat in ga bo definitivno zanimal 20 različnih praškov (tbfh mene zdej tud, ker 20 je res velik pa me mal zanima kolk od njih vsaj vem kaj so)

 

 

Povezava do prispevka
Galko reče pred 1 uro:

Kok je pa to res, da obstaja en milijon dizajnerskih drog, vsaka s svojim učinkom, ki jih lahko izbiraš ko da si v mercatorju?

 

Se spomnim ko sva bla s frendom na enmu partyju par let nazaj in se nama je zaluštal mal travo kaditi, pa se je lokalni dealer samo režal in nama je naštel tko, ne vem, 20 različnih tablet, praškov in kristalov, pa vsak z mal drugačnimi efekti :D A je to res tok različne sintetike al se je mulc samo ven metal?

Maja nabijal je.. to vse pukne priblizno isto iz amazerskega vidika.. to je tip ki je dzankij pol isce neke subtilne razlike.. tipi so pac ko somelier za praske

 

Mislim itak da ni cist isto.. sam ce mene vprasas, ki rad posplosujem je precej podobno.. kokain, amfetaminai, mdma, tabletke.. to vse zadane na energijo, pogum, zgovornost, akcija.. jaz nisem neki dosti konzumiral, samo na partyjih ampak mi je dosti podobno no..

 

Docim trava zadane drugace, te fukne v svet razmisljanja filozofskega razmisljanja in nisi prevec od akcije.. pri praskih pa si v trenutku, bolj fokusiran in odlocen, hiperaktiven.. samo gass

 

Tej praski so po eni strani bolj podobni alkoholu uno ko te lih prav zacenja primat, ko nisi se prevec pijan

 

uredilo bitje bigboss82
Povezava do prispevka

maaaaahhh

 

sej pravim to je kot somelje

za mene je vino vidno ima razlicne okuse malo drugace pukne ma vino pukne ko vino

trava ko trava

in praski ko praski

 

drugace pa.. jaz nisem opazil dosti razlike med raznicnimi travami.. na zacetku so bila vse dobre na koncu vse paranoja

bol jje odvisno od dnevnega pocutja =)))

 

sicer pa ta od enega ki so mi vsi siki isti po okusu tako da ;)

Povezava do prispevka
Berbasecks reče pred 8 minutami:

vsak ima svoj, okus, ki pa ni nujno enak :D

@Aktivist Vanč je recimo velik fan morfija, men je pa grozen 

 

Meni je bil Dipidolor neralno dober in mi je naredil iz mučnih dni v bolnici dokaj znosnih par tednov in omogočil spanec kot dojenček, ko nisem znal kdaj me je sfalilo in kdaj je pišlo jutro. Seveda sem ustrezno pojačal kapljanje infuzije takoj, ko je sestra šla stran od mene, da je hitreje prijelo :D

Povezava do prispevka

@stom1c še eno drogico rabim... vem, da si že dostikrat zapisal, pa si bedak nisem shranil. Daj pošeraj še enkrat recept za testo za pico, ki jo ti delaš. Plus par dodatnih vprašanj:

 

- kako dolgo lahko stoji pripravljeno v hladilniku?

- koliko pred peko ga vzameš ven?

- ali se lahko zamrzne?

- koliko gramov približno porabiš za 1 pico?

- za koliko pic dobiš iz količine, ki jo boš napisal v repetu?

 

:D Tnx...

Povezava do prispevka
Aktivist Vanč reče Dne, 28. 1. 2024 at 16:28:

@stom1c še eno drogico rabim... vem, da si že dostikrat zapisal, pa si bedak nisem shranil. Daj pošeraj še enkrat recept za testo za pico, ki jo ti delaš. Plus par dodatnih vprašanj:

 

- kako dolgo lahko stoji pripravljeno v hladilniku?

- koliko pred peko ga vzameš ven?

- ali se lahko zamrzne?

- koliko gramov približno porabiš za 1 pico?

- za koliko pic dobiš iz količine, ki jo boš napisal v repetu?

 

:D Tnx...

C/P

 

Ok torej recept je za 4 pice, dobra kila testa je to.
potrebujes:
- 600g moke za pico (visoka vsebnost proteinov, “W” na embalazi okol 300 je super)
- 1,3g svezega kvasa
- 17g soli
- 420g mrzle vode (jaz jo imam v hladilniku, mora pa bit mrzla, ker se testo precej dolgo in pocasi gnete, pa da ni previsoka temperatura med gnetenjem, da testo ne vzhaja)
 
in to je to od sestavin.
 
Postopek je pa tak: 
- moka in kvas v kitchenaid, malo premesas
- mesis najprej na najnizji hitrosti
- pocasi dodajas vodo, da moka pocasi vpije vodo. Like 15 min m, da dodas skoraj vso vodo. Ostanek bos porabil kasneje. 
- ko si dodal skoraj vso vodo in lepo pregnetel, vsipas notr vso sol in tistih par 10ml preostale vode
- hitrost saltam pol na 2, vec pa ne, mora se pocasi gnest, da se nardi fajna glutenska mreza
- mesim 10min, za 5min ugasnem, spet 10min mesim, za 5 ugasnem in na koncu se enkrat 10min, torej skupaj 30min ko si dodal sol
- ugasnes mixer, pokrijes z vlazno krpo, pustis 15 min
- das na pult in testo foldas, nardis lepo kroglico. Tu lahk roke mal naoljis z olivcem, ampak res mal. Te stvari ti ful dobr razlozi yt kanal “stadler made”, tip ma odlicne kratke in jedrnate videe, ne tak ko on italijanski klovn vito
- spet 15 min vzhajas in po 15 spet foldas, to ponovis 4x, da vse skupaj po gnetenju vzhaja se 1h (15min x4, vmes stirikrat foldas)
- po eni uri nepredusno zapres in das v hladilnik za 1-3 dni, odvisno od tega, kak “mocna” je moka
- na dan ko hoces pice pect, das 4-8 ur prej (spet odvisno od moke) ven na sobno temperaturo vzhajat. Tu vcasih nardim hlebcke takoj, ko dam testo ven, al pa po kaki urci.
- ko dovolj vzhaja, speces
 
to je to
 
bolj ko mas mocno moko, visja je lahko hidracija testa, to kar sm ti jst dal recept je 70% hidracija, lahko delas tut manj, ampak manj kot 60 jst ne bi delal.

  • Račka +1 3
  • Na jagodo +1 2
Povezava do prispevka

Priznam, da je dober recept in mora biti pica res dobra, samo goddamn, rad kuham ampak da bom eno uro porabil za pripravo testa me pa ubije.


Jaz naredim samo dobro kombinacijo moke in vode. Vodo dam srednje toplo s kvasom in žlico medu. Potem zmešam, dodam še malo soli in olivnega olja. Testo mešam ene 2 minuti:D Dam v hladilnik za en dan, naslednji dan naredim hlebčke in to je to. Verjetno max 20 minut dela. 

 

Če potem pustim v hladilniku še kake 2 dni testo res rata skoraj perfekten, sicer je pa tudi day one res dober. Skorja ni prava napolitanska, bolj kruhovska, dlje ko pustim testo v hladilniku bolj je podobno napolitanski pici :)

uredilo bitje Feget
Povezava do prispevka

Razmerje imam 70% oziroma še malo več vode. Se strinjam da je treba dlje gnesti, samo meni se res ne da:D Pa dejansko mislim da ni tako velike razlike v kvaliteti, razen če res želiš tisto crusty skorjico. 

 

Kot rečeno pa opažam, da je največji vpliv na kvaliteto testa to koliko časa ga potem pustiš notri v hladilniku. Delam pa dosti calcone pic, kjer je dosti manjša razlika v tem koliko je potem testo puhasto.

 

Drugače pa največja razlika se pozna ravno v tem kje pico pečeš. Zame je klasična pečica no go, tisto je vedno povprečna ali celo crap pica. Potrebuješ nujno namenski pica pekač, sicer je čisto vseeno ali imaš super zmeseno testo ali pa pečjakovo:D

 

uredilo bitje Feget
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...