Skoči na vsebino

[uradno] Gostilna pri Konjzolcu


Priporočeni prispevki

@darksaga: saj to me skrbi, tako kot vse ostale. Jaz sem sicer konkrerno "not padel" s prvo knjigo, ko je prišel SLO prevod (čeprav sem že prej prebral ENG paperback). Ni bila več srednja šola, ampak že kar konktretna služba in resna žena. V času pisanja oz. izhajanja knjig sem se poročil, dobil otroka, nabavil PS3, Wii, pokopal najmanj 2 kužka, se ločil, pustil službo, odprl S.P., nabavil PS4, Switch, kupil vsaj 2 konkrenta PC-ja, pokopal mojega najljubšega strica, preživel korono, prebral nebroj drugih knjig... skratka ni da ni ... :) Edino zadnje sezone serije še pa nisem gledal. Iz inata! ;) 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
DaCapo reče pred 4 urami:

Alo forumaši, kje kaj nabavljate olivno olje? (oz. oljčno olje, še vedno ne vem kako se prav reče :) ). 

Jst ga že vrsto let nabavljam od kmeta Iva Kocjančiča (Truške 1/G), če rabiš kontakt mi piši zs, mi ga pa ponavadi pripelje kolega iz Kp v Lj (tud lahk dobiš kontakt, če si interesent). Men je kul, čeprav ni ravno najcenej (12 €/l zelen, 17 €/l črn, vsaj nazadnje je bilo tako).

Je pa v stroki bolj uporabljen izraz oljčno olje, čeprav večina naroda uporablja izraz olivno olje.

https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/svetovanje/oljka-oljcno-olje#v

 

Povezava do prispevka

A ni neka fora, da naj bi bilo oliva kao srbizem in bi naj tudi sadež bil oljka? 

 

Zame bo sicer forever oliva in olivno. Drgač pa dobim od lastnika firme, kjer delam, ki ima lasten nasad v slo Istri in je res odlično. No, če sem čist pošten, ga mamo cel kup za poslovna darila konec leta, pa odtujim kako flašo. 

Povezava do prispevka

Tudi meni je najjače olivno olje iz hrvaške istre. Slovensko mi je ful kul, ampak mi je preveč pikantno da bi ga uporabljal skoz. Grško mi je podobno kot hrvaško sam manj aromatično. Italjansko mi je še manj aromatično ko grško, je pa res da še nisem sprobal "domače" verzije :)

 

Dočim iz hrvaške mi je pa sam njammmm, uno pure aroma po faci - vsak dan po solati, po random jedeh, po trdih petah.. Ko mi ga kdaj zmanjka in moram jesti kakega drugega komercialnega in potem spet shiftam na proper domačo robo, me vedno znova nabije s kamnom po jajcih, kok ima noro poln okus

Povezava do prispevka

@Galko Saj o tem jaz nekako govorim.  Dobro olivno olje si lahko "namažeš" tudi na random popečen toast brez vsega ostalega in bo še vedno njaammm.
Da ne govorimo o kakšnem boljšem kruhu, z mičkeno česna in par kaper. To je že premium varianta. Če pa dodaš še malo grobo naribanega dobrega sira (parmezan ali pecorino) pa je to že nadpremium. 

Jaz zadnje čase (poletje pač) obožujem tudi solate ali pa vsaj, da imam v vsaki jedi nekaj konkretno sveže zelenjave. Rukola mi je recimo trentno zelo "in".

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

@Dejch: itak da je top. Ampak jaz se trenutno temu vseeno nekoliko izogbam, ker so mi zdravniki nekako odsvetovali. Sicer malenkostno, ampak jebat ga. :) Ocvirke itak obožujem in dobro pripravljeni, malce posoljeni, so mi boljši kot bilo kateri čips. Sploh pa mi sedejo kot dodatek k drugim jedem. Npr. "murkinega zosa" s pirejem in brez ocvirkov si sploh ne predstavljam.

Povezava do prispevka
tomazek reče pred 10 urami:

A se kdo spomni kje je bil enkrat objavljen test teh trgovinskih olivnih olj? ZPS mogoče?

https://www.zps.si/images/stories/testi/hrana_pijaca/oljcno_olje_test.pdf?phpMyAdmin=XbQMyDgFxCvmDg8c8%2CqVsE5hieb

 

Sam fak, "gurmanska" razmišljanja ljudi, ki vsaj parkrat na teden jedo zunaj ali naročeno na dom, to nea gre skup. Jesti je potrebno uravnoteženo, čim več zelenjave, meso npr. samo 2-3 na teden, izogibati se predpriravljeni hrani, čim več pripraviti za sproti, pripraviti količine, ki so normalne (slovenska gostilniška norma je za phat gringose), ne preveč soli, nič oz. skoraj nič sladkorja, ipd.

Potem bodo tudi obiski zdravnikov odveč, telo bo hvaležno, duša bo mirna. ;)

Povezava do prispevka
NixoN reče pred 27 minutami:

https://www.zps.si/images/stories/testi/hrana_pijaca/oljcno_olje_test.pdf?phpMyAdmin=XbQMyDgFxCvmDg8c8%2CqVsE5hieb

 

Sam fak, "gurmanska" razmišljanja ljudi, ki vsaj parkrat na teden jedo zunaj ali naročeno na dom, to nea gre skup. Jesti je potrebno uravnoteženo, čim več zelenjave, meso npr. samo 2-3 na teden, izogibati se predpriravljeni hrani, čim več pripraviti za sproti, pripraviti količine, ki so normalne (slovenska gostilniška norma je za phat gringose), ne preveč soli, nič oz. skoraj nič sladkorja, ipd.

Potem bodo tudi obiski zdravnikov odveč, telo bo hvaležno, duša bo mirna. ;)

 

Razen sladkorja in predpripravljene hrane je ostalo povsem narobe. 

 

Tole so neki dieta nasveti iz leta 1980.

Povezava do prispevka

Tudi nafta sama po sebi ni škodljiva. Šele ko jo začneš piti te zjebe.

 

Drugače pa je tako, dokler ne žreš preveč hrane z emulgatorji, ki se ti nabirajo v telesu, in če imaš kri, krvni sladkor in maščobe v telesu vredu in nisi stalno brez energije, potem je hrana, ki jo ješ očitno ok. Vsi stalno pametujejo o zdravi prehrani, nihče pa zares ne ve kaj to je.

 

Dacapo ne glede na to kako čudaško prehrano ima, ima glavno prednost to, da je zelo maloin zelo redko. Kolikor sem ga jaz razumel je enkrat na dan (OMAD dieta), kar je z vidika "kaj je dobro za telo" skoraj idealno. Morda tudi zato nima nobenih resnih zdravstvenih težav.

  • Račka +1 1
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka
Hernier reče pred 25 minutami:

"nima resnih zdravstvenih težav"

 

Človek piše, da ga hoja po stopnicah utrudi, da se mora it ulečt :D


Lol, to je bilo samo eno krajše obdobje, ker sem se zaradi dela od doma absolutno preveč zasedel. Odkar spet redno igram namizni tenis se kondicija konkretno izboljšuje. Tako da, zaenkrat sem na dobri poti. 

Povezava do prispevka
Feget reče pred 1 uro:

Tudi nafta sama po sebi ni škodljiva. Šele ko jo začneš piti te zjebe.

 

Drugače pa je tako, dokler ne žreš preveč hrane z emulgatorji, ki se ti nabirajo v telesu, in če imaš kri, krvni sladkor in maščobe v telesu vredu in nisi stalno brez energije, potem je hrana, ki jo ješ očitno ok. Vsi stalno pametujejo o zdravi prehrani, nihče pa zares ne ve kaj to je.

 

Dacapo ne glede na to kako čudaško prehrano ima, ima glavno prednost to, da je zelo maloin zelo redko. Kolikor sem ga jaz razumel je enkrat na dan (OMAD dieta), kar je z vidika "kaj je dobro za telo" skoraj idealno. Morda tudi zato nima nobenih resnih zdravstvenih težav.

 

 

Glede na raziskave, ki so nadzirale vnos kalorij in vnos sladkorja, ni bilo videti razlik pri pridobivanju telesne mascobe - niti ob vnosu med 43% in 4% sladkorja.

 

Visok vnos sladkorja nima vpliva na pridobivanje telesne mascobe izven energijskega presezka (da ne pojes vec kalorij kot jih porabis). Torej ne glede na to, iz kje prihaja vecino energijskega vnosa, se telesna masa ne spreminja, dokler nadziramo vnos kalorij. In tudi eden izmed glavnih faktorjev za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 je kronicni energijski presezek, ki vodi do akumulacije telesne mascobe in inzulinske odpornosti, in ne samo sladkor. 

 

Problem sladkorja oz predvsem problem kombinacije mascob in sladkorja je predvsem v tem, da izboljsata okus hrane, dvigneta energijsko vrednost le-te, to pa potem lazje vodi "prenajedanju" oz k energijskemu presezku (z lahkoto pojes poleg normalnega dnevnega energijskega vnosa celo cokolado, ker je dobrega okusa, ima pa 500kcal od tega ogromen delez kalorij iz mascob in sladkorja)

Povezava do prispevka

@Kočevc: vidim da se kar spoznaš :) Si mogoče seznanjen tudi s sladkorno tipa 1? Predvsem me zanimajo vzroki za nastanek. To mi dejansko niso znali pojasniti niti v UKC oz. na pediatriji. Samo 3 % je bojda v genih (torej podedovano),  ostalo pa kao različni dejavniki. Guglal nisem kaj dosti, ker je veliko nepreverjenih virov.. itd.  Zanimivo je edino, da se % sladkornih bolnikov tipa 1 viša tudi geografsko. Torej, višje kot gremo proti severu, več je bojda bolnikov (torej posledično tudi možnosti za nastanek bolezni). Na čistem ekvatorju, sladkorne recimo skorajda ne poznajo. Tako so mi vsaj razložili, ko je DaPubec fasal.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   1 član

×
×
  • Ustvari novo...