Skoči na vsebino

[summer vibes] Najljubše gaming obdobje


NAJLJUBŠE OBDOBJE IGRIC IGRAČKIC  

59 glasov

  1. 1. ?

    • 1. obdobje: začetki (do 1985)
      0
    • 2. obdobje: homo vodovodarji in arkadne mašine (1985—1994)
    • 3. obdobje: 3d konjzole in PC dominacija (1994—2001)
    • 4. obdobje: Konzolam se vrača dostojanstvo (2001—2008)
    • 5. obdobje: HD igrice idemo (2008—2014)
    • 6. obdobje: Zdej (2014 in naprej)


Priporočeni prispevki

Ena sproščena summer tema za na plaži glasovat in nakucat mn3nje in nostalgični spomin.

 

Obdobja sem razdelil po svojem filingu, če komu niso všeč, si lahko odpre svojo temo. Glasujete lahko tako z nostalgičnega feela kot vaše trenutno prepričanje. 

 

1. obdobje: začetki (do 1985)
Striktno začetki. Prve arkadne mašinice. Atari 2600. En gumb na kontrolerju.

Prehistoric Dice Boards Found—Oldest Games in Americas?

 

2. obdobje: homo vodovodarji in arkadne mašine (1985—1994)
Obdobje proper arkadnih mašin. Atomic v Kranju razturava sceno na SF2 avtomatu. (S)NES in Segine ustreznice. DaCapo špila Amigo in poriva na morju. Začne izhajat Jocker. Uletavajo razni Marioti in Sonici, vendar jih pebi iz kmetij ne igramo, igramo pa Prehistorik 1. 

Photos: The golden age of video arcades | by Rian Dundon | Timeline

 

3. obdobje: 3d konjzole in PC dominacija (1994—2001)
Prvi plejc in awkward 3d grafika. Zeldica in Mario v 64d. Totalen rapeage PC igric, ki podominira in pošola konjzole z raznimi immersion simi, pustolovščinami, RPG-ji, strategijami itd. Gaming revije so na vrhuncu, proti koncu se pokajo PC lan partyji, kjer folk s premalo rama špila Counter Strike 1.6. 

image.png.969325d1110fa6100c1502e44a5c4cf9.png

 

4. obdobje: Konzolam se vrača dostojanstvo (2001—2008)
PS2 v zlati dobi. Kasneje early HD konzole. Prvi kompetentni shooterji na konzolah. Twitch in gaming Youtube v povojih. Xboxi RROD-jajo zajednom in Arey je malo manj tečen, ker frustracije razrešuje v Gears of War multiplayerju. 

Peter Moore: Steve Ballmer's RRoD decision saved Xbox – XBLAFans

 

5. obdobje: HD igrice idemo (2008—2014)
Prva HD generacija zaživi. Gaming Youtube in Twitch doživita hype. Propad gaming revij. Prvi e-športi. Igra se prve indie igrice, seksa se z dobrimi tipi in bejbami, ni da ni. 

169 Fat Guy Playing Video Games Stock Photos, Pictures & Royalty-Free  Images - iStock

 

6. obdobje: Zdej (2014 in naprej)
PS4 in Xbox1 in štiri PC ekskluzive. Naroča se Gamepass, gleda se youtube everyday, izhajajo dobri indiji, Galkota nervirajo retail pixel izidi, Sony izdaja dobre ekskluzive in povprečen Ghost of Tsushima. Also SJW-ji in fašiji se fightajo na forumih o ženskah v Battlefieldu. 

Twitch's 'Hot Tub Meta' Has Sparked Off Yet Another Debate About Women's  Attire

 

Katero obdobje gaminga vam je najljubše? Za lažje odločanje sem dal pri vsakem eno reprezentativno slikco. 

  • Račka +1 6
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka

94 - 2001 gladko. 

 

Itak bo vsak mal glasoval tut na podlagi tega, kdaj je bil v tistem romantičnem brezskrbnem obdobju, ko si bombal igrice, edina nevarnost za tvoj obstoj je bil fotr aka crunching tiger hidden dragon za tvojim hrbtom, ki je mislil da boš propadel v lajfu zarad total annihialationa in gothica. Pa tudi sicer - PC obdobje, RPGji, strategije, obligatorji zatikanje in bit brez  keša za novo grafično :D

 

  • Račka +1 2
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka

Jaz se težko odločim, po eni strani so me zaznamovali špili a la MK, Carmageddon, MDK, DooM, Quake in Duke Nukem 3D skupaj z rapom, metalom in svetlikajočimi bicepsi filmov iz '80s.... Plus adventure games!

 

Po drugi strani pa je 2001+ era nam dala Halo, Half life 2, Portal, ICO, Shadow of the colossus, Psychonauts, God of War,... Uglavnem zadeve, ki so bile manj edgy, ampak vseeno odfuk. Mislm da bo kr obdobje 4.

Povezava do prispevka

Jaz brez pomisleka obdobje 4, zarad izida World of Warcraft. Brezveze karkoli napisat na temo te igre, ker je itk vsem jasno, da če si bil del tega si pač bil 100% del tega. Jaz še danes občasno login-am, vendar ne igram več na redni ravni. Imam ogromno slik iz igre in priznam, da mi ob gledanju le teh malo priteče solza.

 

Povezava do prispevka

Uf najboljše obdobje mi je pomoje kar 2014 naprej ker je izšlo res par nadhudih iger ala TLOU2, Bloodborne, Sekiro,  DKS3, Uncharted 4, The Witcher 3, Monster hunter World in God of War.

 

Tesno na drugem mestu pa  sledi obdobje 2001-2008 z mojima najbolj igranima igrama vseh časov Diablo 2 LOD in World of Wacraft ki sem ga g33kal na polno vse do Cataclysma nehal pa igrat v Panderiji. Vrhunec tega obdobja sta bila Burning Crusade in Wrath of the Lich king dodatka.

Povezava do prispevka

Nimious, absolutno so meje slabe, ampak težko je postavit neke res dobre, hkrati pa ne preveč razdrobit (mel sem cilj 5 obdobij, pa sem pol dodal še šesto, ker se mi zdi fajn, da jih je manj). Pa kombinirat konzole in PC je kar hardcore, ker so do PS2 ali celo x360 generacije imele dosti ločen razvoj. Ampak kot rečeno, res je bolj chill tema, uno usedel sem se za mizo in napisal, nisem neki komplementiral svojih odločitev.

 

Pri meni je tako:

 

1. obdobje = nisem doživel. Sem za nazaj igral kakšne Atari 2600 igre, bratranec je imel konzolo in Pitfalla. Na slednjega imam lepe spomine, ampak takrat sem doma že igral Tomb Raiderja, tako da je šlo bolj za to, da mi je bilo kul hengat z bratrancem, kakor da bi mi bilo legitimno zabavno igrat. 

 

2. obdobje = arkadnice sem doživel v (1) domači vasi, kjer so imeli mislim da Street Fighter 2 in Final Fight avtomata. Žal pa je potem na novo leto en par overdosal na parkirišču pred gostilno, kar je zaradi vaškega okolja sprožilo neko vraževerje in gostilna je propadla, ker je dobesedno noben ni več obiskoval, kokr da je overdose od heroina nalezljiv (pa tudi starši me ne bi več pustili, ker je to iz kraja, kjer smo otroci hengali in pili gosti sok, nastal kraj, kjer se špika s heroinom in preprodaja drogo). Pol drugi (2) spomin pa je nekje na Hrvaškem, kjer so imeli avtomate in pinball machine. Tam sem pa igral scene ala Mortal Kombat 2 in Indiana Jones pinball. Nice times. Doma smo imeli Amigo, igral sem Prehistorik 1, Terminator 2 in podobno, pač neke random piratske igre. 

 

3. obdobje = tukaj sem začel aktivno igrat. Sosed dve hiši proč je imel PS1, mi smo doma dobili računalnik. Predvsem pa je to obdobje, ko sem preigral čisto vsak "demo" iz Joker in PC Gamer CD-jk. Vsak mesec ene 10 novih iger (demotov seveda), 1-2x na leto pa je padel full price original. Ampak vseeno. Ti demoti so mi omogočili, da sem si širil obzorja in igral vse svašta od žanrov. Imel sem tudi Game Boy Color, kjer sem igral Pokemone everyday. 

 

4. obdobje = PS2 je bila prva konzola, ki sem si jo kupil s svojim denarjem (pač "svojim" je relativno, šlo je za denar od raznih daril za rojstne dneve in slično). Mislim, da mi je nostalgično to najljubše obdobje, ker sem na čase lahko igral 24/7, sploh ko ni bilo staršev doma. Ljudje so prihajali k meni, nažigali smo split screen in to tudi čisto trashy igrice, nek Medal of Honor: Rising Sun smo na split screen nažigali po cele dneve.

 

5. obdobje = smo še vedno dosti igrali v živo, a ne več toliko split screen igric, ampak bolj warianta "podaj joypad". Sicer pa so začele prihajat dobre indie igre, pa tukaj sem že imel dejansko "lastne zaslužke" od raznih študentskih del, tako da je padla tudi AAA ekskluziva day 1, če je bilo treba. 

 

6. obdobje = mi je najljubše, ker mi je najboljši kombo vsega. Ogromno indie iger, ki so tudi zelo alter in izstopajoče, kul SP-ji. Še vedno se včasih nažiga real life multiplayer (sicer dosti manj, a pomoje vseeno še vsaj enkrat mesečno nažigam v družbi, kar so mi cool statsi). Sploh pa ta neka finančna neodvisnost, da si končno kupim, kaj mi sede (ne samo software, pač pa tudi hardware), igram, kaj mi sede ... Youtube produkcija videov je fina, članki o igrah so fini. Resen minus mi je samo gaming community. Na tem forumu ga imam rad, ampak drugje pa se res ne uspem neki investirat/vključit, ker se mi zdi, da prav ni "in good faith" debat, pač pa samo drkanje in zbadanje. 

 

Povezava do prispevka

Obdobje 1994 - 2001. In to predvsem iz nostalgija faktorjev :) pač sem bil otrok in kasneje najstnik (in na koncu že čisto pravi mladi mož), ki je na polno zaplaval v gaming in mi je dogajalo do jajc. Res noro lepi spomini, od prvega compa, neprestanega nažiganja 90s PC hitov, igranja demotov, naročanja špilov na Salomoncu in branja Jokerja pa so prvega stika s konzolami, nažiganja Dreamcasta s sošolci v najeti učilnici za računalništvo v gimnaziji.. pač najbolj epic spomini, nimaš kej

Povezava do prispevka

Čeprav sem doživel tudi Commodore/Atari ero, sem bil najbolj aktiven v drugem obdobju. NES, SNES, Mega Drive, igralnice. To je blo to. Zlata leta brezbrižnosti in vetra v laseh.

Pol, ko so ostali slovenci reveži nabavljali prve PCje in igrali smeti ala Gothic, Unreal, Quake itd (master race primorci pa konzole), sem jaz prešel v obdobje fukanja.

V gaming sem se vrnil pol kasneje z Dreamcastom, ko se mi ni dalo več ukvarjat z ženskami in sem raje hengal s kolegi in ga pil na game nightih. To je trajalo nekje do PS3.

Potem mi je postalo bolj pomembno šolanje in kariera.

Ponovno sem spet prijel joypad v roke ob koncu PS4 ere in zdaj skušam najti čas za čiščenje backloga. Renesansica.

uredilo bitje ke_kit
  • Račka +1 3
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka

3 obdobje. Takrat se je vse poklopilo. Ravno prava starost za dovzemanje igranje iger in nebroj super špilov, ki jih še dandanes čislam klub poplavi vsega dobrega kar je bilo izdano od takrat.

 

Me prav zanima kakšen gamer bi bil, če iger ne bi igral v tistem obodju in bi začel šele v 200X.

Povezava do prispevka

Itak da 2, kot si že sam napisal: obdobje Amige!!! To imam dejansko najlepše spomine in tudi največ vloženih ur v igranje ter posledično največ preigranih naslovov v vsem mojem gejmingu. V bistvu sem imel polne predale disket, praktično ni bilo igre, da je ne bi vsaj preizkusil. Zaradi nebroja legendarnih naslovov pa bi težko izpostavil moje najljubše igre tistega časa. Ajde, Monkey Island 1 in King of Chicago lahko edino gladko postavim na vrh lestvice , naprej pa že težko razvrstim :) 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

igre so (po mojem sekskluzivnem elitnem mnenju) zarad primata konzol začele ratevat čudne tam po/z assesns creed pa cod4  (pač kako so se začeli liki, ki jih upravljamo, čudno premikat pa hecno premikanje kamere)

 

personally je gold era nekje od half life/unreal tournament do crysis;

 

also, sem pa dost zgodaj rojen, da sem igral tud na komodoru prek kasetnika kaj vem kaj pa neke čudne konzole, ki so se priklople na tv

uredilo bitje AdamSmit
Povezava do prispevka

Kaj pa ko ti Warcraft 3 in potem Wow ali pa raznih MOBA odvrtki ne pomenijo čisto nič? Po drugi strani pa AoE 1&2, Starcraft + Brood war, Total Annihilation, Dark Reign, Tiberian Sun, RA2, Homeworld, ... in pol še 4x  Civ2, Alpha Centauri, Master of Orion 2, Imperium Galactica,... pa HoMM 1+2+3,  šit še Settlers 2 zraven.  In za vrhunec še Jagged Alliance. Če se omejim samo na neke strategije.

 

Povezava do prispevka
AdamSmit reče pred 3 urami:

sem igral tud na komodoru prek kasetnika


Moj prvi komp je bil pa ZX Spectrum. Sicer res lepi spomini, od tega da je pol razreda sošolcev prišlo po pouku k meni in smo igrali vse živo, do tega, da sem se res veliko angleščine naučil, ko sem igral textovne avanture a'la Hobbit in Sherlock Holmes. Pa legendarne SLO/YU igre (Kontrabant, Eurorun, Bajke, Smrkci..) in kultna YU priredba School Daze, lol. Piratske kasete sem redno naročeval od enega študenta v Ljubljani. Nek Sönennshein priimek imam v glavi. Vedno sem vzel kar aktualne kompilacije, ki so bile na voljo. Poleg tega sem dokaj hitro zamenjal gumice z mehansko tipkovnico Ines. In že takrat veliko tipkal v nekem priloženem urejevalniku besedil (pisal sem kao neke knjige/zgodbe, sicer nikoli končane in nikoli niti sprintane, sedaj itak že vse davno izgubljeno). Imeli pa smo tudi cele turnirje/tekmovanja v Decathlonu,. To se spomnim, da je še moj stric oboževal in bil sila tekmovalen. Kempston vmesnik za Joystick sem imel in palic se je tudi kar precej polomilo v tistem času.  Naučil sem se pa tudi mičkeno Basica, ko sem pretipkaval igrice iz knjige Mirko tipka na radirko. In celo sam spisal dve sila kratki tekstovni avanturci. Lepi spomini sicer, ampak vseeno dam Amiga obdobje na prvo mesto.
Ker tisto je bil pa pravi preskok. Ne samo v igrah, ampak tudi na področju kreativnosti. Deluxe Paint, Soundtracker/Noisetracker, Imagine, PageStream (s tem sem začel svojo kariero v "DTP"), Amos, 3D construction kit, Red Sector Demo maker ...
Ni da ni.  ;)  
Pa še to dodajam: Amigo 500 sem si kupil s svojim denarjem. Med počitnicami sem delal v eni pisarni, potem pa še prodal APN moped in je bilo dovolj. Cene se pa res več ne spomnim, ampak takrat sem jo plačal v nemških markah v eni SLO trgovini v Mariboru (in ni bil ravno poceni hec), dočim original monitor sem pa nabavil v Grazu. Kasneje je prišel še printer (itak da Epson 24 iglični) in še nebroj drugih dodatkov. 
Glede "summer vibes" pa: najlepša so bila poletja, ko se je v zatemnjeni sobi po cele dneve samo igralo. Tudi v času osamosvojitvene vojne v SLO, ko se je familija skrivala v improviziranem bunkerju v kleti, jaz pa s kolegom v sobi nabijal F16 in skozi okno čekiral bližnjo (takrat še JLA) vojašnico.  :)

Še ena resnična anekdota iz res zgodnjega Amiga obodbja, ki sem jo mogoče že kdaj zapisal:
Grem jaz v takratno papirnico na Vetrinjski v MB, kjer so prodajali nekaj malega disket in celo par originalnih iger. Kupim eno prazno disketo (mojo prvo prazno disketo za Amigo!), plačam, grem ven in na ulici malo gledam zadevo. Ni bila poceni, na njej pa je pisalo HD. Pazi to! To nekaj ni OK! Grem nazaj in zatežim prodajalki: "Joj, to ste mi hard disk prodali, jaz rabim pa navadno disketo." Prodajalka se zmede in reče: "Ne vem, moram poslovodjo poklicat. On bo vedel."  No, poslovodja je potrdil, da je disketa čisto OK in primerna za Amigo in da ne gre za HD (torej trdi disk) ampak za High Density disketo. Kasneje sem itak ugotovil, da od HD na Amigi ni bilo koristi, zato sem diskete na kilograme začel kupovati v Avstriji. Seveda No Name znamko. 79 šilingov je bila škatla 10 komadov, vsaj enkrat mesečno pa sem jih kupil najmanj 10 (škatel). Veliko ceneje me je prišlo, da sem svoje prazne diskete nosil lokalnemu piratu, kot pa kupoval na njegovih. K lokalnemu piratu pa smo seveda hodili skoraj na dnevni bazi, ker je bilo vsak dan kaj novega za nasnet.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

glasoval za drugo obdobje, ceprou bi gladko lahko tut za tretje

 

sicer niso prednjaciil toplovodarji in arkade ampak bolj PC scena, system shock, gay of the tentacle, sam&max, wing commander, tetris, ufo(gay boy=, warcraft, doom, civilization... pac neskoncno legendarnih klasik, ki so postavle temelje za vse kar je v gaymingu izslo kasneje

 

pa lahko ln noc

Povezava do prispevka

Težka odločitev, ma sem se vseeno odločil za 3. obdobje, torej za čas 3D konjzole in PC konzolna dominacija.

Namreč, v tem času sem bil ravno v času med prehodom iz otroštva v puberteto

in so se vame najbolj "vžgale" konzole s tistega časa (PlayStation, Nintendo 64, Sega Saturn, Sega Dreamcast) 

ter nenazadnje tudi ročne konzole (od GameBoy Colourja vse do GameBoy Advance SP-ja).

Upoštevati pa je potrebno še to, da so v tem času razvijalci komaj začeli zarati ledino

3D špilov ala Tekken 3, Crah Bandicoot, itd.

Zatorej bo to obdobje za moje pojme ostalo večno kot eno izmed najboljših

obdobjih igričarske preteklosti! :)

Povezava do prispevka

Glas dal za 1994-2001, mi je pa tud 2001-2008 blizu.

 

Glede na povprečno starost mn3čarjev je pričakovano, da druga polovica 90-ih in prva 2000-ih premočno vodi(ta); večina nas je bla takrat v osnovni/srednji šoli in bodo spomini na takraten gaming temu primerno nostalgični in skoz rožnata očala idealizirani. Če dodaš še ex-WoW odvisnike, ki jih je tu očitno kar nekaj, je pa itak samoumevno :) 

 

Je pa to cca. desetletno obdobje imo res obdobje ful hitrega napredka in sprememb, ker se je šlo iz grafično in tehnično precej primitivnih 2D/top-down/izometričnih zadev na grafično ful bolj napredne 3D in tudi že open-world/primarno MP špile, v PC gejmingu je še orenk veljal Moorov zakon in so vsake par let CPU-ji in grafične bli toliko močnejši, da so nekaj let stari špili delovali orenk zastarelo... In dobili smo en kup res prelomnih, kompleksnih in ambicioznih špilov (Deus Ex, Thief, System Shock 2, kopica legendarnih RTSjev...) iz zvrsti, ki danes komercialno/mainstream niso več zanimive, so pa omenjeni naslovi za marsikoga še vedno vrhunci svojih zvrsti.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...